Skocz do zawartości
snorri

Plyta mi sie grzeje??!!

Rekomendowane odpowiedzi

Siema wszystkim

Mam takie pytanie czy to normalne ze podczas normalnej pracy kompa(zadne gry czy cos) radiator na mostku polnocnym jest tak cieply ze wiecej niz kilka sekund nie moge palca przytrzymac??!! Dzieje sie tak gdy komp nie jest podkrecony i w pokoju nie mam sauny :) Uzywam plyty Gigabyte pod Intela(1,8 ,chipset plyty -845E) . Czekam na pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli radiator masz gorący to masz 2 wiadomości:

1 dobra: masz dobrze przymocowany radiator do mostka, na płytach gigabyta sa z reguły wiatraki na NB i może ci wiatrak nie wydala schłodzić radiatorka.

2 zła: może podajesz za duże napięcie na mostek i dlatego się grzeje. Zobacz czy w biosie masz regulacje napięcia dla chipsetu i obniż do minimum. Jeżeli nie masz, to lipa. Z resztą płyty gigabyta to z reguły przewaga formy nad treścią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobos GB maja to do siebie ze dosyc mocno grzeje sie NB i trzeba z tym walczyc :/

1. masz oryginalny radiator

2. masz radiator + wiatrak

3. jesli masz inny radiator to jaki??

:?:

Moze po prostu sprawe rozwiazalaby wymiana radiatora :? albo jak juz koledzy wczesniej wspomnieli dolozenie (jesli nie masz) wentylatorka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ogolnie ta plyte jest bez wiatraka i na NB jest tylko taki zloty smieszny radiator :D Jade na tej plycie od kwietnia a to chyba troche za krotko zeby mogla sie "zuzyc". Procek czesto byl lekko na 2,3 wykrecony ale teraz caly czas pracuje na defaultowych ustawieniach.

P.s.- warto w jakis sposob schlodzic SB(slyszalem ze to wazne podczas podkrecania FSB...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś musi być nie tak z tą Twoją płytą, ja też mam i845E ale od MSI i ten mały radiatorek na chipsecie jest tylko lekko ciepły, a nie ma na nim żadnego wiatraczka. Chipset zasilany jest przez osobny stabilizator na płycie, być może jest on zwalony i zamiast właściwego dla niego napięcia (bodajże 1.5V) idzie na niego sporo więcej, np. 3,3V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...