karaluch Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 Pewnie slyszeliscie o takiej imprezie ale jesli nie to "skladanie kompow naczas" Wlasnie w tym roku udalo mi sie dostac do II etapu, czyli eliminacji d finalu (z 48 typa przechodzi 10). Wlasnie sie troszczeke przygotowuje :P i tak pomyslalem sobie ze moze macie jakies DOBRE RADY albo WSKAZOWKI ktore pomoga mi rzedostac sie do scislego finalu :wink: Oto specyfikacjia sprzetu: obudowa: Emiter Aton 6125 z zasilaczem EPS-300 ATX płyta główna: Gigabyte GA-8S648FX-L, chipset SIS 648 procesor: Intel Pentium 4 HT karta graficzna: Gigabyte Radeon 9200 64MB dysk twardy: firmy Samsung SpinPoint SP0612N (60GB) napęd combo: DVD/CD-RW Samsung Combo CD-RW/DVD-ROM SM-352 pamięć: Kingston KHX3200/256 256MB PC3200 monitor: Samsung SyncMaster 753DFX mysz, FDD, klawiatura - Mam juz manuala do plytki i zapoznaje sie z Front Panelem i Front USB. - Nie bardzo wiem jak wygladaja wtyczki w obudowie ale mam nadzieje ze zobacze je w poniedzialek :) {Pewnie "rozsypane" wtyczki USB i Power SW jako M/B. Dla przypomnienia "+" to ciemniejszy kabelek :roll: o ile nie jest opisany.} - Nie wiem jaki bedzie cooler ale mam do tego obawy, do tej pory wsadzale tylko raz P4 (wersje BOX) i to do M/B Asusa gdzie byly fajnie "lapki", z manuala tej plyty winika ze tam sa jakies metalowe zatrzaski i nie bardzo wiem jak to sie wlasciwie mocuje :? Moze ktos z was bral udzial w tych zawodach i ma jakies fajne lub nie fajne wspomnienia :wink: ----- lacze posty aby nie bylo opini ze zasmiecam forum ------ Mam z tym problem ... na fotce widac 2 porty na zewnetrzne USB i nie wiem o co chodzi ... czy o to ze plyta ma 6 USB (2 wewnetrzene i 4 zewnetrzen) :wink: to jest wprost z manualu dalej .. nie bardzo wiem co to jest power led w zasadzie to wiem ale w takim razie czym jest message led z przedniego panelu :?: jesli power led to power led :wink: to message led to jakis "zazwyczaj nie uzywany bajerek" i tym sie nie musze przejmac bo poewnie obudowa takiego czegos nie bedzie miala! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaluch Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 O widze ze zostalem przeniesiony .... wydaje mi sie ze to jednak zla decyzja, a raczej przedwczesna, po pierwsze: do oslej aczki nikt nie zaglada a jednak czas odpowiedzi ma dla mnie duza role po drugie: temat jednznacznie dotyczy sprzetu, jesli pozwalacie pytac sie o slabe wyniki w 3dmarku czy o kolor obudowy to pozwolcie mi tez pytac sie o podlaczanie kabelkow do plyty glownej zwlaszcza ze juz taki temat byl tylko dla plyty AT po trzecie: mysle ze moj temat jest troszeczke egzotyczny ale jednak sprzetowy Bardzo prosze o przemyslenie tych argumentow i powrocenie z topikiem do wlasciwego forum !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 Jaki masz problem z USB? Sa tam 2 złącza co daje w sumie 4 zewnętrzne USB + 2 wewetrzne które powinny być na płycie. Zwróć uwage na to, że na wtyku który trzeba podłączyć pod USB często jest zamieniony 1 Pin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik47 Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 Mam z tym problem ... dalej .. nie bardzo wiem co to jest power led [image cut] w zasadzie to wiem ale w takim razie czym jest message led z przedniego panelu :?: [image cut] jesli power led to power led :wink: to message led to jakis "zazwyczaj nie uzywany bajerek" i tym sie nie musze przejmac bo poewnie obudowa takiego czegos nie bedzie miala! Power LED to po prostu dioda zasilania. Message LED - z tego co wyczytałem w google to dioda informująca o odebraniu wiadomości lub faksu przez modem, ale 100% pewności nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaluch Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 Czyli dobrze myslalem co do USB i podobnie tez jesli chodzi o PW LED teraz tylko dla potwierdzenia: ciemniejszy kabelek to "+" ?? Mam juz swoja strategie ktora opiera sie na nadzieji, ze ta obudowa jest jednak spora i ma ulatwiony dostep. Macie jakis pomysl jak szybko przykrecac elementy: FDD, HDD M/B Czy po wlozeniu procka (P4 800MHz) bios go rozpozna prawidlowo i nie trzeba bedzie konfigurowac -> to kilkanascie sec straty, co do HDD to sie nie martwie bo raczej bedzie auto, raczej na pewno ! PYTANIE DO TYCH CO BRALI UDZIAL (o ile tacy sa :P) wolalbym podlaczyc DVD/RW combo z dyskiem na jednej tasmie a druga gdzies zostawic ->mniej zabawy o ile zworka na slave i master, podobnie z dodatkowymi portami typu (USB CABLE), w regulaminie nic nie ma na temat podlaczania wszystkich dodatkow, w opakowaniu jest jedna tasma UDMA i FDD wiec bede musial chyba dac dysk i dvd na jednej tasmie ..... (wlasnie teraz zobaczylem w manualu) Manual jest do plytki bez lan, RJ-45 jest prawdopodobnie nad USB 1,2 - moze ktos to potwierdzic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aster Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 pochodz po sklepach z kompami i popros ladnie, moze jakis serwisant pokaze ci to wszystko na zapleczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 O widze ze układ złącz standardowy. Jak na MSI i ECS itp. Tylko Asus i Soltek roznia sie w tej kwestii. Problem z USB moze być większy jak zrobią tak jak napisałeś że rozdzielą wszystkie piny (masakra). Jesli bedzie inaczej to najczesciej czarny masz tam gdzie masz 5 pin, zarowno w pierwszym i drugim rzedzie jest tak samo, choc jak pamietam tutaj ECS mial inaczej i trzeba bylo odwrocic kolejnosc o 180* w przypadku portu z 4pin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaluch Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 jesli chodzi o USB to juz chyba wiem: sprawdzielm i na kilku kompach konfiguracja kolorow jest taka sama .... w rozsypanych wtyczkach i na lanych: czerowny: (+) Power bialy: (-) D- zielony: (+) D+ czarny: (gruby) (-) GDN czyli ta sprawa jest raczej zalatwiona ale dalej nie daje mi to spokoju bo zawsze musze sie chwilke zastanawiac, chodzi mi o podlaczanie panelu... Power SW (czasem M/B SW): czarny: + (Power SW) czerwony: - GND Reset SW: czarny: + (Reset SW) bialy: - GND Power Led: zielony: + (Power Led) bialy: - GND HDD Led: pomaranczowy: + (HDD Led) bialy: - GND Do czego sie jeszcze moge doczepic (posprawdzac)?? koncza mi sie pomysly, raczej w czym mialem problemy to juz przemyslalem.... ... o wlasnie ustawienie zworek na dysku i na tym combo jesli macie takie to napiszcie jak jest slave (pewnie druga albo bez) a jak master, nigdy nie mialem nic Samsunga wiec nie wiem czy trzyma sie ogolnego ukladu (Seagate, WD) czy cos mota (Matrox) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...