gawadam Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 co byście doradzili, z tych dwóch płyt?? Słyszałem już wiele opini na temat tych płyt z których nic nie wynikało, dlatego też postanowiłem napisać tego posta. Płyty pod względem technicznym nie różnią się prawie niczym (asus=I865PE abit=I875) a mimo to asus jest nieco droższy, proszę o jakieś obiektywne opinie. Z góry thx ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Galileusz Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Poczytaj sobie test ASUS P4P800 Delux. http://www.pclab.pl/art7507.html Ja te plyte kupuje w tym tygodniu, gdy tylko dotrze do mnie Antec Sonata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian16 Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Ejj bylem dzisiaj w sklepie zeby kupic asusa p4p800. Bylem w szoku po tym co uslyszalem, sprzedawca powiedzial mi ze ogulnie z asusami sa duze problemy , z gwarancja ze sa awaryjne i wogule w zamian oferowal mi Jetway'a 8O . Wiec moje pytanie brzmi: czy ktokolwiek mial jakies problemy z asusami lub konkretnie z asusem p4p800, wiecie gwarancja , awaryjnosc itp? Przegladam forum juz troche i nic takiego nie widzialem 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Jezeli pan w sklepie doradza Ci Jetwaya zamiast ASUSa, to mozesz mu powiedziec, zeby zmienil fach i zaczal uprawiac role! Nie moge!Asus gorszy od Jetway'a! ROTFL!!! Asus P4P800 to naprawde bardzo dobra plyta, z reszta poszukaj w archiwum to poczytasz sobie pozytywne opinie o tej plytce! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Ejj bylem dzisiaj w sklepie zeby kupic asusa p4p800. Bylem w szoku po tym co uslyszalem, sprzedawca powiedzial mi ze ogulnie z asusami sa duze problemy , z gwarancja ze sa awaryjne i wogule w zamian oferowal mi Jetway'a 8O . Wiec moje pytanie brzmi: czy ktokolwiek mial jakies problemy z asusami lub konkretnie z asusem p4p800, wiecie gwarancja , awaryjnosc itp? Przegladam forum juz troche i nic takiego nie widzialem 8O nie no bez komentarza :D koles chyba sie do lopaty nadaje a nie do sprzedazy kompow...SZOK :!: Jetway... pewnie nie potrafi albo nie ma skad sprowadzic Asusa i wali taka scieme. _____________ Szczesliwy posiadacz Asus P4P800 Deluxe :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Asusy to jedne z najlepszych plyt na rynku! Idz mu powiedz, ze wedlug Ciebie ASUS jest dobry!Ciekawe jaka scieme Ci zapoda; zebys kupil ECS'a! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Ejj bylem dzisiaj w sklepie zeby kupic asusa p4p800. Bylem w szoku po tym co uslyszalem, sprzedawca powiedzial mi ze ogulnie z asusami sa duze problemy , z gwarancja ze sa awaryjne i wogule w zamian oferowal mi Jetway'a 8O . Wiec moje pytanie brzmi: czy ktokolwiek mial jakies problemy z asusami lub konkretnie z asusem p4p800, wiecie gwarancja , awaryjnosc itp? Przegladam forum juz troche i nic takiego nie widzialem 8O moge tylko porzec przedmowcow, ten sprzedawca byl chyba nacpany proponujac ci jetwaya. A odnosnie twojego pytania, na necie krazy opinia ze dana plyta jest bardzo dobra (choc osobiscie bardziej do gustu przypadl mi abit - szczegolnie ic7), choc wiadomo ze kazda plytka moze sie zepsuc. Asus miewal kiedys wpadki (jedna czarna seria a7v333), ale akurat jesli chodzi o plyty na 865, 875 to sa one wypasione. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian16 Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Takich odpowiedzi sie spodziewalem, dzieki teraz juz nie mam zadnych watpliwosci. Jutro ide do innego sklepu i biore Asusa =]. Btw proponowano mi takze inne budrzetowe(jak mi sie zdaje) rozwiazania np zasilka CM (ktos cos wie o tym?) zamiast Chiefteca. Nie wiedzialem czy smiac sie czy plakac (ze smiechu). Sorka ale ze wzgledow osobistych nie powiem co to za sklep. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Takich odpowiedzi sie spodziewalem, dzieki teraz juz nie mam zadnych watpliwosci. Jutro ide do innego sklepu i biore Asusa =]. Btw proponowano mi takze inne budrzetowe(jak mi sie zdaje) rozwiazania np zasilka CM (ktos cos wie o tym?) zamiast Chiefteca. Nie wiedzialem czy smiac sie czy plakac (ze smiechu) Zmiana sklepu to naprawde rozsadne rozwiazanie. Wspolczuc tym ktorzy trafili do takiego "fachowca". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 A gdzie daja takich dobrych fachowcow? Co to za sklep i jakie miasto?Zasilacze firmy Krzak sa bardziej wypasione od Chiefteca!Pamietajcie! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 czytam właśnie ten artykuł (http://www.pclab.pl/art7507-1.html) i coraz bardziej zaczyna mi siępodobać ic7 a nie p4p800delux, głównie z powodu upchania slotów itp. na owym mobo, w abit ic 7 ten problem nie występuje, (mostek południowy troszke duży i karta grafy zachodzi na DIMM, ale to jest mało istotne jak dla mnie, gorzej z tym mostkiem południowym) Wyczytałem też w tym teście o niezbyt poprawnie działających czujanikach temp na procku, czy wy też macie takie "błędy"?? Doszedłem w końcu do testów i widzę tu iż płytka ma porównywalną wydajność jak abit is7-g, (czy wiecie może jak ma się wydajność z is7-g do ic 7???) Obecnie no to sam nie weim co jest lepsze, znacie może jakąś stronkę z porównaniem ic 7 do p4p800 delux???? dokładniej chodzi mi o testy?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 miałem IS7 a teraz lece na IC7-G - co do wydajności można powiedzieć że IS7 z włączonym GAT na F1 (pamieci na 2-5-2-2) jest troszke wydajniejsza od IC7-G bez włączonego GAT (pamieci 2.5-8-3-3) ale różnica np. w aida nie była wieksza niż 200MB/s. Z tym żebym włączyć GAT na F1 (przy IS7) musisz mieć naprawde dobre kości, a jak widać z timingów do IC7 wystarczą najzwyklejsze :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 czytam właśnie ten artykuł (http://www.pclab.pl/art7507-1.html) i coraz bardziej zaczyna mi siępodobać ic7 a nie p4p800delux, głównie z powodu upchania slotów itp. na owym mobo, w abit ic 7 ten problem nie występuje, (mostek południowy troszke duży i karta grafy zachodzi na DIMM, ale to jest mało istotne jak dla mnie, gorzej z tym mostkiem południowym) Wyczytałem też w tym teście o niezbyt poprawnie działających czujanikach temp na procku, czy wy też macie takie "błędy"?? Doszedłem w końcu do testów i widzę tu iż płytka ma porównywalną wydajność jak abit is7-g, (czy wiecie może jak ma się wydajność z is7-g do ic 7???) Obecnie no to sam nie weim co jest lepsze, znacie może jakąś stronkę z porównaniem ic 7 do p4p800 delux???? dokładniej chodzi mi o testy?? W tym teście są bezndziejne rzeczy napisane. Mieli wersję testową, z radiatorem na chipsecie umieszczonym ukośnie(a wszystkie płyty jakie widziałem, czyli około 10 miało równolegle do krawędzi płyty). Poza tym mieli wersję BIOS-u 10.04. Gdy ja przy zakupie(ok. 3 m-ce temu) miałem 10.06. Obecnie jest wersja 10.12. Mogliby się postarać o wgranie nowszego BIOS-u!!!! Co do temp. nie uważam aby była zaniżana. Czy 48 stopni pod max.obciążeniem(2xPrime95) przy P4 2.4@3.3 i Zalmanie AlCu7000 oraz bocznym nadmuchu na ten wentyl, to za mało? Nie sądzę. Z tego co wyczytałem, na www.axzone.com to właśnie posiadacze Abitów narzekają na zbyt wysoką temp... W innych,np. Asusie,MSI,Gigabyte temp. są ze sobą porównywalne.... To na tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 o ile można maksymalnie zmienić napięcie na p4p800D i na ic7, ic7-g?? (cpu voltge/ddr voltage) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 IC7/IC7-G/IC7-Max3 - cpu do chyba 1.95V - nie pamiętam ale na 100% do 1.85V. MEM IC7/IC7-G do 2.8V a IC7-Max3 do 3.2V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 IC7/IC7-G/IC7-Max3 - cpu do chyba 1.95V - nie pamiętam ale na 100% do 1.85V. MEM IC7/IC7-G do 2.8V a IC7-Max3 do 3.2V Ale o ile się nie myle to Szymek ma V-moda na ic7 i ma vmem na 3.1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 michalak to co innego :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Co do ASUSA to tak nachodziły mnie czarne myśli żeby zamienić mojego IC7 na właśnie P4P800 bo tam ruscy wysokie magistrale (powyżej 300) kręcą... Naoverclockers.ru to żadnego ABITa same ASUSy... Dzisiaj składałem komputera dla dlienta i zażyczył sobie DELUXE ASUSA i dorwałem się na chwilę i zobaczyłem że... do bani już od BIOSU ! Jakieś nieczytelne.. milion niepotrzebnych opcji, BIOS chyba amitrend a ja lubię przejrzystość AWARDA jak na IC7 Na ASUSie np jest wybór taktowania pamięci 266/320/400 zamiast dzielników jak w IC7 a to ma się przecież nijak.. Napięcia jakieś węższe w regulacji ale... nie ! już mi przeszła ochota ABIT to jednak ABIT Wszystko co mogę zrobić to czekać aż ABIT upora się z problemami jakie dręczą posiadaczy IC7 (tych co podkręcają) IC7 to jest to ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Dzisiaj składałem komputera dla dlienta i zażyczył sobie DELUXE ASUSA i dorwałem się na chwilę i zobaczyłem że... do bani już od BIOSU ! No cos Ty !! Bios nieczytelny ?? Skadze, wszystko przejzyste. Wczesniej mialem Abita i przejscie na nowy bios nie stanowil problemu. Teraz wydaje mi sie ze jest jednak bardziej przejrzysty. Na ASUSie np jest wybór taktowania pamięci 266/320/400 zamiast dzielników jak w IC7 a to ma się przecież nijak.. No wlasnie ma sie chyba dokladnie tak jak w Abicie. Zadnej roznicy poza nazwa. Co do napiec to nie wiem jakie sa na IC-7 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 no ja już się mniej więcej zdecydowałem na ic-7... tylko dręczy mnie czy warto 200zł do ic-7G, nigdzie nie widziałem testów tych obu płyt... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 no ja już się mniej więcej zdecydowałem na ic-7... tylko dręczy mnie czy warto 200zł do ic-7G, nigdzie nie widziałem testów tych obu płyt... masz wtedy lan + extra raid sata ja wziąłem zwykłego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 W tym teście są bezndziejne rzeczy napisane. Mieli wersję testową, z radiatorem na chipsecie umieszczonym ukośnie(a wszystkie płyty jakie widziałem, czyli około 10 miało równolegle do krawędzi płyty). Poza tym mieli wersję BIOS-u 10.04. Gdy ja przy zakupie(ok. 3 m-ce temu) miałem 10.06. Obecnie jest wersja 10.12. Mogliby się postarać o wgranie nowszego BIOS-u!!!! Co do temp. nie uważam aby była zaniżana. Czy 48 stopni pod max.obciążeniem(2xPrime95) przy P4 2.4@3.3 i Zalmanie AlCu7000 oraz bocznym nadmuchu na ten wentyl, to za mało? Nie sądzę. Z tego co wyczytałem, na www.axzone.com to właśnie posiadacze Abitów narzekają na zbyt wysoką temp... W innych,np. Asusie,MSI,Gigabyte temp. są ze sobą porównywalne.... To na tyle. No ja uważam że to dość niska temp. ja po podkręceniu proca o 600Mhz (max stab na tym mobo) mam w obciążeniu 60*C... 48*C przy takim stresie i tweaku proca o 900Mhz to mało, nawet chyba za mało.... chyba że się myle :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 No ja uważam że to dość niska temp. ja po podkręceniu proca o 600Mhz (max stab na tym mobo) mam w obciążeniu 60*C... 48*C przy takim stresie i tweaku proca o 900Mhz to mało, nawet chyba za mało.... chyba że się myle :wink: Jakie masz chłodzenie? Napewno nie Zalmana, który u mnie zmniejszył temp. o 7stopni Celsjusza. Masz nadmuch z boku obudowy na proca? Napewno nie, więc nie podawaj w wątpliwość możliwość uzyskania 48stopni na 2.4@3.3.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 Sorry Vince, nie zwróciłem uwagi na chłodzenie, zwracam honor :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 masz wtedy lan + extra raid sata ja wziąłem zwykłego A jak się ma sprawa wydajności?? lan i extra raid mi potrzebny za bardzo nie jest ale jeżeli w grach i programach graficznych różnica będzie to jestem w stanie dać te 200zł więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 masz wtedy lan + extra raid sata ja wziąłem zwykłego A jak się ma sprawa wydajności?? lan i extra raid mi potrzebny za bardzo nie jest ale jeżeli w grach i programach graficznych różnica będzie to jestem w stanie dać te 200zł więcej nie ma sensu. 0 różnicy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 Ja mam od lat ABITy i jestem z nich zadowolony. Wedlog mnie co jedynie przemawia za ASUSem w tym przypadku to lepszy dzwiek zintegrowany. Pod wzgledem wydajnosci, stabilnosci, biosow etc. to nie widze wiekszej roznicy. To co mi sie podobalo w ASUSach to bylo ze procesor sie ustawialo za pomoca zworki. Teraz ASUSy sa jak ABITy "jumpless" takze i tutaj nie ma roznicy. Co do serwisu to jak mialem ASUSa i sie zepsul to serwis byl ok. ale z pewnoscia nie najlepszy. Ja bym bral ABITa. Kumpel go ma i jest z niego bardzo zadowolony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1831&p=23 Ja już wybrałem.Abit ic-7. Dla osób niezdecydowanych polecam w/w link Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 Teraz pozostaje mi tylko wybór ramu ale postów o pamięciach jest wręcz za dużo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1831&p=23 Przeczytalem i z tego co widze to P4P800 zawsze w czolowce: 1 m-ce - 5 razy 2 m-ce - 4 razy 3 m-ce - 0 razy 4 m-ce - 2 razy 5 m-ce - 0 razy 6 m-ce - 1 raz Poza tym najwyzsza szyna jaka udalo sie wycisnac przy podkrecaniu - 283 MHz i doskonale wyposazenie. Fakt: wybor redakcji serwisu - Abit ale IS7. Abit IC7 na pewno nie wypadl lepiej od Asus'a :D W bezposrednim pojedynku 10 : 2 dla... Asus'a P4P800 :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...