Skocz do zawartości
nrg

Jaka płyta na slot 1 obsłuży dysk 90GB?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Buduje prosty server mam już praktycznie wszystko oprócz płyty głównej czy jakakolwiek płyta na slot 1 jest w stanie obsłużyć dysk o wielkości 90GB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem nad Abitem BH6 a ten dysk prawdopodobnie ma 80GB nie 90 :) jeszcze po prostu go nie widziałem a kolega który mi go sprezentował sam nie wie dokładnie bo sie na tym nie zna :)

W każdym razie dobrym pomysłem jest kontroler na pci o którym nie pomyślałem w razie gdyby dysk nie ruszył na płycie... Co do tych najtańszych płyt to jakoś nie mam do nich zaufania bo w serverze bedzie kilka kart sieciowych i radiówka więc chce wybrać płyte gdzie nie bedzie problemu z przydzielaniem przerwań a jak dotychczas to tylko Asus i Abit nie zawiodły mnie w tej kwestii :)

Dziekuje wszystkim za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak ma bć srwer to przyda sięduża wydajnośćdysków a takiej nie zapewni ata 33 lub ata 66. kontroler dałby ata 133, poza tym możliwość podpięcia 2 dysków w raid i te sprawy ....

na abicie kt7a miałem problem z przerwaniami, tuner tv się wieszał i przełożenie go w inny slot pomagało więc niebyłbym taki pewien czy nie będzie problemów ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten server bedzie sie strasznie nudził w tej konfiguracji bo będzie podpięty pod DSL i wielkiej wydajności mu nie potrzeba tak samo jak i raida a kt7a chyba był na wczesnej via kt133 jesli dobrze pamietam a ta wersja miała wiele problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit bh 6 do 120 gb , praktycznie chyba wiekszosc (jesli nie wszystkie) plyty na bx-ie ale musi byc warunek wgrany najnowszys bios , i nie wiadomo czy wszyscy producenci taki przygotowali zeby poszly takie dyski. wogole to jest ogranciczenie chyba 8.5 potem 33.5 GB i 120 GB na hdd , pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam jakas stara plyte z k2-400 na socket 7 ;) plus jakis ruski bios i spokojnie dyski do 128 widzi bez problemu , a roznicy wydajnosci miedzy ata33 a 133 to sie nie zauwaz praktycznie jesli to serwer plikow

ograniczeniem bedzie i tak siec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie asusa p3b-f jest bardzo dobry może nie tak jak Abit BE6 II 2.0 ale za to jest bardzo tani taki asus to max 120zł może kosztować a za takiego BE6 to już ponad 200zł cza zabulić. HDD będzie działał na asucie bez problemu sprawdzone na barce IV 80GB ale jeżeli bios jest stary to flash będzie raczej konieczny ale to chyba żaden problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kt7a chyba był na wczesnej via kt133 jesli dobrze pamietam a ta wersja miała wiele problemów

bardzo ciekawe,jakie to problemy (oprocz slawnego SB live)

to ze AMD R. nie potrafil zmienic w biosie kolejnosci przyznawania przerwan dla poszczegolnych gniazd pci to nie znaczy ze plyta ma problemy z przerwaniami

ktos zauwazyl ze kt133/a obsluguje 5 gniazd pci ,a Abit mial 6 ??

i chodzil dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...