Skocz do zawartości
MORSZCZACHA

ATI9800 nowy bios i OC/770Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Zaciągłem nowy bios do karty HERCULES ATI 9800 128Mb/samsung .Poprzedni od wersji HERCULES PRO był datowany na 25.03.03 i oznaczony BK-AMI.xxx .018.Zegary stabilne jakie osiągnąłem na nim to 440/755mhz. :!:

Wczoraj pobrałem z tąd

URL http://www.ocfaq.com/softmod/bios/Gigabyte...128.Samsung.bin

nowy bios od GIGABYTE datowany na 23.04.03 i oznaczony BK-AMI xxx .019. i karta idzie na 440/775mhz.

Dla zainteresowanych -POLECAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Morszczacha - jedziesz na defaultowym zasilaniu ( 1.7 V ) czy z modem, bo kurde, ja po v-modzie ( 1.8 V ), z Vga Silencerem i wentylem 80 na radiatorze ciągne ledwo 420 Mhz bez krzaków.

Lecę na troszkę starszym biosie od herca z końcówką 017.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Morszczacha - jedziesz na defaultowym zasilaniu ( 1.7 V ) czy z modem, bo kurde, ja po v-modzie ( 1.8 V ), z Vga Silencerem i wentylem 80 na radiatorze ciągne ledwo 420 Mhz bez krzaków.

Lecę na troszkę starszym biosie od herca z końcówką 017.

:!:

Jadę na normalnym defaultowym zasilaniu .Na moim poprzednim biosie z końcówką jak twój 017 miałem też dużo mniej Mhz .Zmień bios, a najlepiej na ten podany 019. to jest do 9800pro/128mb/samsung .Powinno być lepiej.

adres

URL http://www.ocfaq.com/softmod/bios/Gigabyte...128.Samsung.bin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pamięć , poszła więcej. :?:

U mnie wgranie biosu coś wniosło , ale poprzednio miałem płytę SOLTEKA to z OC było troszkę gorzej tzn o 10mhz ,więc i tu może być podobnie :?: Chyba że twój HERC poprostu na więcej nie pozwala na tym sposobie chłodzenia, ale czy nie wymagamy za dużo :?: Przecież i tak poszło Ci ładnie z OC a + - parę mhz to tak niewiele w 3D. :idea:

Ja sam osobiście mimo że karta idzie jak podałem wyżej ,zegary mam ustawione 430/750Mhz bo niby po co przeciągać " strunę".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzales jak wyplynelo wgranie nowego BIOSu na wydajnosc? Zapewne jest tak jak napisal twin. Mimo ze masz troszke wiecej MHz na pamieciach, to wydajnosc jest na poziomie poprzedniego BIOSu- ze wzgledu na dluzsze timingi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzales jak wyplynelo wgranie nowego BIOSu na wydajnosc? Zapewne jest tak jak napisal twin. Mimo ze masz troszke wiecej MHz na pamieciach, to wydajnosc jest na poziomie poprzedniego BIOSu- ze wzgledu na dluzsze timingi.

Nie zgadzam się z TOBĄ co do wydajności lecz co do timingów może i tak jest ,ale ja szukałem biosu który bedzie wyświetlał obraz na TV w rozdz.1024x768 i ten ostatni właśnie to spełnia.Oryg. HERCA max wyświetlał 848x480 i na TV była czarna ramka.Nie wiem dlaczego tak się dzieje że biosy są różnie konfigurowane pod wyjście TV [ nie mam ochoty na zabawę w ingerencję i ustawienia biosu i dopiero wgrywanie] może kiedyś się pobawię a ten akurat rozwiązuje moje problemy.Co do wydajności to nie ma co się droczyć o parę pt. w 3D, jak podałem wyżej , na stałe zegary mam ustawione 430/750Mhz bo niby po co żyłować kartę, a że idzie więcej to tylko należy się cieszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na swoim Gigacube 9800Pro na oryginalnym BIOSie moglem dojechac z pamieciami do 371MHz i mialem 19.3k, po wgraniu BIOSu tego z zegarami 400/350 moge teraz dojechac do 391MHz - wynik ponad 20k - pomnij Lancerku ze nawet kiedy na plycie glownej dasz wyzsza czestotliwosc i nizsze timingi to przepustowosc jest wyzsza a nie taka sama. nawet przy duzo gorszych timingach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci ida mi bez krzaków na defaultowym napieciu do 740, ale nie chcę przeginać pały i pracuję cały czas na 720. A co do tego czy nie za dużo wymagam - cóż to jest te śmieszne 95 Mhz więcej :) to tylko 30 % :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...