kobe83 Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Mam fabrycznego nie kreconego durona 1600 na plycie ecs K7S5A Pro. W Biosie pokazuje mi temperature procesora 61 stopni C. Czy to aby nie jest za dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Mój durek z serii MIXIB po osiągnieciu 53*c zaczął się wieszać w 3Dmarku i Colinie3. Takwięc spróbuj sprawdzić ręką czy radiator nie jest zbyt gorący... jeżeli się okaże że rzeczywiście twój proc ma tak wysokie temp. to nie katuj go więcej i zasuwaj po lepsze chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Sprawdziłem i radiator nie jest wcale taki gorący. Posiadam też tą płytkę miedzianą, głownie kupiłem po to żeby nie uszkodzić jądra i może przez to nie styka sie radiator z rdzeniem dostatecznie. Fakt że po otorzneiu obudowy temperatura wlasnie mi spadła do 48 stopni. Mialem juz w obudowie z tyłu wnetylarot zamontowany przezemnie ale nie byl podlaczony, jak go wlaczylem i mialem zamknieta obudowe to temp byla ponizej 60 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 A możecie mi jeszcze napisąć jakie są normalne temperatury dla tego procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Bezpieczna przy maksymalnym obciążeniu to max 53*c, temp. spalenia 85*c , teoretycznie proc wytrzyma w pracy do 70*c, ale ile czasu tak pociągnie to inna sprawa.... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Ja myśle że sam radiator jest dobry Normalnie mial byc roznież po Pentium 4 chodź rozmiary ma takie standardowe. Nie jest on gorący. Macie jakies jeszcze rady. Co z ta plytką miedzianą, może wogule ja wymontowac. W bliskosci radiatora mam zasilacz CD- Rom i dysk w kieszeni, a to też oddaje jakieś ciepło. Ale inaczej nie dam bo płyta blokuje. Teraz przy otwartej obudowie mam 47 stopni. A ta temp jest w normie czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bikol Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Ja mam niekreconego Durona 1600 z seri MIXHB 0334VPMW i jak pracuje w windowsie to temperatura w tej chwili wynosi 31*C a jak długo gram np: NFS:U to maksymalna temperatue miałem 43*C. Mam radiator z wentylatorem TITAN kupiony za 50zł razem z poprzednim procesorem Duron 850. Ma wysokie obroty (6200 obr/min) ale aż tak mi nie przeszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 A czy może istnieć przekłamanie. Bo sama płyta chyba nie ma żadnego czujnika. W windoswie mam zainstalowany program CPUCool. Było by dobrze gdybym mial tez 31 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 ja mam duronka 1400@2083 1.6V i na jakims badziewnym alu radiatorze chlodzonym wentylem zalman fb123 mam w stress ~46st. max co mialem to 51 czy 52st jak w czasie remontu kuchni biegaly mi koty po obudowie i komp chodzil stabilnie. poza tym nie mozna porownywac temp z roznych modeli plyt a nawet z tego samoego modelu plyt bo jest to odczyt raczej malo wiarygodny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 kobe83 - przeklamania nie tylko "moga byc" ale "sa prawie na pewno". jak pisal niemiec - nie nadaja sie w sumie do niczego poza ew porownaniem roznych coolerow u siebie na plycie. jesli masz pewnosc, ze zalozyles wszystko dobrze to spoko. jesli nie masz, lub chcesz cos usprawnic (np wentylacje obudowy) to jestes we wlasciwym miejscu. pozostaje duzo czytac - powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zainstaluj sobie Motherboard Monitor i ustaw czujniki na pomiar zarówno z sensora na mobo jaki z diody w procu. Ja tak mam u siebie, odczyty różnią się między sobą (2-4*c) ale obecnie żaden nie przekracza 45*c. Takie rozwiązanie wyeliminuje błąd pomiarowy oraz da ci pewność że proc się nie przegrzewa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zainstalowałem Sobie ten program. Pisząc ten post mam wlaczone Winampa z grajaca muzyką, WMP 9 z teledyskiem i film w divx. Uzycie procesora jest 100% prze dłuższy okres i temperature mam 44-45 stopni. Po włącznieu systemu milem ponieżej 40. Wymontowąłem ta śmieszną miedzianą płyktę i troszkę wiecej pasty dałem. Mimo że program mam po polsku to nie bardzo wiem jak ustawic odczyt i z diody procka i plyty. Standardowo jest na pasku Case 30 st. i Cpu 45s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 Ten program wcale nie jest taki trudny, wybierz sensor którego obecnie nie urzywasz (np. Sensor 4) i zmień "powinien pokazywać tablicę czujników..." na odczyt z diody CPU jub czujnika na płycie, nie jestem w stanie ci powiedzieć który to będzie, sam musisz to sprawdzić za pomocą prób i błędów (u mnie mam ustawione Sensor 2 LM90 INTERNAL a Sensor 3 LM90 EXTERNAL). Morzesz też wejść na stronę internetową MBM i wyszukać tam liste czujników od twojego MOBO. Pozatym w tym programie jest taka bardzo fajna pozycja "SKRAJNOŚCI" i tam masz pokazane maxima i minima oraz śrędnią z odzytów czujników podczas całego czasu pracy programu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...