Skocz do zawartości
Slayer

Radeon 9600 (sam radiator na GPU)- podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mniej wiecej sie orientuje, na ile by taki sprzęt sie kręcił? Zanzaczam , że chodzi o WYŁĄCZNIE o wersję bez wiatraka. Proszę o ewentualne zweryfikowanie mojej wiedzy- 375/230- czy tyle da rady?

Dokupywanie chłodzenia nie wchodzi w grę.

PS- czy ktoś zna bardziej wydajną (Direct 9.0) kartę wyposarzoną w standardowo "ciche chłodzenie" do powiedzmy 600 zł? Nie liczę tu oczywiście porównywania wszelkiej maści R 9700-9800 od Saphire itp ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a czy są tu wróżki ?? W przypadku kart z pasywnym chłodzeniem BARDZO dużo zależy od cyrkulacji powietrza w obudowie ...

Musisz sam zdecydować czy wolisz ciszę czy ostre podkręcanie - nikt Ci nie zagwarantuje że tyle wyciągniesz...

Chłodzenie sam możesz sobie zmienić na cichsze w przypadku kart z wiatrakiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to wszystko wiem, tylko pytam tak orientacyjnie- ile ludzi wyciskali z tych kart i tyle.

A co do wymiany chłodzenia- wolę <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> kartę już bez wiatraka w standardzie ( są takie wersje ) a dokupienie za powiedzmy 139 zł nowego by uzyskać te 10%-15% więcej na GPU mioim zdaniem mija się z celem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem wyraźnie- ŻADNEGO DODATKOEGO CHŁODZENIA. I nie cchę żadncyh dodatkowych wiatraków, mam cholernie wyczulony słuch ;)

Czemu 139? Mało nie wziąłem Thermaltake Giant II- wydajniejszy od Zalmana przy wyłączonym wiatraku, ale przemyślałem jeszcze raz i sobie odpuszczam to wszystko - szkoda kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanzaczam , że chodzi o WYŁĄCZNIE o wersję bez wiatraka. Proszę o ewentualne zweryfikowanie mojej wiedzy- 375/230- czy tyle da rady?

Ja kupilem sobie HISa z chlodzeniem aktywnym (znaczy kawal blachy i brzeczacy wentylek), zamienilem to na zalmana ZM-NB47J http://www.zalman.co.kr/english/product/zm-nb47j.htm. Jest maly, ale jakas tam powierzchnie ma. Przy grafice 2D chip jest zimny, ale po wlaczeniu jakiegos solidnego 3d (1024x768, 4xAA, 8xaniso) nagrzewa sie po chwili do jakichs 60 stopni(na standardowym ustawieniu 325mhz). Mysle ze te seryjnie montowane radiatory nie sa wiele lepsze. Takze nie wiem czy krecenie karty chlodzonej pasywnie wyjdzie jej na zdrowie, chyba ze pokusisz sie o jakis wiekszy radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam swoja chlodzona pasywnie - Za 65 zl - i uciagnie na sto% taka grafe jak twoja - do zalozenia potrzebna wiertarka - ale chlodzenie pierwsza klasa a jak cos to puszczasz wiatrak z zestawu z przelotka na 5v (tez z zestawu) i masz cisze i super clodzenie za 65zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...