Skocz do zawartości
ClareS

Tunel Powietrzny

Rekomendowane odpowiedzi

A tunel można mieć przecież za darmo. Mój składa się z odpowiednio poprzycinanej butelki po MD 0,6l, pasuje idealnie, sprawdza się znakomicie (wyciągający radiator proca-tunel-wentylator-koniec) i obniżył mi temperature o ponad 3*C. Jeszcze muszę wykombinować wlotowy, ale to za kilka tygodni, jeśli znajdę czas i chęci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tunel można mieć przecież za darmo. Mój składa się z odpowiednio poprzycinanej butelki po MD 0,6l, pasuje idealnie, sprawdza się znakomicie (wyciągający radiator proca-tunel-wentylator-koniec) i obniżył mi temperature o ponad 3*C. Jeszcze muszę wykombinować wlotowy, ale to za kilka tygodni, jeśli znajdę czas i chęci.

Eh no ja też praktycznie mam za darmo, nie licze kosztów za blok techniczny i superglue :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, obrazki nie działąją. Już drugi dzionek, więc nie wiem, co o tym sądzić. Najbardziej podoba mi się idea tunelu z tych łądnych rurek elastycznych, co to w hipermarketach budowlanych jako przewody kominowe sprzedają. Takeie ślicznie błyszczące. Jakbym miał okno, to bym coś w tym guście zmontował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy użytkownik ClareS mógłby zamieścić działające obrazki, ogólnie idea tunelu jest prosta, ale ja wolę widzieć tunel niż wiedzieć coś o nim z opowiadań. Sam się przymieżam do takiego tunelu i chciałem podpatrzyć "konkuręcję" jak to u niej wyszło :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie widac na tych zdjeciach. mozesz dac jakies lepsze>?

jestem ostro zainteresowany tematem ,zastanawiam sie na razie z czego zrobic taki komin mysle o jakies fajnej rurze elastycznej i przezroczystej moze jakies wsadze podswietlenie do niej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie widac na tych zdjeciach. mozesz dac jakies lepsze>? 

jestem ostro zainteresowany tematem ,zastanawiam sie na razie z czego zrobic taki komin mysle o jakies fajnej rurze elastycznej i przezroczystej  moze jakies wsadze podswietlenie do niej

No to pytaj co chcesz wiedzieć to ci powiem. No i jeszcze powiedz czego zdjęcia mam zrobić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz pora na mnie. ;) Pobawcie się trochę dłużej. Zmierzcie wszystkie wymiary (odl. wentyla procesora od scianki obudowy, od tylnej kratki itp itd) poczym rozrysujcie sobie szkic o jak najbardziej zokrąglonych kolankach. Ja zrobiłem coś takiego z tektury z mocowaniem do tyłu obudowy (tam gdzie jest miejsce na wetyl) poza obudową na wzór wcześniejszego wylot, obie części skręciłem aby uszczelnić. Pamiętajcie aby wlot rury/tunelu był umieszczony zdala od kompa (ciepłego powietrza z zasilacza), czyli np. gdzieś pod oknem/parapetem a może pod sufitem u sąsiada :wink: . Rezultat 10°C mniej bez dodatkowego wentylatora. Co ważne nie zmniejszajcie średnicy w stosunku do wentyla na CPU!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi