NiemacieK Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Witam, mam drobny problem. Kupilem zasilke Enermax EG365AX-VE(G) i generalnie chodzi o to ze duzy wentyl wciagajacy powietrze z obudowy do wnetrza zasilacza startuje losowo (raz wystartuje raz nie i nie ma w tym zadnej reguly). Napiecie na nim jest przez caly czas bo jak sie go bujnie to startuje i powolutku sie kreci. Zasilka nie ma recznej regulacji obrotow (brak potencjometra) tylko automatyczna sterowana przez mobo (podobno). I teraz pytanko: czy moze byc tak ze wentyl startuje dopiero po osiagnieciu pewnej temp (obciazenia).Nie mam tego teraz jak sprawdzic (brak czasu) a musze wiedziec bo nie wiem czy mam odeslac kolesiowi od ktorego kupilem czy wszystko z zasilka ok. Z gory dzieki za pomoc :) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Nikt mi nie pomoze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 sam musisz przetestowac jezeli chcesz sprawdzic czy wiatrak dziala na temp. to wez suszarke do wlosow i nagrzej zasilacz ,a pozniej wlacz i porownaj obroty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Napewno masz regulacje obrotow wentyla. Zasilacz daje poprostu napiecie na granicy napiecia rozruchowego i jezeli sie wentyl dobrze ustawi to przeskoczy na nastepny czlon elektromagnesu i bedzie sie krecic. Jezeli odpowiedniej predkosci nie nabierze to nie zaskoczy i bedzie stac do poki sie zasilacz troche nie nagrzeje i nieda wyszego napiecia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Jak juz pisalem wczesniej nie mam zabardzo czasu zeby sie nim bawic a musze jak najszybciej zalatwic sprawe wiec prosze was o pomoc. Feluke- nie wiesz przypadkiem czy w enermaxach jest taka regulacja i czy dziala wlasnie w ten sposob? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 proponuje wlaczyc program typu prime95 poczekac z pol h i zobaczyc czy wentyl wystartowal. ja mam dwa takie enermaxy (co prawda regulowane recznie), poza tym widzialem jeszcze jeden egzemlarz bez regulacji i drugi wentyl zawsze sie wlaczal przy uruchomieniu kompa. ps z tego co wiem to tez zasilki maja spore odchyly w predkosciach obrotow (na zimno). moze u ciebie poczatkowe napiecie jest tak niskie ze wentyl nawet nie startuje. jesli po nagrzaniu w koncu zaczyna sie obracac, to bym sie tym nie przejmowal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Bardzo dziwne bo mam ten zasilacz i zawsze wentyl 92mm startuje 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 No to kiszka, zasilka w takim razie jest niesprawna :( . Bede musial ja oddac albo negocjowac cene, bo chyba oprocz wentyla wszystko jest OK (tak mi sie wydaje). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Bardzo dziwne bo mam ten zasilacz i zawsze wentyl 92mm startuje 8OJeden maluch wyciaga ledwo 90 a drugi 110 z palcem w gazniku ;) Moze byc tak samo. Wieksze tarcie na lozystku, odchyly w kalibracji regulatora obrotow itd. Ja bym jeszcze prawdzil jak on sie obraca przy braku napiecia. Czy lekko czy dosc ciezko. Jezeli to jest nowka to raczej watpie w to zeby byl podtarty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Albo poprostu podpiac inny wentylator na chwile i sprawdzic czy sie kreci normalnie. TURZOL- moglbys mi pstryknac jakas fotke wnetrza zasilacza zebym mogl porownac ze swoim i sprawdzic czy wszystko jest tak jak powinno? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Albo poprostu podpiac inny wentylator na chwile i sprawdzic czy sie kreci normalnie. TURZOL- moglbys mi pstryknac jakas fotke wnetrza zasilacza zebym mogl porownac ze swoim i sprawdzic czy wszystko jest tak jak powinno? nad tym bym sie zastanowil, bo jak go otworzysz to na pewno tracisz prawo do gwary i wszelkich roszczen do sprzedawcy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Nie dysponuje fotka wnetrza zasilki :( Nie rozbieralem .....jeszcze :lol: Mam zamiar to zrobic niebawem jak skonczy mi sie gwara :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 TURZOL- a mozesz zapodac mi swoje napiecia full load? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Bardzo dziwne bo mam ten zasilacz i zawsze wentyl 92mm startuje 8O U mnie tak samo :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Co moze byc przyczyna tego ze nie startuje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Ponizej screen z napieciami przy full load (sprzet w opisie + 2 katody wl, wszystkie wiatraki (sztuk 7) na 12V): Dla mnie zasilka ROXX :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...