Skocz do zawartości
szymlorek

Podkręcanie i ryzyko z tym związane.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko do znających się na rzeczy, a mianowicie czy podkręcając za mocno proca narażam się na zniszczenie proca czy także w ekstremalnych przypadkach na uszkodzenie płyty?

Pytam ponieważ chyba nigdzie nie było o tym mowy a zastanawia mnie to bo proce moge olać, ale płyty szkoda bo nowo kupiona :?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52C na 1000MHz

stary kup se cooler za 30pln to wykrecisz jeszcze - teraz juz temp wysoka ,chociaz nie straszna

Zapomniałem dodać że te 52'C mam przy 4300rpm wiec mam jeszcze troche zapasu (cooler master X-dream max 4900rpm) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko do znających się na rzeczy, a mianowicie czy podkręcając za mocno proca narażam się na zniszczenie proca czy także w ekstremalnych przypadkach na uszkodzenie płyty?  

Pytam ponieważ chyba nigdzie nie było o tym mowy a zastanawia mnie to bo proce moge olać, ale płyty szkoda bo nowo kupiona :?  

Pozdr.

ja durnia 900 krecilem na 1160 chyba - ponad 1.2GHz tez chodzil, na wyzszym napieciu >2V poszedlby na jakies 1.3GHz na dobrym WC

mysle ze dolecisz z nim spokojnie na 1050 a moze wiecej

hehe proc dalej zyje lezy sobie na polce i czeka na nabywce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr.

ja durnia 900 krecilem na 1160 chyba - ponad 1.2GHz tez chodzil, na wyzszym napieciu >2V poszedlby na jakies 1.3GHz na dobrym WC

Wyłączyłem kaloryfer przewietrzyłem w pokoju i temp proca spadła do 45'C/4900rpm zacząłem zwiększać Fsb i doszedłem do 1086mhz/53'C więcej zasilacz nie wytrzymuje i wyłącza kompa. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr.

Wyłączyłem kaloryfer przewietrzyłem w pokoju i temp proca spadła do 45'C/4900rpm zacząłem zwiększać Fsb i doszedłem do 1086mhz/53'C więcej zasilacz nie wytrzymuje i wyłącza kompa. :(

naprawde musi byc kiepski jak takiego wolnego durnia nie potrafi dovoltowac:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn może się myle jak możesz to sprostuj to co napisze a mianowicie po ustawiniu FSB na jakieś 120 pojawia mi się niebieska tablica i brednie z windowsa że wystąpił krytyczny wyjątek wydaje mi się że to wina zasiłki? nie moge podnieść mnożnika wiec samo fsb zwiękaszam :roll:

Zasilacz jest orginalny z obudowy tracert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn może się myle jak możesz to sprostuj to co napisze a mianowicie po ustawiniu FSB na jakieś 120 pojawia mi się niebieska tablica i brednie z windowsa że wystąpił krytyczny wyjątek wydaje mi się że to wina zasiłki? nie moge podnieść mnożnika wiec samo fsb zwiękaszam :roll:

Zasilacz jest orginalny z obudowy tracert.

ja mysle ze to prockowi za cieplo jednak jest - hehe powiem takie cos

mam dut3c 1800+ i na starym zasilaczu 235W max chodzil 2300 rowne chyba 1.85V teraz mam zasilke 420W szefa :D i juz wyciagam na taki samym napieciu 2343MHz - zasilka troche daje ale wiecej da obnizenie temp na procu i podbicie napiecia (no wlasnie to tego lepsza zasilka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mianowicie po ustawiniu FSB na jakieś 120 pojawia mi się niebieska tablica i brednie z windowsa że wystąpił krytyczny wyjątek  wydaje mi się że to wina zasiłki?

zasilacz nie ma tu nic do rzeczy. fsb na 120, daje taktowanie 40 !!! na szynie pci. i tu jest problem. albo podkrecaj go mnoznikiem, albo (jesli pozwala na to plyta glowna) zmien dzielnik pci z 3 na 4. 120 / 4 = 30. troche niedotaktowana szyna to bedzie lepsze chyba rozwiazanie od mocno przetaktowanej...

a najlepiej, sprobuj od razu fsb na 133. wtedy pci i agp maja nominalne taktowanie, a duronek jak mocny (napiecie trzeba mu dac 1.9-2 volty) to poleci...

moja 600-ka biega slicznie na 6 x 166 = 1000 przy napieciu 1.5@1.9...

pozdrawiam,

kielkac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...