Skocz do zawartości
Kaeres

Jaki transfer przy dualu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zauwazylem tego wczesniej (nie wiem czemu) ale wyniki pamieci w AIDA mam takie jak w single.

Mam oczywiscie dual ddr.

Teraz dokladniej.

PC2700 (DDR333) powinny miec 2700mb/s w teorii - w praktyce jakies 2600mb/s

W dualu jak sama nazwa wskazuje powinno byc 5400mb/s w teorii - w praktyce jakies 5200mb/s

Zapytalem mojego kumpla przez GG jaki ma wynik (tez ma duala) w AIDA i rowniez ma 2600mb/s.

Juz nie mowie, ze wszystko na max wykreconych timingach (4-2-2-2.0)

Czy ktos mi powie o co chodzi lub jakie Wy macie wyniki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co w podpisie pamieci na 2-2-3-6 i w AIDA mam 4750 / 1450

Przy podniesieniu timingów do 2225 osiagam jakies 4800 przy odczycie

kolego zobacz na podpis kaeresa on ma AMD a ty masz intela. raczej mu nie pomozesz twoimi wynikami:-)

Prawda nie zwrocilem uwagi :) ale nie zmienia to faktu ze nie mam tez tych TEORETYCZNYCH 6400MB/s :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O co chodzi z tymi 2-2-2-11 ?

Pewnie chodzi o timingi.

Mam takie pytanko po co taki głupi topic skoro procek teoretycznie potrzebuje 2,7gb/s a ma 5,2gb/s to czym się martwić przecież w zapasie masz 2,5gb/s. Boshe czym się przejmować przecież to nie P4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres po prostu przy AMD Dual niewiele daje. Testowałem kiedyś i różnica dual i single channel była jakieś 5% bo przepustowość szyny jest 166mhz czyli ok. 2700mb/s dobrym wyjściem byłoby puścić procka na FSB200 (3200mb/s) i do tego dwie kosci 2700 async ale z koleii konstrukcja chipsetu powoduje w takim trybie duze opóźnienia wiec najlepiej dać sync i zapomnieć o dualu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde juz nie raz bylo pisane!! W snadra i aida nie pokaze Ci roznicy duzej! Ale ja w Quaku III mialem przyrost 14%!! A poza tym z przepustowosci ramu nie kozysta tylko procek, nadmiar przydaje sie tez innym urzadzeniom np:HDD. Fakt, nie daje to tyle co w intelu, ale nie jest tak tragicznie jak niektorzy mysla!!

A co do OC, to z jednej strony w dualu sie gorzej kreci, ale kosci 512 MB tez sie gorzej kreca niz 256, wiec i tak najlepiej bedzie 2x256, a jak juz nie chcesz Duala to ladujesz do dimm 2 i 3!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...