Carat Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Witam zastanawiam sie jak dodac do laptopa dodatkowy hdd oblsugiwany poprze IDE, mam pare pytan moze ktos bedzie cos wiedzial albo gdzies kiedys przeczytal, chce podpiac 2 hdd na 1 tasmie jak w zwyklym stacjonarnym i podlaczyc to do glownego gniazda na plycie glownej, ale: 1. czy plyty w laptopie (toshiba satellite s3000) obsluguja takie polaczenie primary/secondary 2. jesli tak to jak to sprawidzic, co prawda w biosie nie mam zadnych ustawienien co do primary/secondary ide, ale jest w opcji bootowania primary/secondary 3. jakie moga byc skutki uboczne :) procz tego ze hdd moga sie nie widziec, moze nastapic uszkodzenie plyty glownej ?? Dzieki za info Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Moge sie mylic, ale nie uda Ci sie to poniewaz: 1. pomiedzy dyskiem twardym w lapie a plyta glowna jest przelotka (zarowno plyta, jak i dysk ma swoj uklad pinow), z nia nie zalozysz "normalnej" tasmy ide, bez niej tym bardziej, 2. przejsciowka 2,5''/3,5'' tez sie nie przyda (pomijajac to, czy zmiesci sie w srodka kompa), bo musialbys jeszcze znalesc jakies polaczenie pomiedzy zlaczem dysku na plycie gownej a przejsciowka, a dodatkowo w normalnych warunkach tasma ide musi byc bezposrednio podlaczana do plyty glownej i to okreslona wtyczka, 3. wiekszosc lapow obsluguje po prostu tylko 1 HDD (niedawno byly newsy o lapach z miejscem na dwa dyski, ale to cudo kosztowalo 6000 - 7000 $). Co do master/slave w wyborze bootowania , to czy nie oznaczaja te pozycje przypadkiem HDD/CD? Chociaz probowac zawsze mozna, zakladajac, ze w twoim kompie podlaczanie dyskow rozwiazane bylo inaczej niz w moim thinkpadzie. Uszkodzenia plyty raczej nie powinno byc, juz predzej komp by nie wstawal, bo dwa dyski za duzo pradu by ciagnely. Jezli uda Ci sie ta operacja, to daj znac na forum. Pewniejszym sposobem na podlaczenie 2 dysku sa np. kieszenie na usb (najlepiej na 2.0)/firewire. Na 100% jest cos takiego dla dyskow 2.5 calowych, powinno takze i dla zwyklych 3,5". Powodzenia i pozdro M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carat Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Witaj Arakasi problem z podlaczeniem raczej pomalu rozwiazuje owszem istnieje "specjalna" przejsciowka pomiedzy hdd a zlaczem na plycie, ale jakos da sie to podlaczyc: hdd 1 --- tasma ide --- hdd 2 ----- tasma ide ------ przerobiona koncowka na ta "specjalna" wymaga to tylko uzycia "pinow", jedynie nalezy uwazac na zasilanie bo w tych dyskach z lapow leci wlasnie w tasmie (chyba jesli sie myle to mnie uswiadom :) O zmieszczeniu w kompie nawet nie myslalem bo bede przerabial matryce jesli sie uda i bedzie wkomponowane to w tyl matrycy takze z tym nie bedzie problemu. Co do podlaczenia dysku poprzez usb, niestety nie mam 2.0 wiec :( Sprawa zasilania takze jest do ominiecia max napiecie wystepujace w lapie to 19 V takze wszystko da sie zalatwic. Obawiam sie jedynie o sprawe softu a szczegolnie biosu itp czy to bedzie widzialne. No nic zbliza sie czas swiat chwila wolnego czasu od szkoly moze wkoncu sie wezme za rozebranie tego lapa bo i tak mi zawiasy w matrycy popekaly :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Witaj Arakasi problem z podlaczeniem raczej pomalu rozwiazuje owszem istnieje "specjalna" przejsciowka pomiedzy hdd a zlaczem na plycie, ale jakos da sie to podlaczyc: hdd 1 --- tasma ide --- hdd 2 ----- tasma ide ------ przerobiona koncowka na ta "specjalna" wymaga to tylko uzycia "pinow", jedynie nalezy uwazac na zasilanie bo w tych dyskach z lapow leci wlasnie w tasmie (chyba jesli sie myle to mnie uswiadom :) O zmieszczeniu w kompie nawet nie myslalem bo bede przerabial matryce jesli sie uda i bedzie wkomponowane to w tyl matrycy takze z tym nie bedzie problemu. Co do podlaczenia dysku poprzez usb, niestety nie mam 2.0 wiec :( Sprawa zasilania takze jest do ominiecia max napiecie wystepujace w lapie to 19 V takze wszystko da sie zalatwic. Obawiam sie jedynie o sprawe softu a szczegolnie biosu itp czy to bedzie widzialne. No nic zbliza sie czas swiat chwila wolnego czasu od szkoly moze wkoncu sie wezme za rozebranie tego lapa bo i tak mi zawiasy w matrycy popekaly :( Witam Carat, Jak widze przygotowanie profesjonalne :D Skoro uda Ci sie ominac przejsciowke i napiecie, to jedyny problem to bios i ew. kotroler dysku na plycie - w drugim przypadku zobacz na stronie producenta (moze nawet ukladu), zebys na darmo nie robil. Ale mam nadzieje, ze sie uda, to pozniej opis i fotki jakies zamiesc na tweaku :) A propos zasilania dysku, to i mi sie wydae, ze leci po tasmie - ciekawe tylko, czy tasma wytrzyma 2 dyski w ten sposob podlaczone. Chociaz w dysku moim 2,5'' sa jeszcze 4 piny z po prawej (chyba) stronie z tylu dysku, niestety nie opisane - moze to jakies dodatkowe zasilanie albo miejsce na uzycie zworek. Dysk to "toshiba GAPcos tam cos tam". Te kieszenie dzialaja tez na usb 1, wiec jakby cos to masz ostatnia deske ratunku :wink: Pozdro M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...