PrestoNq Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 mialem sobie plyte Gigabyte GA-7VAXP i mam dalej jak wiadomo ma ona chlodzenie dodatkowe na agp x8 tj radiator + wiatraczek taki maly zmienilem sobie karte z tego gownianego FX 5200 ktory nie mial chlodzenia na cos wyzszego czyli Ti 4200 ktory ma fajny wiatraczek co sie okazalo ??? wiatraczek ten na plycie zaczol szalec tzn glosno bardzo glosno pracuje jakby obrotow dostal jak wyjmuje karte grafiki wtedy chodzi ok oczysiwcie moge odpiac i z tego i z tego wiatraczek ale co to za sens zeby mi sie spalilo ??? jeden kumpel poradzil zeby zmiejszyc obroty tego malego ale chyba az takich opcji na tej plycie nie ma ??? MOZE KTOS Z WAS SPROBOJE MI POMOC tym bardziej ze mam chlodzenie wodne po to zeby bylo cicho a ten maly lobuz mi strasznie buczy !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 moze to zbieg okolicznosci .. a jak wkladasz inna karte to dalej chodiz normalnie? bo jak tak to by było dziwnie moze gdziec cosik rusyzles jak nowa grafe wkladales .. te wiatrkai na NB sa dosc niewdzieczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 mialem sobie plyte Gigabyte GA-7VAXP i mam dalej jak wiadomo ma ona chlodzenie dodatkowe na agp x8 tj radiator + wiatraczek taki maly A o ssso choci??? Ja tam nie mam żadnego wiatraczka na takiej płycie, a już napewno nie na AGPx8? --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrestoNq Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 no wlasnie mialem juz kiedys na tj plycie GF 440MX potem FX 5200 a teraz Albatron GF4 Ti 4200 128mb i przy tamtych sie nic nie dzialo a jak wkladam tego to ten maly wentylatorek na plycie zaczyna brzeczec tak jak mowie karte wkladalem kilka razy i odpalalem zeby przetestowac ktory tak glosno pracuje problem bylby rozwiazany gdybym odlaczyl tego malego zostalby tylko radiator, ale czy podczas gier to agp by mi sie nie spalilo ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 U mnie chodzi na tej płycie R9000PRO, i chipset się nie przegrzewa. A chłodzony jest samym radiatorem, tyle że trochę większym niż te pod wiatraczkami - tak było fabrycznie, nic nie zmieniałem. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrestoNq Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 prosze oto na stronie firmowej jest foto tej plyty http://www.giga-byte.com/MotherBoard/Produ...s_GA-7VAXP.htm# ten coolerek jest pomiedzy socketem a zlaczem od grafiki chyba kazy widzi ? ale mi chodzi o to co mam zrobic zeby to nie buczalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Żeby nie buczało musi być albo mniejszy prąd pobierany przez kartę graficzną, albo radiator na chipsecie. Z tego co widzę były dwa wykonania tej płyty, ale nie powinno być problemu z zamocowaniem np. Zalmana na chipset (otwory pod kołki są typowo rozmieszczone). W BIOS-ie nie ma żadnych opcji do regulacji obrotów, pewnie steruje tym jakiś termistor (u mnie tego nie ma, nie sprawdzę). --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrestoNq Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 karte kupilem juz podkrecona czyli ma wyzszy prad i ten wiatraczej szaleje na plycie w dziwny sposob od tego czyli wynika ze musze sobie obnizyc to podkrecenie zeby mi nie szalalo 270/513 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 Ten cooler o ktorym mowisz chlodzi jedynie mostek (nie mowie ktory bo nie mam pewnosci :D ) a ten napis tylko informuje, ze plyta obsluguje AGPx8. Tez mialem podobna plytke Gigabyte i po 2 miesiacach, tez zaczal szalec ten cooler, ale czy mialo to zwiazek z podkrecanym Ti4200, nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engus Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 Mam tą samą płytę... i tez wiatraczek na NB chodzi niemiłosiernie głośno...Rozwiązanie jest proste-wywal standardowy radiatorek z wentylkiem, kup Zalmana NB32J lub NB47J-chłodzenie pasywne, bezgłośne i w zupełności wystarczające. Koszt max. 25zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...