Skocz do zawartości
Sfx

skladam kolumienki

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec jak w temacie z nudow planuj skladanie kolumienek. Mam pytanie czy ktos bawil sie juz w to jak tak to na jakie problemy natrawil i wogole jakie ma rady na poczatek moze jakies przykladaowe projekty ktore znalazl na necie zazuci.

moj plan taki :

2 wysokosci okolo 50 cm

3 - 4 glosniki w kazdej

co do zakupu glosnikow jeszcze nie wiem wzmacniacz dopiero niedlugo dostane wiec narazie tylko plany szykuje

dzieks za rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno jak zlozysz swoje 1 kolumny to bedziesz tryskal radoscia do nich ale pozniej przestana Ci wystarczac, i zrobisz nastepne :)

Dexter podal Ci swietna stronke. Ja zlozylem juz 2 subwoodfery i kolumny wielgachne - 155L kazda :) i Ci moge doradzic to zebys sie nie spieszyl i skladal czesci rowniutko, nie na szybko, bo pozniej wsyztkie nierownosci beda draznily :)

pozdrawiam i powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zalezy jakie ma byc przeznaczenie tych kolumn i ile mozesz na nie przeznaczyc! Chociaz sadzac po opisie wymagan na Scan-speak'u skladal nie bedziesz! :wink:

Jakby co to pisz na GG, albo priva, postaram sie ci cos pomoc! Troszke glosnikczkow juz przeszlo przez moje rece, chociaz ostatnio coraz mniej, ale coraz drozszych! :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ci moge doradzic to zebys sie nie spieszyl i skladal czesci rowniutko, nie na szybko, bo pozniej wsyztkie nierownosci beda draznily :)

pozdrawiam i powodzenia

ale w razie gdyby sie nie udało sklepać ich równiutko zawsze możne je jeszcze uratować obijając ładnie wykładzinką ;), dać ładne narozniki i masz cudeńka. ps zastanów się lepiej czy konieczne jest włożenie tylu głośników do 1 kolumny może lepiej zamiast ilości wpakować nieco mniej ale lepsiejszych :wink: ?? i zanim zaczniesz to wszystko planować najpierw załatwiłbym na twoim miejscu wzmacniacz, dopiero puźniej można myśleć jakie dokładnie głośniczki wstawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja wlasnie znalazlem materialy na kolumienki i teraz robie projekt budy jak go zriobie zazuce go na forum :D

Projekt mozesz sobie zrobic ale poczytaj na tej stronce co wczesniej zostala podana ze to od głośnika zalerzy jaka bedzie wielkosc obudowy itp. zciagnij sobie program WinISD wpisz parametry T-S głosnika i zobacz w jakiej obudowie zachowa sie lepiej , czy zamknietej (łatwiejsza w wykonaniu ale bass w niej nie jest tak głęboki jak w bass-reflex) czy bass-reflex (bass reflex to rura wychodzaca z kolumny która trzeba odpowiednio dobrac , srednice i długosc , zestroic ja na pewna czestotliwosc itd) zajzyj na stronke a tam wszystkiego sie dowiesz i zobaczysz różne projekty.

ps. mas ztutaj pare przydatnych linków:

http://subwoofer.t17.ds.pwr.wroc.pl - najlepsza stronka jaka widzialem :))

http://www.elektroda.pl/rtvforum/ - polecam poczytac fora "Akustyka" i "Audio"

http://www.mdcs.prv.pl/ - a tutaj znajdziesz pare dobrych porad : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sfx , chcesz do jednej obudowy wladowac z 3-4 glosniki , pamietaj ze jeden dobry glosnik zagra lepiej niz para jakichs pierdziawek, jeden glosnik niskotonowy lub nisko-srednio tonowy wymaga jakiejs swojej obietosci za kazdym razem gdy sie doda nastepny glosnik objetosc sie podwaja (moc tez :D ) wiec nie wiem jakbys to chcial zmiescic w 50 cm wysokosci. Z reszta co ja bede tutaj sie rozpisywal , na stronkach ktore zostaly podane masz WSZYSTKO i ludzi którzy ci moga pomoc bo znaja sie na tym doskonale : P

Kwiecień:Mi dziala , chociaz ostanio cos sie dzialo ale juz chodzi : )

ps. tutaj zamieszczam linka gdzie jest duzy wybor glosnikow i dodatkowo forum które warto przejzec : ) zobacz sobie oferte Tesli , cos taniego i dobrego jak na poczatek...

http://akkus.com.pl/

i jeszcze stronka polskiego producenta glosników STX sam mam kolumienki zrobione na tych przetwornikach i jak narazie graja super :)) ale w miare jedzenia apetyt rośnie ...

http://www.stx.pl/

mozesz tez przejzec sobie oferte Tonsila ...

nie pomyslcie tylko ze to jakis spam , staram sie jakos pomoc : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw kup pozadne glosniki,a potem zaprojektuj do nich bude.

ja zrobilem na odwrot i [gluteus maximus],ale da sie naprawic.

polecam tonsile, to naprawde dobre glosniki za w miare przystepna cene. korzystaj z dobrych rad i opisow na stronkach,a Twoja radosc bedzie nieskonczenie wielka :) 50 cm i 4 glosniki? troche male musza byc te glosniki. moja ma 45 i 2 glos. docelowo tonsile 16 albo 17cm. jedna basowka i szerokopasmowy z odcietymi niskimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw niech przeprowadzi sobie symulacje w WinISD z jakimis glosnikami bo jak kupi jakies glosniki i po obliczeniach wyjdzie mu ze bedzie musial zrobic paczke z 60 litrow to napewno nie bedzie mial swojej wysokosci 50 cm .... i bassu takiego jakby chcial.

Podstawiasz glosniki do programu stroisz sobie wszystko i projektujesz ; p wymiary zapisujesz na kartce , glosniczki zmawiasz gdzies , zwrotnice kupujesz jakas gotowa z odpowiednim podzialem w zalerznosci od urzytych przetwornikow lu robisz sam jesli czujesz sie na silach :) , jedziesz gdzies po deski np. płyta wiórowa 18 mm powina wystarczyc , lub drozsza plyte MDF , na koniec jakies wykonczenie , rurka BF terminale , obicie fornirem lub tapeta ; p itd itd , zadaj jakies konkretne pytania co bys chcial wiedziec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi