Skocz do zawartości
ITI

Jak naprawic DVD-ROM?

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu mam czesciowo uszkodzony napet DVD Pioneer 104F (taka nazwa po aktualizacji biosu) wersja slot-in. Tzn. nie bardzo chce czytac niektore plyty DVD i CD, najczesciej takie z gazet, ale niekiedy nawet te, co czasem czyta, nie chce czytac. Wszystki wyslada tak, ze wkladam plyte do napedu, on usiluje ja przeczytac, dioda pobyska, z napedudobiegaja trzaski (tak jakby nie moglo obracac plyty) i albo to trwa wiecznosc (ta cala sytuacja), albo po chwili wysunie plyte. Czesto skutkuje uzycie sily, tzn. stukniecie piescia kilka razy w naped, az zaskoczy.

Moje pytanie brzmi: czy ktos wie, jak niedoswiadczony uzytkownik napedu DVD moze to naprawic? Czy w sieci sa jakies strony, gdize znajduje sie opis calego procesu? Otwieralem juz naped, ale jako ze ni e wiem co moglo sie zepsuc nic nie znalalem :(

Prosze o pomoc. NIe mam dostepu do zadnego punktu serwisowego czy czegos w tym stylu :(

Z gory dzieki

Pozdrawiam

ITI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczny problem z Cdromem Samsunga 48x... Rozkręciłem, w środku czysty, zero uszkodzeń. Ma takie coś (nie wiem jak to określić :oops: ) do przytrzymywania płyty od góry żeby nie latała nie zamocowane do obudowy a do bebechów toteż mogłem włożyć płytę i zobaczyć co się dzieje w trakcie pracy. Wkładam, płytka przeskoczyła o kilkanaście stopni w jedną stronę, zakręciła się powoli w drugą o jakieś pół obrotu i stoi, dioda mruga cały czas a komp płyty nie widzi :( Więc zakręciłem płytę palcem (odpowiednik Twojego walenia w DVD :lol: ) zaczeła się kręcić i po chwili dało się z Cdromu korzystać. Teraz rozkręca się sam, tylko czasem trzeba płytę "popchnąć". Mój ojciec (inżynier elektryk z wykształcenia) stwierdził że "pada faza rozruchowa silnika" czy coś w tym stylu i wg niego nie da się tego naprawić :cry: Pozostaje mi trzymać napęd rozkręcony na biurku i czekać aż padnie do końca, a wtedy kupić nowy :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczny problem z Cdromem Samsunga 48x... Rozkręciłem, w środku czysty, zero uszkodzeń. Ma takie coś (nie wiem jak to określić  :oops: ) do przytrzymywania płyty od góry żeby nie latała nie zamocowane do obudowy a do bebechów toteż mogłem włożyć płytę i zobaczyć co się dzieje w trakcie pracy. Wkładam, płytka przeskoczyła o kilkanaście stopni w jedną stronę, zakręciła się powoli w drugą o jakieś pół obrotu i stoi, dioda mruga cały czas a komp płyty nie widzi  :(  Więc zakręciłem płytę palcem (odpowiednik Twojego walenia w DVD  :lol: ) zaczeła się kręcić i po chwili dało się z Cdromu korzystać. Teraz rozkręca się sam, tylko czasem trzeba płytę "popchnąć". Mój ojciec (inżynier elektryk z wykształcenia) stwierdził że "pada faza rozruchowa silnika" czy coś w tym stylu i wg niego nie da się tego naprawić  :cry: Pozostaje mi trzymać napęd rozkręcony na biurku i czekać aż padnie do końca, a wtedy kupić nowy  :cry:

Najprawdopodobniej coś dostało się na styki silniczka, można spróbowag go zdemontować i przedmuchać sprężonym powietrzem, a jeżeli to nie pomoże to spray bodajże Kontakt 60 (możliwe że coś nie styka).

Jakoś nie chce mi się wieżyć że poszło jakieś uzwojenie.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...