Skocz do zawartości
wampir

mierniczku powiedz przecie ..

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowilem zmierzyc miernikiem sowj sprzet i zalatwilem sobie miernik na ktorym pisze TOP CRAFT , nie znam sie na firmach wiec nie bede komentowal ale nie o to chodzi.

Mianowicie spradzilem u kumpla ktory ma feela "ciezkiego" 300W athlona 10,5x100 ,ECS k7s5a, gf2ti , 256 ddr , cd , tuner tv, maxtorka 40 i sieciowke,

napiecia i pokazal nastepujace wartosci ( podczas ogladania telewizji czyli komp niby obciazony)

+12V=+13,78

+5V = +5,53

czy to zasilacz jest taki cinki czy moj miernik szwankuje ???

dodam ze pomiar napiecia w baterii plaskiej 4,5 V miernik pokazal 5,33 V

A moze cos zle na nim ustawilem , jest jakis dziwny przelacznik pnp i npn moze od tego cos zalezy ??

Czekam na opinie i rady , dodam ze miernik mialem 1 x w rekach i poslugiawlem sie intuicyjnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm po 1 nie wiem czy tuner az tak obciaza kompa , przelacznik pnp , npn sluzy do okreslenia rodzaju tranzystora ktory badasz wiec nie ma znaczenia , a ustwione musisz to miec na V (volty ) najlepiej zakres do 20 V , no i dobrze wsadzone kable w mierniku (jesli masz wiecej niz 2 wejscia do miernika ) proponuje obciazyc kompa prime95 zdajsie sie to nazywalo i wtedy mierzyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy mozliwe zeby byla az taka rozbieznosc ???

Dlaczego pokazalo taki trik z ta bateria ( 4,5 a pokazal 5,33)??? moze on dodaje te 0,6 ??

Update

xp 2000 (0,13) , 256ddr400 , gf4mx440 , cdrw , barac 40 gb codegen 300W miernika podczas gry w ut pokazal

5=4,99

12=12,64

Czyli chyba miernik jest dobry ???

PS prosze mnie nie posadzac o zadna propagande zachwalajaca codegeny :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to miernik z tych za 20zł i nadaje się co najwyżej do sprawdzania stanów logicznych, ewentualnie czy coś przewodzi czy nie.

Jest tak dokładny, jak pomiar odległości "na oko" więc odczyty z MOBO będą już chyba bardziej miarodajne.

Sprawdzałem takim badziewiem napięcie w gniazdku swego czasu i według pomiarów (nawet 380V chwilami) nie powinienem mieć już działającego sprzętu elektronicznego w domu. I uprzedzam pytanie, mierzyłem na zakresie dotyczącym napięć zmiennych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja juz zglupialem

Mierzylem sobie wlasnie i na Xp1466@7,5x200 1,65V

prime lecie juz 0,5h a ja dokonuje pomiaru

miernik

+12V=11,55

+5V= 5,43

speedfan

+12V=12,45

+5V=5,03

Co robic ???

Zmieniac ta zasilke czy nie ??? Niby idzie juz do mnie fsp 300Bt ale az sie boje podlaczac :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz na nowej baterii 9v ,powinno byc okolo 9.6v

ja mam miernik za 30pln i dobrze mierzy

zakres powinien byc DCV na wartosc 20

co do twoich napiec to masz plyte co bierze dla proca z 12v ,wiec mozesz miec takie napiecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jaj juz poprzedicy pisali zmien baterie jak jet slaba to miernik przeklamuje (u mnie akurat na plus)

A co do niedokladnosci miernikow za 20 zl to sie nie zgadzam ja wlasie mam taki i pokazuje napiecia idealnie (np bateria od biosu jest idealnie 3v itd a w gniazdku mam 227 v jak ktos by byl ciekawy :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...