Skocz do zawartości
Mr C4

Chłodziwo (20% roztwór alkoholu etylowego - denaturat ;-) )

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety zalęgły mi się glony w WC. Jako że nie miałem nic pod ręką to zgenerowałem 20% roztwór alkocholu etylowego (butelka denaturatu na około 2,5l wody. Działa na razie ok.

Zastanawiam się jakie sa za i przeciw takiego rozwiazania? Obawiam się trochę o węże (nie rozpuszczą się), blok to chyba zniesie bez problemu.

Taki roztwor zdaje się jest nie palny wiec w razie czego pożaru nie będzie. Nie znalezłem nic na temat takiej mieszanki (a zdaje sie ze glony nie powinny sie pojawic). Temperatura procka w normie (taka sama jak wczesniej na samej wodzie).

To tyle - proszę o opinie (najlepiej uargumentowane) od doświadczonych użytkowników.

Pozdrawiam,

Mr C4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też za pierwszym razem wlałem całą flaszke denaturatu tylko że na 11 l. wody:). Ale i tak na początku strasznie śmierdziało. Matka mi mówiła że chyba oszalałem ale po jakimś czasie zwietrzało.I teraz nic nie czuć:) No i oczywiście glony przestały rosnąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cala butelka? Mysle, ze kilka kielonkow by wystarczylo (ja na 2,5l wody wlalem 2 kielonki bolsa  :lol:  i ani sladu glonow).

Nie smierdzi Ci ten denaturat?

Tak, zapach troche zakapiorski ;-), ale jak uszczelnie obieg to powinno byc ok. Z Waszych komentarzy widze tez ze dobrze bedzie zminic proporcje mieszanki. Poki co w zylach mojego peceta plynie błękitna krew!!

Pozdrawiam i dzięki za opinie!

Mr C4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam troche petrygo wlane. Ale ktoś chyba pisał, że mu sie jakiś niebieski osad na bloku zrobił. Sam nie wiem - jak rozkręcę WC (bo będę robił przebudowę) to zerknę do wnętrza bloku i się zobaczy - mam nadzieję, że nic się nie stało. Choć osad niebieski pojawił się na śrubce z zacisku, obok rdzy (bo zacisk zwykły - nie jest ze stali nierdzewnej, a jest pod wodą na wylocie pompy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam troche petrygo wlane. Ale ktoś chyba pisał, że mu sie jakiś niebieski osad na bloku zrobił.

Ja to pisalem. Niedawno wymienilem wode w pojemniku. Na dnie bylo pelno osadu, pompka cala w niebieskim syfie, wezyki w pojemniku tez. Na bloku tez troszke widze, ale to akurat nie ma raczej znaczenia jesli chodzi o wydajnosc czy tez opory :P

Nigdy wiecej nie wleje Petrygo do obiegu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no u mnie nie jest aż tak źle - syfu w słoiku nie ma, Za to jest biały nalot na wężach, niebieski na śrubie i nie wiem co w środku bloku, bo WC rozkręcałem juz parę razy, jednak nigdy nie zdejmowałem węży z bloku wodnego - a tylko wtedy mógłbym zajrzeć do środka - wtedy zobaczę co się tam uzbierało przez ładne parę miesięcy - czyli od marca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi