Skocz do zawartości
Xior

Karta AGP pracująca w trybie PCI - problem!

Rekomendowane odpowiedzi

przez przypadek wyszło mi że agp pracuje x1

sprawdzałem w biosie wszystko jest włączone

program aida pokazuje mi natomiast że agp jest wyłączone i rozpoznaje kartę jako pci oraz uprzejmie mnie informuje że :

Właściwości AGP

Wersja AGP 2.00

Stan AGP Wyłączone

Rozmiar pamięci fizycznej dostępnej dla AGP 64 MB

Obsługiwane szybkości AGP 1x, 2x, 4x

Bieżąca szybkość AGP 1x

Fast-Write Obsługiwane, Wyłączone

Side Band Addressing Obsługiwane, Wyłączone

Problemy i Sugestie

Problem AGP jest wyłączone. To może zmniejszyć wydajność.

Problem Obecna szybkość AGP jest mniejsza od największej obsługiwanej. To może zmniejszyć wydajność.

czy ktoś może wie o co tu biega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zainstalowales sterowniki do plyty glownej? Ja mialem to samo tylko mnie plyta obsluguje AGPx8 i tez nie chcialo sie wlaczyc i we wlasciwosciach jak i w Aidzie pokazywalo ze AGP jest wylaczone.

Pomoglo zainstalowanie najnowszych sterownikow do plyty glownej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, mam to samo.

Jetway 663AS PRO (KT133)

GF2MX400 64bit (taktowania tak niskie, że to de facto MX100 czy 200)

Athlon 800

SDR 128+256mb

reszta w linku w podpisie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widać, programy raportują, że AGP jest dostępne, ale wyłączone. Karta, tak jak u poprzednika, pracuje w trybie PCI. Przyspieszenie teksturowania AGP directX - niedostępne. Jeżeli zmieniam tryb AGP (na x2) albo aperture size, to programy to pokazują, ale AGP ciągle disabled. Wymuszenie trybu AGP w "GF tweak utility" nic nie daje, w Riva Tuner opcji gart'a włączyć mi się nie udało.

OS - Win2000 service pack 4

Detonatory - próbowałem różnych wersji, zawsze to samo + nowsze dętki i wszystkie testowane omegi się wywalają.

VIA 4in1 - testowałem kilka-kilkanaście wersji.

Nie podawajcie proszę rad typu "strzel se formata", bo tyle to ja sobie sam umiem poradzić, a chwilowo mi się nie chce.

Posiadaczy KT133 prosiłbym natomiast o informacje, czy pokazuje się u nich w menadżerze zadań windows "VIA CPU to AGP controller", bo u mnie go nie ma..., a nie pamiętam, czy powinien. Wiem, że na KT400 pod XP jest

Acha, na szkrinach widzicie kartę pracującą w softquadro, ale to nie robi różnicy. I jako MX, i jako MXR pracuje w trybie PCI.

Pozdrawiam.

PS. Xior, edytowałem Ci tytuł tematu. Mam nadzieję, że się nie obrazisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest coś takiego jak "VIA CPU to AGP controler" -> Epox EP-8KTA3+PRO (tylko taką mam pod ręką na KT133A). Karta graficzna GF FX5200, windows2000, sterowniki VIA 4.51. Z tego co pamiętam nie instalowałem nic poza 4in1 i sterami od grafiki, AIDA pokazuje że AGP jest włączone. Na oko wszystko chodzi normalnie, wyniki 3dMark w normie, akceleracja sprzętowa działa, testy DirectX wszystkie przechodzą (DX 9).

Nie mam pojęcia co u was jest nie tak, ale stawiam na błąd w instalacji sterowników - u mnie było wszystko instalowane od początku, na czystym dysku (testuję płytę po naprawie).

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...