Asker Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 hmmm... mam prosbe... nie chce mi juz sie zaczynac nowego tematu....ale... wiecie cos moze o coolerze : Spire 5E198B1H3R, miedziak w tej chwili mam na nim 62*, a przy obciazeniu wynosi 68*, to normalne ? cooler jest za slaby czy jak? czy zle zamocowany...? skladali mi kompa w sklepie... wiec? aha... i jeszcze jedno czy dobrym wyborem na mego procka bylby volcano 7 (ten bez plusa) ? i czy w ogole jest sens zmiany. bo jak mi bedzie dalej 60* i na volcano to ja dziekuje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Poczekaj na Volcano 9, wydajniejszy i będzie kosztował tyle samo lub mniej niż Volcano 7 (bez plusa, czyli 70-95 zł) Co do teperatur, to zależy czy masz chłodzenie wewnątrz obudowy (dodatkowe wiatraki) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asker Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Poczekaj na Volcano 9, wydajniejszy i będzie kosztował tyle samo lub mniej niż Volcano 7 (bez plusa, czyli 70-95 zł) Co do teperatur, to zależy czy masz chłodzenie wewnątrz obudowy (dodatkowe wiatraki) huh? nie mam zadnego dodatkowego chlodzenia... chyba ze na grafie ;) wiec? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greewer Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 hmmm... mam prosbe... nie chce mi juz sie zaczynac nowego tematu....ale... wiecie cos moze o coolerze : Spire 5E198B1H3R, miedziak w tej chwili mam na nim 62*, a przy obciazeniu wynosi 68*, to normalne ? cooler jest za slaby czy jak? czy zle zamocowany...? skladali mi kompa w sklepie... wiec? aha... i jeszcze jedno czy dobrym wyborem na mego procka bylby volcano 7 (ten bez plusa) ? i czy w ogole jest sens zmiany. bo jak mi bedzie dalej 60* i na volcano to ja dziekuje... Czesc. Ja też mam pytanko: Jaki cooler dobrac aby przy Athlonie 1.2 miec cisze i w miare chłodny procek. Obecnie mam jakiegos Cooler Mastera i 2 problemy: 1. hałas 2.temp. około 60 + pare stopni przy wiekszym obciążeniu procka. Nie mam dodatkowych wentylatorów w obudowie i nie chciałbym mieć, chyba że to będzie konieczne. Jeszcze jedno : Czy jest jakis sens kupowania mat wygłuszających obudowę? widziałem cos takiego w sklepach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Bardzo wskazane jest posiadanie dodatkowych wentylatorów w obudowie. AMD zaleca, aby mieć przynajmniej dwa, z przodu (zasysający) i z tyłu (wydechowy). Przy stosowaniu wentylatorów wietrzących obudowę, temperatura może spać nawet o kilkanaście stopni w obudowie i o kilka stopni na procu. Wyciszanie przydać się może każdemu, komu przeszkadza hałas coolera. Jednak jest to dosyć żmudny proces, i nie zawsze przynosi oczekiwane skutki. Coolery wewnątrz obudowy są na tyle ciche, że ogólna głośność pracy (szczególnie przy hałasliwym coolerze na procu) pozostanie identyczna. Osobiście mam 3 dodatkowe coolery wewnątrz obudowy, a hałas ten sam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Co jest wydajniejsze Volcano9 czy Swiftech MCX462? Ile taki Swiftech MCX462 moze kosztowac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Swiftech to najwydajnieszy cooler AC, jaki powstał. Nie ma nic lepszego niż ten model. Volcano 9 jest blisko, ale to wciąż nie to. Niestety, będąc sprzętem najwyższej jakości, ma on również najwyższą cenę. Sam radiator (bez wetnyla) kosztuje ponad 40 $, a z coolerem delty 80x80x38 (68 CFM, 46 db) kosztuje jakieś 66 $. Są pod nim prosukty takie jak Arkua, Alpha, które kosztują mniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 ok już mniej więcej wiem co wezmę: Volcano 7+ albo Cooler Master HHC - 001 który z nich? Cooler Master HHC - 001 - qumpel miał, extra sprzęt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asker Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Bardzo wskazane jest posiadanie dodatkowych wentylatorów w obudowie. AMD zaleca, aby mieć przynajmniej dwa, z przodu (zasysający) i z tyłu (wydechowy). Przy stosowaniu wentylatorów wietrzących obudowę, temperatura może spać nawet o kilkanaście stopni w obudowie i o kilka stopni na procu. Wyciszanie przydać się może każdemu, komu przeszkadza hałas coolera. Jednak jest to dosyć żmudny proces, i nie zawsze przynosi oczekiwane skutki. Coolery wewnątrz obudowy są na tyle ciche, że ogólna głośność pracy (szczególnie przy hałasliwym coolerze na procu) pozostanie identyczna. Osobiście mam 3 dodatkowe coolery wewnątrz obudowy, a hałas ten sam. dzis zainstalowalem 2 dodatkowe coolery do obudowy... efekt... taki sam jak przy otwartej obudowie :D bez coolerow mialem temp na procku 59-67 teraz 48-54 :D fakt faktem ze jest troche glosniejszy ale mysle ze sie przyzwyczaje... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Czyli wychdzi na plus. Ja właśnie domontowałem sobie panel chłodzący z dwoma coolerami 40x40, temperatura rośnie znacznie wolniej w obudowie, no i wreszcie spada poniżej 30 stopni w idle. Co prawda jakoś wciąż mi mało, kupuję sobie kolejne dwa 80x80 ora jeszcze 50x50 na śledziu pod karte grafiki (kupiłbym 80x80 ale miejsca nie mam) Jak dla mnie głośność wewnątrz obudowy zwiekszyła się dopiero gdy zainstalowałem wiatrak od Titana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbiont Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 a jaki wiatrak od Titana jesli mozna zapytac... kupuje wiec chcialbym wedziec... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Zwykłego D5TB(3). Kupiłem okazyjnie cooler, no i wymontowałem z niego wentyl, i wkręciłem jako exhaust fan. Reszta coolerków w obudowie pracuje 25-28 db, a titan ma jakies 32 i w tym towarzystwie wyraźnie widać róznice. Nie, żeby to było głośno, bo i tak jest cichutko, ale jeżeli cokolwiek dodaje głośności, to nie 3 takie same coolery, a jeden titan :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 ok już mniej więcej wiem co wezmę: Volcano 7+ albo Cooler Master HHC - 001 który z nich? Cooler Master HHC - 001 - qumpel miał, extra sprzęt Włanie chybawezmę tego CM mam nadzieje ze nie będzie super głono bo mam regulacje obrotów na płycie płyta odczytuje temperature i ustawia obroty wentylatorkowi :> (swietna sprawa) Ale jeszcze zobacze co wezmę ale chyba tego CM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...