paolowawa Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Mam pytanie do osbó które kiedykolwiek sprowadzały albo przywoziły jakiś sprzęt za Oceanu.......chodzi mi dokładnie o karty grafiki... Powiem w skrócie o co chodzi............Mam możliwość załatwienia kilku sztuk kart Hercules Radeon 9800XT Wobec tego mam kilka pytań Jaki byłby orientacyjny koszt przesyłki 3 takich kart do polski <paczka ubezpieczona i nie ubezpieczona>? Czy musze od tych kart płacić CŁO? Czy taniej jest przesyłać pocztą polską czy może zagraniczną? Czekam na jakieś rady i propzycje jak ominąc płacenie CŁA. Czy znacie jakieś pewne sposoby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 to w końcu z Kanady czy z USA? bo dolar kandyjki = 2,62zł a amerykański =3,85zł a jeżeli mówimy o legalnym sprowadzeniu to w grę wchodzi 19% cła a potem od tego co wyjdzie 22% VATu ale to oczywiście przy legalnym załatwianiu sprawy, ze zgłoszeniem do odprawy celnej itd. i jeżeli mówimy o dolarach amerykańskich to ta kwota to żadna atrakcja bo nowe w sklepie kupisz za 450$ na przykład tutaj: http://www.futurepowerpc.com/scripts/detai...435100&REFID=PG 450$=1733zł + 19% cła = 2062zł + 22% vat = 2515 zł dolicz dodatkowe koszty i tak się z tego robi Polska cena Oczywiście w wielu przypadkach importerzy przeginają z cenami i cena produktu z USA rosnie u nas czasami o 100 i więcej procent Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 to w końcu z Kanady czy z USA? bo dolar kandyjki = 2,62zł a amerykański =3,85zł a jeżeli mówimy o legalnym sprowadzeniu to w grę wchodzi 19% cła a potem od tego co wyjdzie 22% VATu ale to oczywiście przy legalnym załatwianiu sprawy, ze zgłoszeniem do odprawy celnej itd. Karty są z Kanady, wiec i cena jest w dolarach kanadyjskich.......zapomniałem o tym że tam są inne dolary.....przed chwilą dzwoniłem i już wiem 475 dolarów kanadyjskich a to zmienia diametralnie postać rzeczy 2,62 X 475 = 1260PLN , jak dla mnie cena jest SUPER ale jak przeczytałem drugą część twojego postu to już nie jest tak kolorowo bo szybko licząć 1260 + 19% <240PLN> = 1500 do tego jeszcze 22%vat <330PLN> już mamy 1830 a gdzie koszty przesyłki ???? do tych 1830 trzeba dodać ze 300-400zł za POCZTE.......razem wychodzi 2230PLN już nie jest tak pieknie i kolorowo bo za takie pieniadze mam co prawde karte <<bajo bongo>> ale bez gwarancji, niech sie tylko cos stanie to kasa wyrzucona w bloto To już chyba bardziej się opłaca kupić w Polsce....... http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=7539&sid=1 Hercules 3D Prophet ATI 9800XT 256MB DDR TV/DVI cena: 2849 zł Karta kosztuje 2850PLN ale w tej cenie mamy gwarancje na 3 lata i czekamy tylko 3 dni....... Wydając 2.200PLN na karte, chyba kazdy by dolozyl te 600PLN i byl spokojny mając gwarancje na 3 lata.........600 to sumie troche kasy ale jesli kogos stac wydac ponad 2.000PLN to te dodatkowe 600 to przy tym jest jak mały pikuś Kurcze nie wiem co robić...czekać jak stanieje DOLAR Kanadyjski .......czy ryzykować......nie zgłaszać na CLE..............tylko że obawiam się ze wszystkie paczki są prześwietlane......ktos sie zorientuje co jest w srodku, oraz ze towar nie był clony i nie dosc ze kaza potem zaplacić CŁO + VAT to do tego wliczą mi jeszcze jakąś kare za nie zgloszenie towaru do oclenia......Poradzcie mi co mam zrobić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M3Sj4sH Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 to w końcu z Kanady czy z USA? bo dolar kandyjki = 2,62zł a amerykański =3,85zł a jeżeli mówimy o legalnym sprowadzeniu to w grę wchodzi 19% cła a potem od tego co wyjdzie 22% VATu ale to oczywiście przy legalnym załatwianiu sprawy, ze zgłoszeniem do odprawy celnej itd. Karty są z Kanady, wiec i cena jest w dolarach kanadyjskich.......zapomniałem o tym że tam są inne dolary.....przed chwilą dzwoniłem i już wiem 475 dolarów kanadyjskich a to zmienia diametralnie postać rzeczy 2,62 X 475 = 1260PLN , jak dla mnie cena jest SUPER ale jak przeczytałem drugą część twojego postu to już nie jest tak kolorowo bo szybko licząć 1260 + 19% <240PLN> = 1500 do tego jeszcze 22%vat <330PLN> już mamy 1830 a gdzie koszty przesyłki ???? do tych 1830 trzeba dodać ze 300-400zł za POCZTE.......razem wychodzi 2230PLN już nie jest tak pieknie i kolorowo bo za takie pieniadze mam co prawde karte <<bajo bongo>> ale bez gwarancji, niech sie tylko cos stanie to kasa wyrzucona w bloto To już chyba bardziej się opłaca kupić w Polsce....... http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=7539&sid=1 Hercules 3D Prophet ATI 9800XT 256MB DDR TV/DVI cena: 2849 zł Karta kosztuje 2850PLN ale w tej cenie mamy gwarancje na 3 lata i czekamy tylko 3 dni....... Wydając 2.200PLN na karte, chyba kazdy by dolozyl te 600PLN i byl spokojny mając gwarancje na 3 lata.........600 to sumie troche kasy ale jesli kogos stac wydac ponad 2.000PLN to te dodatkowe 600 to przy tym jest jak mały pikuś Kurcze nie wiem co robić...czekać jak stanieje DOLAR Kanadyjski .......czy ryzykować......nie zgłaszać na CLE..............tylko że obawiam się ze wszystkie paczki są prześwietlane......ktos sie zorientuje co jest w srodku, oraz ze towar nie był clony i nie dosc ze kaza potem zaplacić CŁO + VAT to do tego wliczą mi jeszcze jakąś kare za nie zgloszenie towaru do oclenia......Poradzcie mi co mam zrobić Hmm. A moze przpadkiem ten przyjaciel nie wraca do Polski ? Mi tak sprzet przywozili, w walizkach, ale to bylo przed atakiem na WTC, oraz jak bylo wiecej niz 5 sztuk czegos to sie czepiali ale nie zawsze. Teraz jak wracalem pod koniec wakacji z USA, to sa straszne kontrole na lotnisku. Wysylka towaru z USA a nie z Kanady do Europy kosztuje ok. 20-25 $ amerykanskich. Najlepiej by bylo jakby on wracal do Polski, lub moglby sobie zrobic wakacje, powiedzmy ... ;] Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Co Ty mowisz - moj kumpel regularnie sprowadza uzywany sprzet komputerowy ze stanow - za przesylki placi w okolicach 40-80 zlotych. Paczek nie zglasza na cle, wysylane sa jako normalne paczuszki czlowiek do czlowieka. Raz mial tylko adnotacje, ze mu otworzyli na cle, ale cla nie przywalili (bo pewnie nie wiedzieli nawet co to :lol: ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M3Sj4sH Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Co Ty mowisz - moj kumpel regularnie sprowadza uzywany sprzet komputerowy ze stanow - za przesylki placi w okolicach 40-80 zlotych. Hehe spoko. Ale on wysyla to zwykla poczta tak ? UPS w Stanach kosztuje 10.00 $. Na Alaske i Hawaje ok. 16 $. Do europy 20-25 $. Najlepszy i najbezpieczniejszy sposob. No moze jeszcze FedEx. Paczek nie zglasza na cle, wysylane sa jako normalne paczuszki czlowiek do czlowieka. Raz mial tylko adnotacje, ze mu otworzyli na cle, ale cla nie przywalili (bo pewnie nie wiedzieli nawet co to :lol: ). No tak, ale w takim przypadku takie zwykle paczuszki lubia sobie ginac. Lepiej doplacic te 10$ [ co to dla kogos w USA ], niz tracic cenny sprzet. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 stary, powiem Ci szczerze :) jak to dopadniesz, to bierz z miejsca wszystkie i zarob sobie na tym na allegro, a kup za zarobiona kaske jakiegos radka 9700pro IMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heavy Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 1 pudelko i ubezpieczenie 500$ kosztuje wysylka z usa 40$ mi kumpel przysyla i zadnych cel i wat nie place :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 1 pudelko i ubezpieczenie 500$ kosztuje wysylka z usa 40$ mi kumpel przysyla i zadnych cel i wat nie place :) Z tą wysyłką i jej kosztami trochę mnie pociszyliście..............ale trochę posmutniałem jak przeczytałem że na lotniskach takie kontrole......wsumie im się nie dziwie......bo mają się czego obawiać po 11 września......a do tego bardzo łatwo takiego radeona pomylić z jakąś bombą albo czysc podobnym...... Nadal czekam na jakąś propzycję.......jeśli będzie skuteczna to możemy się umówić że jedną z tych kart sprzedam po kosztach sprowadzenia osobie ktora mi pomoże w sprowadzeniu tych kart, jakiś skutecznym sposobem aby zapłacić jak najmniej za transport i ominięcie płacenia CŁA i poatku VAT.......jeśli uda mi się wykombinować kase to bardzo możliwe że kupie wszystkie 5 sztuk......a potem wiadomo....ALLEGRO jak sądzicie lepiej wysłać wszystkie karty osobno czy razem............wydaje mi się że osobno i może kazdą na inny adres.........bo jeśli cos miałoby zaginąć <odkukać w niemalowane> z zaginęła by jedna a nie wszystkie.......albo jesli mieli by oclić to tesz jedną.....a reszta może jakoś by przeszła bez placenia CŁA......Dziękuję z wasze porady .............Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...