Skocz do zawartości
RS

duron 950 na fsb 133 ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zalapalem od was bakcyla :lol: i ostatnio zaczolem troche majstrowac w kompie:

zrobilem okragle tasmy ide, zamotowalem zasilacz poza obudową wstawilem dodatkowy wentylator wywiewajacy powietrze a na bocznej sciance wentyla wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acego poweitrze do tunelu ( zrobionego z kwadratowej butelki od wody Żywiec ) :D i tuz nad pprocka, dzieki tym zabiegom temperatura mojego D 950 z 51 stopni w idle spadla do 38 stopni w cieply dzien. wszytkie wentyle chodza z zewnetrznego zaislania 8v, niedosc ze jest mega leprze chlodzenie to jeszcze ciszej 8) i dzieki wam za to

teraz to oco tutaj chodzi - czyli pytanie:

czy DUron 950 z zasialniem 1,8 lub 1,85 pojdize na fsb 133 ? da to 1264 Mhz czyli o 313 mhz wiecej, czy to jest realne, czy chlodzenie wystarczy ?

pozdrawiam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy DUron 950 z zasialniem 1,8 lub 1,85 pojdize na fsb 133 ? da to 1264 Mhz czyli o 313 mhz wiecej, czy to jest realne, czy chlodzenie wystarczy ?

wątpie. Lepiej obniż mnożnik i wtedy spróbuj. 1264 to trochę dużo jak na durona (nie morgana).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez myslalem o obnizaniu mnoznika, ale mam problem 5 razy probowalem zamalowac mostki l1 i sie nieodblokowal ani razu, myslalem sobie ze moze olowek lipny ( 2b ) ale dla testu zamalowalem przedostatni mostek w l7 i za 1 razem napiecie wzroslo na 1,8, mam probowac dalej, czy jaki s inny sopsob na laczenie mostkow ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez myslalem o obnizaniu mnoznika, ale mam problem 5 razy probowalem zamalowac mostki l1 i sie nieodblokowal ani razu, myslalem sobie ze moze olowek lipny ( 2b ) ale dla testu zamalowalem przedostatni mostek w l7 i za 1 razem napiecie wzroslo na 1,8, mam probowac dalej, czy jaki s inny sopsob na laczenie mostkow ?

zamiast ołowka możesz użyć lakieru przewodzącego prąd albo kleju do naprawy ogrzewania szyb samochodowych. To znacznie pewniejszy sposób niż grafit z ołówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i taki specyfik do naprawy tych połczen na szybach w sklepie samochodowym mozna dostac czy gdzie ?

Można dostać w sklepie motoryzacyjnym i kosztuje coś około 15 zł. Przynajmniej tak było w zeszłym roku, gdy ja go kupowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrawiam 8)

Ja jaki widzisz puscilem swojego Durona na FSB133 przy napieciu podniesionym o 0,075V i mnoznik 6,5. Przy x7 idzie ale nie stabilnie...Dysk odmawia posluszenstwa. Idzie tez 6x150 ale problem jak poprzednio...:-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niewiem czy ci wyjdzie z tym prockiem. Mój idze stabilnie nawet na 110X10 1,85V (ale zamocno sie grzeje i już prawie nie ma wzrostu wydajności) alee mimo wielu starań nie chodzi na fsb133, niezależnie od mnożnika(x5 x5,5 x6 x6,5 x7 x7,5 na tych wogule nie startuje a nax8 chodzi niestabilnie). Ale spróbować zawsze warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyyy nooo yyyyyyy iiiiiiiii yyyyyy k7s5a  :oops: ale biosa mam nieoficialnego i moge zmieniac fsb  :P

no to gorzej, cudów na tym "cudzie" nie zdziałałasz, ale możesz spróbować zmniejszyć mnożnik do 7-7,5 i dać 133fsb. Osiągniesz 933-1000MHz przy odrobinie szczęścia. Jednak ten ECS ma często kłopoty z fsb 133MHz. Tak to niestety z nim jest: jeden jest stabilny, a drugi kompletna klapa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyyy nooo yyyyyyy iiiiiiiii yyyyyy k7s5a  :oops: ale biosa mam nieoficialnego i moge zmieniac fsb  :P

no to gorzej, cudów na tym "cudzie" nie zdziałałasz, ale możesz spróbować zmniejszyć mnożnik do 7-7,5 i dać 133fsb. Osiągniesz 933-1000MHz przy odrobinie szczęścia. Jednak ten ECS ma często kłopoty z fsb 133MHz. Tak to niestety z nim jest: jeden jest stabilny, a drugi kompletna klapa
Ale przecież ECS nie mam mnożnika !!! Fajnie doradzasz koledze ! :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież ECS nie mam mnożnika !!! Fajnie doradzasz koledze ! :evil:
Ale przez odpowiednie kombinacje polaczen mostkow mozna uzyskac odpowiedni mnoznik. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrawiam 8)

Ja jaki widzisz puscilem swojego Durona na FSB133 przy napieciu podniesionym o 0,075V i mnoznik 6,5. Przy x7 idzie ale nie stabilnie...Dysk odmawia posluszenstwa. Idzie tez 6x150 ale problem jak poprzednio...:-(

Po pierwsze durnie 950 należą do tych które się najsłabiej kręcą, a po drugie ty masz 700 a te wczesne durnie nieźle się kręciły.

Jestem na 99 % pewien że nie pójdzie. No chyba że byś zrobił WC i peltiery ale wtedy i tak wątpliwe by śmigał na 1264.

Jak puścisz go na powietrzu na 1264 to masz u mnie piwo :) !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że źle pokazuje. BO z tego co pamiętam w ECS dzielnik automatycznie się zmienia po przekroczeniu określonej fsb.

Więc przy 124 masz 41,33, czyli krótko mówiąc baaardzo dużo i może(aczkolwiek nie musi) odbić się to na twoim dysku(=padnięcie).

Dopiero po przekroczeniu 133 płyta sama załączy dzielnik 1/4.

Krótko więc mówiąc wskazania speedfana są nieprawidłowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli nic si enieda zrobic ?

na 133 niepójdzie jarezc a na 112 to nawet do biosu neiche m sie wchodzić zeby to zmienic, a na 124 pci 41 mhz ..... ale lipa mam bios umozliwiajacy zmiene fsb ale po zamalowaniu mostkow l1 mnoznik sie nieodblokowuje :( :( :(

help !!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUna przecież masz ECS który nie oferuje możliwości zmian mnożnika. Skąd wiesz że mnożnik się nie odblokowuje jak nie możesz tego sprawdzić?

Znajdź sobie kombinacje mostków potrzebną do osiągnięcia konkretnego mnożnika. I na niższym nożniku procek powinien iść na 133.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że źle pokazuje. BO z tego co pamiętam w ECS dzielnik automatycznie się zmienia po przekroczeniu określonej fsb.

Więc przy 124 masz 41,33, czyli krótko mówiąc baaardzo dużo i może(aczkolwiek nie musi) odbić się to na twoim dysku(=padnięcie).

Nie masz racji po przekroczeniu 124 zmienia sie na 1/4 czyli tak jak pokazuje SpedFan.

Dla RS jak chcesz się pobawić z przeróbką płyty i nie szkoda Ci gwarancji to proponuję tu zajrzeć: http://www.ocworkbench.com/hardware/elite/.../k7s5amodp1.htm

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz racji po przekroczeniu 124 zmienia sie na 1/4 czyli tak jak pokazuje SpedFan.

Dla RS jak chcesz się pobawić z przeróbką płyty i nie szkoda Ci gwarancji to proponuję tu zajrzeć: http://www.ocworkbench.com/hardware/elite/.../k7s5amodp1.htm

Pozdr.

Skoro twierdzisz że ta cudowna płyta zmienia dzielnik na 1/4 już przy magistrali 124 to nie będę się kłócił bo może i masz rację. PO prostu wydaje mi się dziwne że zmiana mnożnika następuje przy 124 a nei "pełnych" 133 mhz. NIe powiem kolejny raz mnie ta płyta zadziwiła..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr.

Skoro twierdzisz że ta cudowna płyta zmienia dzielnik na 1/4 już przy magistrali 124 to nie będę się kłócił bo może i masz rację. PO prostu wydaje mi się dziwne że zmiana mnożnika następuje przy 124 a nei "pełnych" 133 mhz. NIe powiem kolejny raz mnie ta płyta zadziwiła..
Tak jest na biosach nieoficjalnych (ktoś pomyślał o PCI) w oficjalnych nie ma wogóle 124.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh to jak zmieniac fsb na 124 i zasilanie na 1,8 ?, dysk sie niezdązy uszkodzić w razie czego przez 2 minutki, zanim sprawzde mhz na pci ? mam baracude 4

a chlodzenia mam przerobione - zasialcz poza obudowa wiatrak w miejscu zasilacza wyrzucajacy cieple powietrze - sunon 80 mm i bezposrednio nad prockeim na bocznej sciance sunon 80 mm wwiewajacy powietrze do tunelu ktory sie konczy 4 mm nat wentylatorem od procka - titan

dioda termiczna jest tak odgieta ze dtyka procesora, dodatkowo posmarowalem ja leiutko pasta termoprzewodzonca wiec pokazuje ok tempe. na poczatku mialem na idle 5 stopni na nominalnym zasilaniu procka teras mam 38 stopni

pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...