Skocz do zawartości
m@tys

Zrobiłem swój regulator obrotow!

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu pytaniach na forach, po wielu godzinach spędzonych na forum.purepc.pl udało mi się zrobić swoje regulatory napięć wentyli.

Zaczne od Kwoty

- 17 zł ze wszystkim (+ 70 za Johny Walkera który był pomocny w pracy ale nie nędzie "pomocny":twisted: )

regulacje zrobiłem do dwóch wentyli na obudowie (przód, tył) oraz na procesor wraz z monitoringiem prędkości obrotów.

Schemacik zaczerpnąłem ze strony bit-tech.net

Miałem również Zorkę 5 i zrobiłem parę zdjęć:

Puszeczka + radiatorek za 1,50 zł z elektronicznego, sklejone klejem termoprzewodzącym Zalmana (resztki, nie wliczone w cenę)

Dołączona grafika

Widok na zasilanie 12V dla 2 wentyli na obudowe. Kabel od starych lampek Choinkowych :)

Dołączona grafika

Dla znających temat (ja jestem kompletnym laikem) polecam wytrawienie płytki drukowanej, ponieważ myślałem że będe robić to z 2h a niestety zeszło prawie 6h!!!!!!!!!!!!(nie śmiać się!)

Dołączona grafika

Dlaczego płytkę?? Bo przy montażu nie obyło się dolutowania jednego kabelka............

Dołączona grafika

A taki efekt końcowy!! Najważniejsze że TANIO, Będzie CICHO no i satysfakcja ze zrobionej roboty, lecz nie polecam Walkera bo już gowa boli.............

Dołączona grafika

Dołączona grafika

to narazie tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, Pytałem się faceta w elektronicznym ile sobie życzył za zrobienie czegoś takiego, odpowiedź była prosta - 30 zł

Czyli jakby nie patrzeć jestem bogatszy o 30 zł, i a może przedewszystkim bogatszy o nowe doświadczenie, co daje mi niezłą satysfakcję!!!

Polecam! :>

Co do pajączka, to chyba jutro na spokojnie będe musiał sobie jakoś to rozrysowac, bo jak przyjdzie mi za pół roku coś zmieniać, to chyba się nie połapie!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noga roxx ale chyba zmien topic na regulator obrotow bo potencjomety to ciezko zrobic potencjometr to jest to co sie kreci(tam gdzie galke zakladasz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noga roxx ale chyba zmien topic na regulator obrotow bo potencjomety to ciezko zrobic potencjometr to jest to co sie kreci(tam gdzie galke zakladasz)

True, true, bo jużem się napalił, że ktoś opracował produkcję ścieżki oporowej domowymi metodami :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozatym jak chcesz miec wszystko czytelne to upujesz plytke (lmiant) wiercisz dziury , rysujesz sciezki , do chlorku chyba zelaza ( nie pamietam ) ( gofno do trawienia plytek ) 30min i gotowe 0 babrania sie z pajaczkami i plytkami uniwersalnymi i porzadek w sciezkach :>

taki maly ot , widze ze tez jestes fanem las vegas parano ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi