Skocz do zawartości
Sherlock

Cała prawda o "polskich" 8RDA+

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym że spora część 8RDA+ nie podkręcała się tak jak powinna (mówię o tym że nie można wycisnąć z nich 200MHz FSB, a choćby recenzja na VR ZONE: http://www.vr-zone.com/reviews/EPoX/8RDA+/page2.htm przy rev. A2 chipsetu i 235MHz osiągnięte...). Napisałem maila do pewnego Pana (wyciąłem jego dane ze względu na dobro jego skrzynki pocztowej ;) z Pronoxu (dystrybutor Epoxa na Polske - jakby ktoś nie wiedział) i dostałem odpowiedź:

Od: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Do: sherlock@tweak.pl <sherlock@tweak.pl>

Temat: RE: Epox 8RDA+

Data: 8 grudnia 2003 14:50

Witam,

Płyty z oznaczeniem 8RDA+ występowały w dwóch wersjach. 8RDA+ I 8RDA+

DELUXE. Różnice faktycznie występowały przy podkręcaniu.

Na polski rynek trafiły wyłącznie płyty "normalne"

Pozdrawiam

xxxxxxxxxxxxxxx

product manager

PRONOX TECHNOLOGY S.A.UL. Paderewskiego 2c 40-282 KATOWICE

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Płyty "normalne" nazwałbym raczej płytami niedomagającymi.... no cóż trudno :(

Mnie "na szczęście" ta mobo padła (zdechł port AGP - wszystko inne działało :) ) i czekam (już miesiąc :[ na wymianę )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziły takie ploty (ktoś też pisał o tym na Naszym forum, ale jakoś obeszło się bez echa, poza tym na kilku grupach dyskusyjnych miało miejsce kilka wątków w tej sprawie - m.in. na grupie związanej z benchmark.pl), że Epoxy które trfiają do nas to jakiś gorszy sort niż te amerykańskie czy zachodnioeuropejskie, ale nikt do tej pory tego nie potwierdził. Tymbardziej zdziwiło mnie to że dystrybutor to zrobił w odpowiedzi na mojego maila 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha :) Jaaaasne :D

Ostanio próbowałem podkręcić Durona 1400 na ECS z KT333.... i nic! Próba podniesiena magistrali z 133 na 166 (co da 1743MHz) przy podniesienmiu napięcia (ta płyta to umożliwia o 2,3%) kończyła się zwiechą podczas startu systemu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 8RDA i kończył sie na FSB=195. Zjebałem go, wysłałem do reklamacji i po długim oczekiwaniu dostałem tego co w podpisie :)

P.S. Do posiadaczy Epoxów 8RDA+: czy na tej płycie można zmieniać napięcie chipsetu z poziomu BIOS'a? Bo wg tego co znalazłem na stronie producenta płyty, z najnowszą wersją BIOS'u (10/17/03) powinna być taka opcja w "Power bios", a mimo że mam najnowszy bios nie ma regulacji Vdd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 8RDA i kończył sie na FSB=195. Zjebałem go, wysłałem do reklamacji i po długim oczekiwaniu dostałem tego co w podpisie :)

P.S. Do posiadaczy Epoxów 8RDA+: czy na tej płycie można zmieniać napięcie chipsetu z poziomu BIOS'a? Bo wg tego co znalazłem na stronie producenta płyty, z najnowszą wersją BIOS'u (10/17/03) powinna być taka opcja w "Power bios", a mimo że mam najnowszy bios nie ma regulacji Vdd.

z tego co wiem musisz miec jeszcze revizje NB C1 i najprawdopodobniej wersje plyty 2.x; a swoja drogą to jak popsules swego epoxa? mi sie gwarancj konczy powli i musze cos wymyśleć :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem musisz miec jeszcze revizje NB C1 i najprawdopodobniej wersje plyty 2.x; a swoja drogą to jak popsules swego epoxa? mi sie gwarancj konczy powli i musze cos wymyśleć :twisted:

Dzieki za szybką odpowiedź.

A jak go zepsułem? Ano szybko naciskając przycisk "power" na obudowie (przepięcie jakieś) - oczywiście nie specjalnie, lecz przypadkiem. Z tym że wcześniej 2x już ją reklamowałem (mówię cały czas o 8RDA), więc za 3 razem domagałem się wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha :) Jaaaasne  :D

Ostanio próbowałem podkręcić Durona 1400 na ECS z KT333.... i nic! Próba podniesiena magistrali z 133 na 166 (co da 1743MHz) przy podniesienmiu napięcia (ta płyta to umożliwia o 2,3%) kończyła się zwiechą podczas startu systemu  :lol:

Potwierdzam, te same podzespoły, tylko że w moim przypadku na 166 płyta wogóle nie wstawała. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzieś tu jest topic o l7s7a2 poczytaj sobie i zobacz jak ludzie powykrecali procy na tej płycie, zdarzają sie przypadki uruchomienia 1700+ @ 225 mhz na fsb, także ;] ja durka pewnie na 2100 bym wykrecil ale zasilacz mnie chwilowo ogranicza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mobo 8RDA+ rev2.1.Niby wszystko jest ok ale przy napięciu na procku, moge dac tylko 1,85V- powyzej czarny ekran.Dlaczego nie mogę dac chocby 1,90-chyba chodzi o kiepski regulator napiecia na tej płycie.Czyli byłaby to płyta z drugiego żutu?Zasilacz mam Cieftec 360W więc to nie jego wina.Jeżeli to jest prawda o tym epoxie to pozbede sie jej i kupe Abita.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...