Skocz do zawartości
Smol__ar

UNKOWN CPU TYPE 1600MHz !!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ....

Jestem poczatkujacym uczestnikeim tego forum...

A wiec mam pytanko na temat odczytu procka przy wlanczaniu kmpa.

3 dni temu kupielm Durona 1600MHz i mam malutki problemik..

Przy wlanczaniu kompa kiedy biosy odczytuja RAM,dyski itp..

zamiast napisu Duron 1600MHz widnieje napis UNKOWN CPU TYPE 1600MHz.

Nawet w pogramie AIDA32 nieodczytuje procka jako duron tylko Unkown CPU Type

Komp sie wlancza poprawnie ale z grami i programami graficznymi mam problemy (komp sie zawiesza )

posiadam plyte Shuttle AK 32 KT266 VIA.

Pozdrawiam i z gory dzieki.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ....

Jestem poczatkujacym uczestnikeim tego forum...

A wiec mam pytanko na temat odczytu procka przy wlanczaniu kmpa.

3 dni temu kupielm Durona 1600MHz i mam malutki problemik..

Przy wlanczaniu kompa kiedy biosy odczytuja RAM,dyski itp..

zamiast napisu Duron 1600MHz widnieje napis UNKOWN CPU TYPE 1600MHz.

Nawet w pogramie AIDA32 nieodczytuje procka jako duron tylko Unkown CPU Type

Komp sie wlancza poprawnie ale z grami i programami graficznymi mam problemy (komp sie zawiesza )

posiadam plyte Shuttle AK 32 KT266 VIA.

Pozdrawiam i z gory dzieki.....

cler cmos powiesz czy nadal widzi po tym zabiegu proca jako unknown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra dzieki ale ja jesli chodzi o BIOSY to mam 0 obeznania :( wiec jak byscie mogli i niesprawialo by to kloapotu to jakies male radki bylbym bardzo wdzieczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta poprostu "nie wie" co to za procesor. uaktualnij bios i bedzie po problemie. mialem to samo i po upgracie biosu bylo ok. poza tym ten temat byl juz poruszany

ale facet mówi że był widziany jako durak 1600:) może ktoś mu w biosie zmienil parametry i już jest unknown?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra dzieki ale ja jesli chodzi o BIOSY to mam 0 obeznania  :(  wiec jak byscie mogli i niesprawialo by to kloapotu to jakies male radki bylbym bardzo wdzieczny...

dobrze włącz biosa jeżeli to award to kliknij podczas startu kompa delete klawisz potem wybierz load setup defaults potem Y i na koniec save and exit setup powinien być wtedy widoczny jako durak:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczepiając siępod temat.... Jak myślicie czy jeśli proc jest wykrywany jako UNKNOWN, tak jak np. u mnie gdzie na moim mobo z podpisu wykrywa Durka1600 jako Unknown CPU 1900+ a w programach testowych Typu AIDA32 jako ATHLOT THOUGHBRED-B 1600Mhz 1900+ (czyli w sumie proawidłowo) i jak dotąd wszystko śmiga bez problemów (HALO nie chciało się uruchomić pod tym prockiem ale to raczej wina czegoś innego) to czy z powodu tego nieprawidłowego wykrycia CPU prze BIOS mogą wystąpić jakieś problemy.. ? Weźmy na przykład taką gierkę która ma w kodzie optymalizacje dla wykorzystania dodatkowych funkcji CPU takich jak Durony i XP'ki (np.3Dnow!) to teoretycznie ta gra dostając informacje o UNKNOWN CPU nie urzyje tych optymalizacji i gra będzie działać wolniej, lub wystąpią problemy. Jak myślicie czy może tak być???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprostu bios nie ma w swojej "bazie nazw" tego proca i wyswitela ten komunikat; nie ma to zadnego wplywu na funkcjonowanie kompa; jedynym lekarstwem na to jest upgrade biosu, ale jesli faktcznie jestes poczatkujacym uzytkownikiem to sie lepiej za to nie biez;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw sprawdź którą masz wersję płyty:

http://de.shuttle.com/ak322.htm#oben

a potem ściągnij odpowiedni BIOS

AK32 (najstarsza wersja, bez literek na końcu) NIE rozpoznaje nowego Durona (BIOS jest za stary) - z pozostałymi nie powinno być problemu.

Poczytaj:

http://de.shuttle.com/cpu_athlonxp.htm#appalbred

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm...

Niejestem poczatkujacym urzytkownikiem komp tylko poczatkujacym uczestnikiem tego forum...

komp mam juz 4 lata poczawszys od P133MHz skończywszy na dzisiajszym.

no ale slyszalem ze jak sie upgrade bios bez UPS i siadzie zasilanie to Bios pujdzie sie jeba.... wiec wole sie zas to niezabierac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A często wyłączają u ciebie prąd?

To co napisałem jest standartem w takich przypadkach, na niemieckiej stronie Shuttle masz ładnie opisany sposób rozpoznawania płyt - zero możliwości pomyłki (angielska strona jest do d***). Po pierwsze musisz sprawdzić która to wersja płyty i dopiero wtedy okaże się czy aktualizacja BIOS coś da. Fabryczny nie obsługuje D1600 (żadna z wersji płyty). Jeśli uważasz że to trudne/niebezpieczne to zanieś kompa do serwisu - koszt usługi 30-70 zł.

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm...

Niejestem poczatkujacym urzytkownikiem komp tylko poczatkujacym uczestnikiem tego forum...

no ale slyszalem ze jak sie upgrade bios bez UPS i siadzie zasilanie to Bios pujdzie sie <font color="#FF0000">[ciach!]</font>.... wiec wole sie zas to niezabierac.

moze zle to ujolem: chodzilo mi o to ze jak nie wiesz jak, albo sie boisz, to lepiej sie za to nie zabieraj;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ...

Wielkie dzieki za wszystko zastanowie sie nad tym ..... wielkie dzieki.

Pozdrawiam......

flashowanie trwa z 40 sekund maks ryzyko wyłączenia prądu akurat podczas tego jest równe trafienia 6 w totka 30 razy flashowalem biosa i nigdy mi napięcie niepadlo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta poprostu "nie wie" co to za procesor. uaktualnij bios i bedzie po problemie. mialem to samo i po upgracie biosu bylo ok. poza tym ten temat byl juz poruszany

ale facet mówi że był widziany jako durak 1600:) może ktoś mu w biosie zmienil parametry i już jest unknown?:)

w ktorym miejscu??

ja u siebie przel dlugi okres cxzasu jechalem jako "unknown" i bylo szszystko OK. Jezeli nie umiesz/ boisz sie zrobic upgrade biosu to tego nie rob, bo jedyne co to zmieni to to, ze bedziesz mial inna nazwe procka na starcie.

RAZOR => mialem tak samo (chodzi o wyswietlamie) i z prami/progsami nie mialem problemu. Halo bardzo ladnie mowi co mu nie gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie....

Jednak postanowilem zmienic te biosy i prosze was kolejny raz o pomoc:

Na mojej plycie napisane jest : AK32S20F i numer seryjny AK32D67EE23402640

na stronkach niemoge znalezc nigdzie update do tej plyty moze ktos je posiada albo zna linki do jakiejs dobrej stronki ???

I jeszcze jedno bardzo bym prosil o wytlumaczenie mi jak to sie robi (upgracie biosu :) ) moj nr GG 4155767.

Pozdrawiam i z gory wielkie dzieki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm...

no ale slyszalem ze jak sie upgrade bios bez UPS i siadzie zasilanie to Bios pujdzie sie <font color="#FF0000">[ciach!]</font>.... wiec wole sie zas to niezabierac.

To ciekawe co robiles przez te 4 lata uzytkowania kompa? Chyba niezle przespales temat bo robisz z upgrade'u biosa wydarzenie porownywalne ze startem promu kosmicznego....LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co robilem to robilem ale niekazdy bawi sie z bisami przynajmnie ja niemielem takiej potrzeby az do teraz moze to dziwne ale tak jest ..

szukalem ale nigdzie niemoge znalezc tych biosow ...

pozdrawiem i czekam na mozliwe dalsze rady ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj na stronie Shuttle, dla takiego znawcy komputerów nie powinno to stanowić problemu.

Ewentualnie poczytaj poprzednie posty w wątku, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie....

Jednak postanowilem zmienic te biosy i prosze was kolejny raz o pomoc:

Na mojej plycie napisane jest : AK32S20F i numer seryjny AK32D67EE23402640

na stronkach niemoge znalezc nigdzie update do tej plyty moze ktos je posiada albo zna linki do jakiejs dobrej stronki ??? 

I jeszcze jedno bardzo bym prosil o wytlumaczenie mi jak to sie robi (upgracie biosu :) ) moj nr GG  4155767.

Pozdrawiam i z gory wielkie dzieki...

Jak pisał sp1mta, sprawdź dokładnie wersję płytki (PCB). Jak już się dowiesz, oto linki:

http://www.shuttle.com/hq/support/download...d/download2.asp

I eftepek:

ftp://ftp.shuttle.com/BIOS/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj na stronie Shuttle, dla takiego znawcy komputerów nie powinno to stanowić problemu.

---

AT

moze znawca nie umie angielskiego :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

---

AT

hmmm.

Czytalem i stronke sprawdzilem szukalem gdzie sie dalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm.

Czytalem i stronke sprawdzilem szukalem gdzie sie dalo

Nie, nie , kolego - nie dostaniesz tego linka "na tacy". Jak się "znasz" na komputerach, to naucz się przynajmniej odszukiwać BIOS w necie - na podstawie informacji które podałeś można zidentyfikować PCB (zresztą link do biosu już jest w wątku).

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

......

moze znawca nie umie angielskiego :wink:
Toteż przezornie dałem link do strony niemieckiej :lol:

Język nie ma nic do rzeczy, ja np. nie znam koreańskiego - a na stronie www.samsung(koreańskiej) jakoś znajduję sterowniki :P

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewidze na tej stronie nigdzie biosow do AK32S20F albo biosy sie dobiera jakos inaczej...

A tak wogule to forum jest zeby ludzia pomagal a nie im wzucac od lol itp..

Nie wrzucam, tylko podpowiadam. gdybyś od razu przyznał się że nie znasz języków, to rozmowa była by inna - a tak ...

Pod jednym z linków które podałem powinna być fotka dokładnie takiej płyty jak twoja:

http://de.shuttle.com/prod/mb/ak322_port.jpg

http://de.shuttle.com/prod/mb/ak322_ver.jpg

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...