Skocz do zawartości
rogers

Prędkość pamięci a wydajność.....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na sprzęcie jak w opisie mam jakies 10400 pkt w 3DMark2001SE. Mam mozliwośc zamiany pamiątek na ELIXIR PC2700 333Mhz za niewielka odpłatą. Czy wpłynie to na wydajność mojego sprzętu przy mojej płycie głównej? Czy zamiana warta jest świeczki?

Dzięki za rady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, przy tym Palomino i KT266A mocno FSB nie pochulasz, toteż teoretycznie PC2700 ci nie potrzebne. Ale jak sądzę, coś tam zawsze będziesz chciał podkręcić, powiedzmy realnie przy zablokowanym mnożniku twego procka do jakichś FSB 155 max. Dotychcasowe pamiątki niekoniecznie muszą radzić sobie z wyższym FSB, o lepszych timingach nie wspominając. Kupując PC2700 lub lepiej PC3200, bo różnica w cenie minimalna, otrzymujesz jakąś pewność, że odpowiednio przy FSB 166 i 200 cię nie zawiodą. Przy założeniu, że nawet na pewno nie uda ci się osiągnąć FSB stabilnego wyższego niz 155, masz zapas do wykorzystania w timingach. Tzn. będziesz mógł przy konkretnej częstotliwości poniżej 166 osiągnąć lepsze timingi typu 2-2-2-6, które pewnie będą przy sporo wyższym FSB nieosiągalne dla twoich dotychczasowych pamięci. IMHO lesze timingi przekładają się na wzrost wyników testów, jeśli to dla ciebie takie ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień płytę na np. tą co ja mam w opisie. NA twojej pamiątki kulają na maxa na 266 a na mojej 500 i mam duala.A elixir to poprostu zwyczajna panięć nic ciekawego lepiej zamień na taką z obniżonymi timingami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...