B00 Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Witam! Posiadam płytę główną Soltek SL-75KAV i kupiłem do niej nowego Durona 1400 Applebred (Seria B0). Temperatura procka nie przekracza 40 stopni. Chciałbym go więc nieco podkręcić - powiedzmy do 1600 MHz. W BIOSie jest opcja automatycznego podkręcania Red Storm, powoduje ona zwiększenie mocy mojego Durona do marnych 1470 MHz. Na płycie głównej zmiana mnożnika powoduje to, że komputer się nie uruchamia zaś zmiana FBS - nie uwzględniając Red Storm Overclocking - też maks 1470, przy większym ustawieniu komputer się nie uruchamia (tzn. wiatraki się kręcą, ale monitor nie zaskakuje). Połączone siły ustawień w BIOSie oraz na płycie doprowadziły do 1512MHz oraz zawieszenie się Windowsa na starcie... Czy istnieje możliwość podkręcenia tego procesora do 1600 MHz oraz jak to zrobić? Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Widze, ze nie masz pojecia o podkrecaniu. Red Storm Overclocking zwieksza magistrale o 7 mhz. Na tej plycie max co da sie wyciagnac to 142 Mhz. Pozostaje ci zmiana mnoznika na wiekszy. Poszukaj na forum o tym procesorze, bo nie mialem z nim do czynienia i nie wiem ile mozna z niego wyciagnac i przy jakim napieciu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...