Sherlock Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 W związku z tym że spora część 8RDA+ nie podkręcała się tak jak powinna (mówię o tym że nie można wycisnąć z nich 200MHz FSB, a choćby recenzja na VR ZONE: http://www.vr-zone.com/reviews/EPoX/8RDA+/page2.htm przy rev. A2 chipsetu i 235MHz osiągnięte...). Napisałem maila do pewnego Pana (wyciąłem jego dane ze względu na dobro jego skrzynki pocztowej ;) z Pronoxu (dystrybutor Epoxa na Polske - jakby ktoś nie wiedział) i dostałem odpowiedź: Od: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Do: sherlock@tweak.pl <sherlock@tweak.pl> Temat: RE: Epox 8RDA+ Data: 8 grudnia 2003 14:50 Witam, Płyty z oznaczeniem 8RDA+ występowały w dwóch wersjach. 8RDA+ I 8RDA+ DELUXE. Różnice faktycznie występowały przy podkręcaniu. Na polski rynek trafiły wyłącznie płyty "normalne" Pozdrawiam _________________________________________________________________ xxxxxxxxxxxxxxx product manager PRONOX TECHNOLOGY S.A.UL. Paderewskiego 2c 40-282 KATOWICE xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Płyty "normalne" nazwałbym raczej płytami niedomagającymi.... no cóż trudno :( Mnie "na szczęście" ta mobo padła (zdechł port AGP - wszystko inne działało :) ) i czekam (już miesiąc :[ na wymianę ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 pierwszy raz o tym slysze :o .... btw. ja mam chyab wersje deluxe :P bo sie dobrze kreci ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherlock Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Najgorsze jest to że są na to przykłady - np. moja mobo i wielu innych grupowiczów, którym podkręcanie kończy się w okolicach 180-190MHz :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 A czy ktos o tym slyszal ? Gdzies o tym pisali ? Ja nigdzie sie nie doczytalem... No chyba ze takie plyty poszly tylko na polski rynek... to by wszystko wyjasnialo :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherlock Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Chodziły takie ploty (ktoś też pisał o tym na Naszym forum, ale jakoś obeszło się bez echa, poza tym na kilku grupach dyskusyjnych miało miejsce kilka wątków w tej sprawie - m.in. na grupie związanej z benchmark.pl), że Epoxy które trfiają do nas to jakiś gorszy sort niż te amerykańskie czy zachodnioeuropejskie, ale nikt do tej pory tego nie potwierdził. Tymbardziej zdziwiło mnie to że dystrybutor to zrobił w odpowiedzi na mojego maila 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter_oa Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 a mowilem, ze epoxomania sux :twisted: ;) od dzisiaj ludzie! kupujcie ECSy! :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherlock Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Hahaha :) Jaaaasne :D Ostanio próbowałem podkręcić Durona 1400 na ECS z KT333.... i nic! Próba podniesiena magistrali z 133 na 166 (co da 1743MHz) przy podniesienmiu napięcia (ta płyta to umożliwia o 2,3%) kończyła się zwiechą podczas startu systemu :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 hehe bo ecs'a z KT333 nie poscisz na 166!! to se ne da! ;) Max 150! Wiem, bo mialem :( no chyba, ze ty masz jakas lepszejsza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter_oa Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 moze jakas biedna seria tego durona ;) :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 a mowilem, ze epoxomania sux :twisted: ;) od dzisiaj ludzie! kupujcie ECSy! :wink: Albo ABIT'y :D :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 to, ze polscu dystrybutorzy nie umia zaltwic dobrego towaru nie oznacza od razu, ze Epox sux! :? Wybaczcie, ale nie moglem nie stanac w obronie mojej kochanej firmy! ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherlock Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 dokładnie... Epox jest OK. Dystrybutor dał ciała :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter_oa Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 oj do epoxow nic nie mam [sam chcialem kupic 8rda+ na wakacjach :D ale jakos kaski braklo.. i mam to, co mam to byl tylko taki rzart :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Miałem 8RDA i kończył sie na FSB=195. Zjebałem go, wysłałem do reklamacji i po długim oczekiwaniu dostałem tego co w podpisie :) P.S. Do posiadaczy Epoxów 8RDA+: czy na tej płycie można zmieniać napięcie chipsetu z poziomu BIOS'a? Bo wg tego co znalazłem na stronie producenta płyty, z najnowszą wersją BIOS'u (10/17/03) powinna być taka opcja w "Power bios", a mimo że mam najnowszy bios nie ma regulacji Vdd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 ..dystrybutor nie dal zadnego ciala tylko zarobil. a tak serio to burza w szklance wody. przelknac i zapomniec.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Miałem 8RDA i kończył sie na FSB=195. Zjebałem go, wysłałem do reklamacji i po długim oczekiwaniu dostałem tego co w podpisie :) P.S. Do posiadaczy Epoxów 8RDA+: czy na tej płycie można zmieniać napięcie chipsetu z poziomu BIOS'a? Bo wg tego co znalazłem na stronie producenta płyty, z najnowszą wersją BIOS'u (10/17/03) powinna być taka opcja w "Power bios", a mimo że mam najnowszy bios nie ma regulacji Vdd. z tego co wiem musisz miec jeszcze revizje NB C1 i najprawdopodobniej wersje plyty 2.x; a swoja drogą to jak popsules swego epoxa? mi sie gwarancj konczy powli i musze cos wymyśleć :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherlock Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Dla sprawa jest dość poważna, bo zachęcony recenzjami w sieci kupiłem mobo, a tu się okazuje, że dostaję jakiś "odpad" który ma się nijak do tego co chciałem mieć ;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Miałem 8RDA i kończył sie na FSB=195. Zjebałem go, wysłałem do reklamacji i po długim oczekiwaniu dostałem tego co w podpisie :) P.S. Do posiadaczy Epoxów 8RDA+: czy na tej płycie można zmieniać napięcie chipsetu z poziomu BIOS'a? Bo wg tego co znalazłem na stronie producenta płyty, z najnowszą wersją BIOS'u (10/17/03) powinna być taka opcja w "Power bios", a mimo że mam najnowszy bios nie ma regulacji Vdd. z tego co wiem musisz miec jeszcze revizje NB C1 i najprawdopodobniej wersje plyty 2.x; a swoja drogą to jak popsules swego epoxa? mi sie gwarancj konczy powli i musze cos wymyśleć :twisted: Dzieki za szybką odpowiedź. A jak go zepsułem? Ano szybko naciskając przycisk "power" na obudowie (przepięcie jakieś) - oczywiście nie specjalnie, lecz przypadkiem. Z tym że wcześniej 2x już ją reklamowałem (mówię cały czas o 8RDA), więc za 3 razem domagałem się wymiany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Hahaha :) Jaaaasne :D Ostanio próbowałem podkręcić Durona 1400 na ECS z KT333.... i nic! Próba podniesiena magistrali z 133 na 166 (co da 1743MHz) przy podniesienmiu napięcia (ta płyta to umożliwia o 2,3%) kończyła się zwiechą podczas startu systemu :lol: Potwierdzam, te same podzespoły, tylko że w moim przypadku na 166 płyta wogóle nie wstawała. :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Teoretycznie wszystko bylo ok, plyte ktora obslugiwala fsb 333 mieliscie, wiec wszystko z nimi bylo OK. Az ze do oc sie nie nadawala to inna para kaloszy... ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sOuL Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 co wy chcecie do ECS'a, looknijcie na podpis :], a to nie jest kres możliwości :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 1 przypadek na 1000 :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sOuL Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 gdzieś tu jest topic o l7s7a2 poczytaj sobie i zobacz jak ludzie powykrecali procy na tej płycie, zdarzają sie przypadki uruchomienia 1700+ @ 225 mhz na fsb, także ;] ja durka pewnie na 2100 bym wykrecil ale zasilacz mnie chwilowo ogranicza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 no przeciez wiem kolego ;] duzo czytalem na temat tej plyty i wiem ze jest dobra ;] dlatego na koncu wypowiedzi dalem wink'a (:wink) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuchras Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Hmmm :? Moja chodzi jak w podpisie. Na 11*200 tez dzialala.... Szczescie :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sOuL Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 hehe :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 no moja pracuje teraz na 11x210 (wrrr ten zablokowany mnożnik); wieksze fsb nie sa juz zabardzo stabilne; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 przy testach swojego mobo, gdzsies z 5 meichow temu udalo mi sie dotrzec do 235Mhz fsb 240 tez bylo osiagalne ale jzu nie stabilne :( brak mozliwosci dania wiekszego napiecia dla chipsetka :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygmunt Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Mam mobo 8RDA+ rev2.1.Niby wszystko jest ok ale przy napięciu na procku, moge dac tylko 1,85V- powyzej czarny ekran.Dlaczego nie mogę dac chocby 1,90-chyba chodzi o kiepski regulator napiecia na tej płycie.Czyli byłaby to płyta z drugiego żutu?Zasilacz mam Cieftec 360W więc to nie jego wina.Jeżeli to jest prawda o tym epoxie to pozbede sie jej i kupe Abita. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherlock Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Informacja prosto od polskiego dystrybutora :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...