Skocz do zawartości
lukasrz

CODEGEN 350W w MEDAI MARKT i szok !!

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj będąc w Media i przechodząc obok miejsca gdzie są zasiłki , coolery itp doznałem szoku !!!

Ide i patrze.... kur co to :?: :?:

Patrze zasiłka z wentylem nie z tyłu a od spodu ale nic niebyłoby w tym dziwnego lecz wentylator jest na całej wielkości blachy !! wentyl 15cm !! z wypasionym grilem :!: :!:

Patrze dalej na nakleike i szok nr 2 ! zasilacz to Codegen 350W :!:

Biore go w łapy i kur.. mac co jest ?? codegen ponad 2 razy cięższy od normalnych :!:

Zaglądam do środka przez otwory zawaliście duże - z tyłu cała zasiłka poszatkowana + ten big wentyl, zaglądam i kur.. znowu, co jest ?? Codegen normlanie jakby byly w nim elementy z 2 codegenów tyle ich tam bylo normlanie jak w rasowych zasilaczach, kable masywniejsze , radiatory wypasione.

Normlanie zaszokował mnie ten zasilacz , cena jego to 129zł !!

Jestem ciekaw co jest wart ten model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalny zasilacz, wersja na rynek unii - przywoziłem takie z niemiec (cena ~25 euro, jeden z tańszych jakie tam można kupić). Codegen nie produkuje zasilaczy tylko daje swoje naklejki - w tym przypadku na normalny (w miarę) sprzęt.

U nas ta wersja była sprzedawana (niedługo) jako "400W", ale ostatnio wrócili do standartu (-> czytaj: badziew^2).

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja widzialem takiego codegena tylko ze mial nalepke 400w ;-) tez taki z duzym wentylem pod spodem, jak go wzialem do reki to rzeczywiscie ciezszy byl w porownaniu do nonejmow i innych dziadostw, ale w porownaniu z moim fortronem fsp300pna to byl i tak leciutki ;-) i i tak nie wierze w codegena mialem juz 1 z nalepka kodegena ( i 2 rubikony) i z zadnego nie bylem zadowolony, a ten codegen 300 nawet nie uciagnal a2000+ bez zadnej wypasionej grafy (gdybym wsadzil radka to by pewnie z dymem poszedl, a tak to go upchnalem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj fortron 300W ma takie parametry a nawet lepsze bo na 12V ma 15A i 30A dla lini 5V :lol:

co jest totalna bzdura bo 15*12 + 30*5 = 330W ,a gdzie 3.3v ?
Troche zle rozumujesz to obliczanie.

Zerknij tutaj na zasilacz LiteOn'a. Z obliczen wynika ze ma on ponad 400W ale przy okreslonych napieciach podawane sa ograniczenia ile mozna z niego pociagnac przy jednoczesnym obciazeniu wszystkich lini.

RS mysle to samo ;)

Ja sie sugeruje tym oznaczeniem 300XX bo to nie wrozy nic dobrego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega wlasnie chce kupic takiego codegena:  

http://www.comp-art.pl/sklep.php?grupa=AR

dokladnie 400 P4 MODEL 300 XX

co o ty sadzicie  :?:  :?:  :?:  :?:  :?:

Przecietny komputer na AMD, niepodkrecony, potrzebuje 200W mocy z sumowanych napiec 5V i 3.3V.

Ten twoj niby 400 watowy codegen daje tylko 160W,

Dołączona grafika

Z tego sklepu lepiej wybrac MODE COM - ATX-300GT 300W P4, jest o 7 zl tanszy i daje 175W na 5V i 3.3V,

Dołączona grafika

Najlepszym wyborem bedzie MODE COM - ISO-450P 350W P4, masz tu 200W i kosztuje 145 zl.

Oczywiscie to sa wszystko dane podane przez producenta, rzeczywistosc moze sie troche roznic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzcie na oznaczenia codegena a w zimie będziecie w samych gaciach latali. Mój Codegen 300W ma wyższe wg opisu parametry niz ten wyżej 400W , i komu tu wieżyć ??? Codegena trzeba przetestowac , dodam że config jak niżej z codegenem 300W i napiecia są OK w normach !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj fortron 300W ma takie parametry a nawet lepsze bo na 12V ma 15A i 30A dla lini 5V :lol:

co jest totalna bzdura bo 15*12 + 30*5 = 330W ,a gdzie 3.3v ?
Troche zle rozumujesz to obliczanie.

Zerknij tutaj na zasilacz LiteOn'a. Z obliczen wynika ze ma on ponad 400W ale przy okreslonych napieciach podawane sa ograniczenia ile mozna z niego pociagnac przy jednoczesnym obciazeniu wszystkich lini.

RS mysle to samo ;)

Ja sie sugeruje tym oznaczeniem 300XX bo to nie wrozy nic dobrego :D

wiem jak sie liczy moc zasilaczy

chodzilo mi o wypowiedz Niemca ,bo podal ze jego zasilcz 300W ma lepsze parametry niz ten Codegen 400W XX

co z tego ,moj Codegen ma jeszcze lepsze ale to nie znaczy ze tyle moze zapewnic

proste - na jednym napieciu daje wiecej to na drugim mniej

a w tym modelu XX Codegen podal niskie prady ,policzcie sobie ze wszystkie napiecia nawet nie dadza 400W ,wiec jest szansa ze bedzie on dawal takie prady jakie sa napisane i to rownolegle ze wszystkich linii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo mi o wypowiedz Niemca ,bo podal ze jego zasilcz 300W ma lepsze parametry niz ten Codegen 400W XX

a tak nie jest?? nie dosc, ze ma lepsze parametry to i jest lepszy :]

ale te parametry nie sa prawda ,a w tym Codegenie najprawdopodobniej sa prawdziwe

okreslenie "bzdura" tyczylo sie opisu zasilacza a nie twojej wypowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

codegen to codegen .. jak na plyty asrocka nakleja naklejke ABIT to i tak bedzie to nadal ASROCK :)

sranie w banie :) zreszta pewnie laduja olow gdzies coby te codegeny byly ciezsze :) ja te zwykle zasilki jak biore do reki to mi sie smiac chce ... polowe rzeczy tam wlutowane nie ma .. nie mowiac o tym ze ile nie widzialem spalonych zasilek to bezpiecznik w plytce był cały zawsze :)) nie ma co wypas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie laduja olow gdzies coby te codegeny byly ciezsze 

Za przeproszniem ołów to ty masz chyba zamiast mózgu

ile nie widzialem spalonych zasilek to bezpiecznik w plytce był cały zawsze :)) nie ma co wypas

Na twoim cheftecu tez jak zasilacz ulegnie uszkodzeniu na 90% bezpiecznik będzie cały to juz zależy od rodzaju uszkodzenia.

Bezpieczniki "drutowe" montuje sie wszedzie i jest to tylko można powiedziec dla picu , w każdej zasiłce cheftecu czy codegenie siedzą bezpieczniki elektroniczne, które w większym stopniu chronią nasz zasilacz jak zwykle bezpieczniki co i tak nie zawsze jest skuteczne jak pisalem to już zalezy od tego w jakim przypadku nasz zasilacz sie spalił i czy sie spalił czy explodowałz

polowe rzeczy tam wlutowane nie ma

LOL :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...