Skocz do zawartości
ziombel

Jaki Cd-Rom ??

Rekomendowane odpowiedzi

Dr.Stan:

Wszystko "co" bo wogóle nie wiem, o co Ci chodzi :)

FumFel_20

Sorry za przekręcenie nicka.

:D dogadajmy sie tak że chciałeśnapisać zdrobniale :lol:
mojego nicka tez ludzie maja problem napisac mimo ze jest bardzo prosty do napisania....

ejj no a co sadzicie o propozycji scsi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dr.Stan:

Wszystko "co" bo wogóle nie wiem, o co Ci chodzi :)

FumFel_20

Sorry za przekręcenie nicka.

:D dogadajmy sie tak że chciałeśnapisać zdrobniale :lol:
mojego nicka tez ludzie maja problem napisac mimo ze jest bardzo prosty do napisania....

Nicka to najlepiej zmień.

Podaj jakieś koszty (wszystkie) i źródła pozyskania CD-ROMu na SCSI. :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest zasadnicza: nazywa się korekcja błędów.

I to wyjaśnia powiedzenie: jak darmocha - to darmocha. Dla zwykłych celów CD-ROM Ci wystarczy.  :idea:

i dokładnie o to mi chodzi, po co katować droższy sprzet na np gupich gierkach, skoro cd sobie na tym radzi , oczywiście jak czegoś nie przeczyta to se można uzyć juz tej nagrywarki albo dvd , ale bez przesady .

<peace>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to wyjaśnia powiedzenie: jak darmocha - to darmocha. Dla zwykłych celów CD-ROM Ci wystarczy.  :idea:

i dokładnie o to mi chodzi, po co katować droższy sprzet na np gupich gierkach, skoro cd sobie na tym radzi , oczywiście jak czegoś nie przeczyta to se można uzyć juz tej nagrywarki albo dvd , ale bez przesady .

<peace>

Spawarki mają (najczęściej) 3 letnią gwarancję: jak ją zakatujesz - to dostajesz nową: po co tracić kasę na CD-ROM :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi z tym DMA chodziło o to, że wydaje mi sie że DMA działa tylko wtedy gdy jest jeden napęd na kanale. Czy jestem w błędze???

Taki wniosek wydedukowałem z instrukcji do nagrywary.

Jak najbardziej jesteś w błędzie: coś nie doczytałeś.

Zapraszam na forum cdrinfo" tam jest wiedza. :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może rzeczywiście źle zrozumiałem. Pisze tak:

"if you have 3 or 4 devices you should install f.e. 1. hdd + cdrw / 2. hdd + dvd, and if you have 2 devices you should install 1. hdd / 2. cdrw and enable DMA mode"

Ale mając wszystko na osobnych kanałach jest lepiej niż jak na jednym???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twojego nicka to ja piszę CTRL+C/V, zapamiętać to mi się go nie udało :D

A co do pomysłu ze SCSI: naturalnie, że najlepiej (o ile kolega dysponuje wolnym PCI na kontroler), ale kupisz CD-ROM+kontroler za 100zł, nowe+gwara?

BTW. Kiedyś widziałem coś takiego: kontroler SCSI zintegrowany z CD-ROMem (na tylniej ściance, zdejmowalny), a z tego taśmą szedł wtyk do slotu PCI. Nie wie ktoś, jaka firma to zrobiła, bo więcej na to nie trafiłem, a nie pamiętam gdzie to widziałem...

Mi z tym DMA chodziło o to, że wydaje mi sie że DMA działa tylko wtedy gdy jest jeden napęd na kanale. Czy jestem w błędze???

Taki wniosek wydedukowałem z instrukcji do nagrywary.

Masz rację - jesteś w błędzie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może rzeczywiście źle zrozumiałem. Pisze tak:

"if you have 3 or 4 devices you should install f.e. 1. hdd + cdrw / 2. hdd + dvd, and if you have 2 devices you should install 1. hdd / 2. cdrw and enable DMA mode"

"Jeżeli masz 3 lub 4 urządzenia powinienieś podłączyć je na przykład: 1. hdd+cdrw / 2. hdd+dvd, a jeżeli masz dwa urządzenia podłącz 1.hdd / 2.cdrw i włącz tryb DMA"

Ale mając wszystko na osobnych kanałach jest lepiej niż jak na jednym???

Lepiej, ale nie ma to nic wspólnego z DMA. Jeżeli wszystkie urządzenia są sprawne, obojętne jak je podłączysz, wszystkie będą pracowały w odpowiednim dla siebie trybie DMA (o ile go mają).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twojego nicka to ja piszę CTRL+C/V, zapamiętać to mi się go nie udało :D

A co do pomysłu ze SCSI: naturalnie, że najlepiej (o ile kolega dysponuje wolnym PCI na kontroler), ale kupisz CD-ROM+kontroler za 100zł, nowe+gwara?

BTW. Kiedyś widziałem coś takiego: kontroler SCSI zintegrowany z CD-ROMem (na tylniej ściance, zdejmowalny), a z tego taśmą szedł wtyk do slotu PCI. Nie wie ktoś, jaka firma to zrobiła, bo więcej na to nie trafiłem, a nie pamiętam gdzie to widziałem...

no w sumie jak na allegro poszukac albo gdzie indziej to mozna w bardzo dobrym stanie kupic cd + kontroler

mam wypalare scsi yamahe sluzy juz 2 rok a przedtem sluzyla gdzie indziej juz ze 3 latka:) i chodzi super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<peace>

Spawarki mają (najczęściej) 3 letnią gwarancję: jak ją zakatujesz - to dostajesz nową: po co tracić kasę na CD-ROM :idea:

hmm to spoko macie u mnie są na rok :[ wiec w moim przypadku chyba lepiej skatowac cd na głupie gierki czy filmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...