Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam, Moglby mi ktos powiedziec czy przy magistrali 124 mhz na plycie k7s5a ze zmienionym biosem na nieoficialny dzielnik wynosi 4 ?

Czesc osob twierdzi, ze dzieki temu biosowi jest dzielnik 4 a inni ze 3. Kto ma racje :)

Mogli byscie mi podac nazwe, badź linka do programu ktory pokazuje jaka jest wardosc mhz na pci?

po jakim czasie dysk moglbny ulec uszkodzeniu przy 41 mhz ? czy zdonzyl bym uruchomic windowsa i to sprawdzic programmikiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak.Był już spór o to i twierdziłem że dzielnik zmieni siędopiero przy 133, co jest logiczne ale skoro koleś ma tego ecs i twierdzi że zmieni się przy 124 to nie chę siękłócić.

A co do dysku to przecież pisałem że może, ale nie musi paść.

Niektóre dyski nie lubią wysokich taktowań pci , jak np. Barracudy, a inne nawet 45 wytrzymują. I mnie nawet przy 41,5 nie było problemów ale nie mogę zagwarantować że po jakimś czasie dysk nie odmówi posłuszeństwa.

Jeden koleśz forum sprawdzał to i na jednym dysku już przy pci=40 system w ogóle nie chciał się ładować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak.Był już spór o to i twierdziłem że dzielnik zmieni siędopiero przy 133, co jest logiczne ale skoro koleś ma tego ecs i twierdzi że zmieni się przy 124 to nie chę siękłócić.

Niektóre dyski nie lubią wysokich taktowań pci , jak np. Barracudy, a inne nawet 45 wytrzymują. I mnie nawet przy 41,5 nie było problemów ale nie mogę zagwarantować że po jakimś czasie dysk nie odmówi posłuszeństwa.

Jeden koleśz forum sprawdzał to i na jednym dysku już przy pci=40 system w ogóle nie chciał się ładować...

Dla kazdego dysku magistrala PCI taktowana 39Mhz , zaczyna byc ryzykowna i wczesniej czy pozniej cos sie zjebie . Skoro twierdzisz ze sa dyski wytrzymala na magistrale 41 Mhz podaj dokladnie jaki?(i zeby rok dzialal na takiej magistrali ) , bo mimo ze dysk bedzie dzialal , to ryzyko ze powstana Bady jest ogromne , kolejna sprawa zywotnosc dysku . Wiec lepiej nie siej takich plotek ,bo innym beda padac dyski jak muchy . A BIV tez pojdzie na 41 MHz tylko podziala dwie godziny ;) i w najlepszym przypadku tylko partycje zwali .

A jak chcecie sprawdzic czy dysk wytrzyma np 41MHz to sobie zapodajcie HD-tacha Read i Write test , ja wlasnie tak uczynilem :) i nie powiem odzyskiwanie 60 GB danych to przyjemnosc ;) .

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja to pisałem. A dokładniejsze informacje można znaleźć pod tym adresem: http://forum.ocworkbench.com/ocwbcgi/ultim...?ubb=forum&f=37 , trzeba tylko trochę tam pogrzebać.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, Moglby mi ktos powiedziec czy przy magistrali 124 mhz na plycie k7s5a ze zmienionym biosem na nieoficialny dzielnik wynosi 4 ? 

Czesc osob twierdzi, ze dzieki temu biosowi jest dzielnik 4 a inni ze 3. Kto ma racje :)

Mogli byscie mi podac nazwe, badź linka do programu ktory pokazuje jaka jest wardosc mhz na pci?

po jakim czasie dysk moglbny ulec uszkodzeniu przy 41 mhz ? czy zdonzyl bym uruchomic windowsa i to sprawdzic programmikiem ?

Sprawdziłem przed 5 min. Przy FSB 124 - PCI = 31MHz. Na 100%.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...