Zenfist Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Chciałem podzielić się z wami, informacjami zdobytymi po tygodniu testów Nanotherm PCM+. Nałożenie pasty wydaje się być na początku dziecinnie łatwe i szybkie, ale tych którzy nie czytają napisów po angielsku może czekać niemiła niespodzianka... Oto jak najlepiej nałożyć ten materiał: 1)Wstrząsnąć kilka razy - to bardzo ważne! W przeciwieństwie do zwykłych past nie należy obawiać się "napowietrzenia" PCM+. 2)Wyczyścić powierzchnię bloku/procesora dołączoną gazą z akoholem izo-propylowym. 3)Założyć na palucha dostarczonego kondona (ew. folię śniadaniową) i rozsmarować cieńką wastwą na procesorze. Posmarować dokładnie spód radiatora/bloku. 4)Odczekać aż PCM zmieni konsystencję z cieczy na maź (ok 5min.) i dopiero wtedy nałożyć radiator/blok na procka :-) - to bardzo ważne. Efekt - Barton XP @ 2200Mhz i Arctic Cooling TC 2 - 42st Idle i 46st Stres (30min Prime95), bez odczekania tych 5 minut temp była o 7st wyższa! Może napisać w ogóle FAQ o smarowaniu :? Jak myślicie - mogę zrobic fotki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 fotki mile widziane , sam przymiezam sie do kupna tej pasty mozesz wrzucic porownanie tego PCM+ do innych np: arctic silver V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RustyNail Opublikowano 19 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2003 No wlaśnie zamówiłem te paste i paste Ceramique i nie zastanawiam się którą posmarować, Ceramique czy Nanotherm PCM+ Kit Rev2.0 2ml o to jest pytanie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 19 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2003 No wlaśnie zamówiłem te paste i paste Ceramique i nie zastanawiam się którą posmarować, Ceramique czy Nanotherm PCM+ Kit Rev2.0 2ml o to jest pytanie ? pewnie ze nanotherm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RustyNail Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 Chciałem podzielić się z wami, informacjami zdobytymi po tygodniu testów Nanotherm PCM+. Nałożenie pasty wydaje się być na początku dziecinnie łatwe i szybkie, ale tych którzy nie czytają napisów po angielsku może czekać niemiła niespodzianka... Oto jak najlepiej nałożyć ten materiał: 1)Wstrząsnąć kilka razy - to bardzo ważne! W przeciwieństwie do zwykłych past nie należy obawiać się "napowietrzenia" PCM+. 2)Wyczyścić powierzchnię bloku/procesora dołączoną gazą z akoholem izo-propylowym. 3)Założyć na palucha dostarczonego kondona (ew. folię śniadaniową) i rozsmarować cieńką wastwą na procesorze. Posmarować dokładnie spód radiatora/bloku. 4)Odczekać aż PCM zmieni konsystencję z cieczy na maź (ok 5min.) i dopiero wtedy nałożyć radiator/blok na procka :-) - to bardzo ważne. Efekt - Barton XP @ 2200Mhz i Arctic Cooling TC 2 - 42st Idle i 46st Stres (30min Prime95), bez odczekania tych 5 minut temp była o 7st wyższa! Może napisać w ogóle FAQ o smarowaniu :? Jak myślicie - mogę zrobic fotki... A blok radiatora to trza posamrować, odczekać 5 minut , potem wytrzeć czy zostawić? pytam bo nie wiem jak to jest z tym Nanotherm pcm+ P.S. z tym FAQ do nanotherm pcm+ to całkiem dobry pomysł :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 Czy ja dobrze pamietam czy to wlasnie Nanotherm korodowala radiatory ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek_pl Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 zgadza sie. ale tu jest mowa o wersji v2.0, ktora juz pozbawiona jest tej wady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajek Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Ja sie nie zachwycilem - zaliczylem juz 3 proby na swoim Bartku + TT Volcano 12 i pupa - temp idle 48-49 stopni :? Dla porownania temp na sredniej jakosci CoolerMaster PTK-001 byla 42-43 stopnie - sorry gregory... Od razu powiem, ze zakladalem juz "pare" razy paste i nie podejrzewam abym cos skopal... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@łpa Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 odczekałeś święte 5 minut, i czy posmarowałeś radiator + procka, i jaką warstwą, bo różnice są DUUŻe, a tego NIE zakłada się jak zwykłą pastę termoprzewodzącą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajek Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Jasne ze odczekalem :D i oczywiscie i radiator i procek byly samrowane... Moze to chodzi o to, ze tej plynnej konsystencji nie da sie rozsmarowac rownomiernie tak jak paste :? A juz z pewnoscia nie przy uzyciu tego mini-kondona :D A moze ten PCM musi sie troche "przegryzc" i ulozyc :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Ja tez nie jestem zachwycony .. podchodzilem dwa razy, raz dalem malo, drugi raz troche wiecej, odczekalem za kazdym razm 7 :lol: minut i temp. takie jak dla AS3 .. za drugim razem nadmiar z radiatora skroplil sie i polecialo wszystko na procek brzydko to wygladalo :? dziwne toto jest bo nie trzyma sie jak pasta ZenFist zapodaj bardziej szczeglowa instrukcje wzgledem ilosci bo szkoda wywalonych 40 pln :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 a jak sie ma (siema :D ) ceramique do tego PCM+, duza jest roznica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajek Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Hihihihi - wyglada na to, ze to substancja dal wtajemniczonych only :lol: @soltys :arrow: tu jest porownanie ASC i PCM http://www.modsynergy.com/Review%2082.htm Jak byk wychodzi o te 2 stopnie lepiej, ale... czy ja wiem. Aha - no i w tym tescie jest chyba :?: wersja 1.0 czyli ta, co korodowala radiatory. BTW - fajniutka ta lopatka - moim zdaniem lepiej by sie sprawdzila niz kondon :D @sensei :arrow: kurcze - ja tu sie ciesze, ze PCM sie "przegryza" ale teraz faktycznie dalem wiecej (na pewno wiecej niz na rysunku w tescie powyzej) :x - jutro rozbiore kompa i sprawdze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...