Skocz do zawartości
cajek

Problem z zawieszaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy gram w jakąś grę ( obojętnie jaką), nagle po jakimś nieokreślonym czasie gra wiesza się albo wyskakuje do windowsa. . Czasami gdy włączam kilka programów (Internet Explorer, Winamp, coś jeszcze) wyskakuje mi "blue screen of death", co wcześniej nie miało miejsca. To wszystko zdarza się na obu windowsach, które mam zainstalowane ( Win 98, XP). Skanowałem najnowszymi antywirusami, nic nie wykryło. Formatowałem dysk też nic nie pomagało. A wszystko zaczęło się nieszczęsnego dnia, w którym padł zasilacz w moim kompie ( prąd był doprowadzany do pokoju, komputer był podłączony bezpośrednio{z przedłużką} do gniazdka, ale w czasie gdy zniszczyło mój zasilacz to komp był wyłączony). Zawiozłem do serwisu, "fachowcy" orzekli że tu chodzi o zasilacz, więc go wymienili ( mam na gwarancji) - komp działa, "tylko" występują problemy o których wspomniałem na początku. Niewiadomo, jaka część jest niedyspozycyjna :lol: .Ja osobiście podejrzewam pamięć RAM, choć nie jestem na 100% pewny . Jeśli mieliście podobne kłopoty - pomóżcie !

Trochę chaotycznie, ale mam nadzieję że zrozumiecie o co chodzi :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rzeczywiście wygląda na problem z RAMem, sciągnij sobie memtest86 albo coś podobnego i przetestuj.

Zasilaczowi tez się przyjrzyj, ale w sensie jakie napięcia daje - i od razu mówie - napięcia mierz miernikiem, nie zwracaj uwagi na programy monitorujace bo te są niedokładne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze frak, nie pamiętam dokładnie budowy MSI (nie jestem teraz w robocie, a w domu, więc nie sprawdzę :? ), ale ponad wszelką wątpliwość nie jest to nic programowego... chyba że udało Ci się choć jeden raz uruchomić kompa po uszkodzeniu zasilacza :!: - wtedy to już inna bajka. Ja na Twoim miejscu w pierwszym rzędzie sprawdziłbym kondensatory, czy się choć jeden nie "wybanił", a dla pewności w serwisie kazałbym na identyczne wymienić :!: Potem dopiero cała reszta po kolei... sprawdzanie przyjaranych układów ze szczególnym uwzględnieniem elektroniki HD'eka itd itp... (przyjarania nie tak koniecznie są widoczne gołym okiem :wink: )

(p.s. czekam na jakoweś szczegóły :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po uszkodzeniu zasilacza nie dało się w ogóle włączyć kompa - czuć było jedynie charakterystyczny dym  :)

No... to masz odpowiedź. Uszkodzenie jest w hardware, a nie w sofcie. Raz miałem tak, że po identycznej awarii wystarczyło HDeka pod stację lutowniczą zapodać i porządnie acz ostrożnie go przygrzać, innym znów powodem (najczęstrzym) są wybanione kondensy... i... oczywiście uszkodzenia Epromu układów pamięci (sic!) Tak, są takie. Na odległość trudno powiedzieć. Trza to na stół <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> i się przyglądnąć dobrze i... radzę, już nie w tym serwisie, w którym Ci zasiłę robili :wink: :!:

p.s. a jak znam życie, to jakaś p.i.e.r.d.o.ł.a będzie, w rodzaju zimnego lutu na złączu portu IDE albo ścieżki na płycie lekko zwierają, bo gdzieś cyna wylała (nie widać tak od razu gołym okiem).

A PROPOS - Zasilacz masz ten sam, naprawiony, czy nowy :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstawili nowy zasilacz w miejsce tamtego.

Wymień pamiątkę(ki) :wink: na jakieś inne (choćby pożyczone) i pojeździj trochę po nich - również jakieś testy wykonaj (choćby System Suite etc... stwórz w dodatku plik .BAT, którego zadaniem będzie kopiowanie z jednego miejsca w drugie masy danych - filmy, mp3 i kasowanie ich, niech pochodzi z dobę). Ale najpierw dokładnie pooglądaj układy na płycie... bardzo dokładnie. Jeśli trzeba (żeby się Blue Screeny nie pokazywały), to uruchom w trybie awaryjnym i... jeśli masz cokolwiek podkręcone: proca, grafika, wyłącz to wcześniej. Powinieneś po tych modyfikacjach wiedzieć mniej więcej, co poszło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...