SuChyY Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Mam starego HP 690C ktorego utrzymanie raczej juz mi sie nie oplaca zabardzo :> Nawet napelnienie tuszu kosztuje chyba wiecej niz on jest wart. Trzeba wiec cos nowego kupic. Interesuje mnie raczej druk tekstu, czasami w tekscie troche fotek. Zadna rewelacja. Poprostu drukarka. Dlatego wybieram w najtanszych modelach. No i mam do wyboru: 1. HP 3550 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7738 2. Canon i250 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8588 3. Epson C43UX http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8362 No i teraz moje kryteria: - nie interesuja mnie parametry - wszystkie podobne :> mala roznica - interesuje mnie ekonomiczność, wielkość pojemnikow z tuszem (gdzie tego szukac ?) ile stron wydrukuje ? - łatwość w napełnianiu - na allegro sa za 40zl tusze pakowane po 250ml czy po 500ml za 60zl. Kwestia jest tylko taka czy są jakies problemy z napełnianiem ktorejśc z nich ? No i moze ktoś ma jakies adresy do testow ;] bo mi szukanie cos dzisiaj nie idzie. z gory dzieki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatkat Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Czesc! Ja wlasnie sobie kupilem Epsona C43SX. Moj Stylus 600 po 5 latach intensywnej eksploatacji na tuszach armour i innej "krzak" umarl. Jestem pelen podziwu dla jakosci tej drukarki wiec zdecydowalem sie ponownie na zakup Epsona. Dalem za nia 250 zeta wiec jak nawet padnie za 2 lata nie bardzo sie tym przejme. A jak tanio bede drukowal to wypasik - wklad czarny armour 11zl, modecom 20zl i zadnego bawienia sie w napelnianie. Zdjecia na tym Epsonie na papierze photo wychodza bosko zreszta jak i na jego poprzedniku stylus 600. Podzielilem sie swoimi doswiadczeniami z Epsonem i zycze udanego wyboru. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 SuChyY: De facto wszystko jedno, co kupisz. Pościągaj manule do interesujących Cię modeli, sprawdź, jakie kartridże tam wchodzą, idź do sklepu i porównaj ceny. Weź jeszcze pod uwagę, że w HP i lexmarkach(chyba) głowica jest zintegrowana z kartridżem, co podnosi cenę kartridża, ale aż się prosi o napełnianie.Epson i Canon (chyba) mają głowicę w drukarce; jak ją zajeździsz, wymiana w tanich modelach=80% ceny drukarki lub więcej. Epson jako jedyny z pretendentów drukuje metodą piezzoelektryczną, gdzie atrament nie wrze; daje to ciut lepszą ostrość wydruku w teorii - acz nie wiem, czy dalej to stosują, i czy akurat w tym modelu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 I jeszcze zapomniałem napisać: Większość producentów raczej nie zarabia na samych drukarkach (HP z tego co pamiętam dokłada do drukarki średnio 17% ceny), tylko na kartridżach. Ponieważ ludzie masowo napełniają kartridże, producenci zaczęli w nich montować zabezpieczenia uniemożliwiające powtórne użycie. U niektórych jest to chip w kartridżu, w którym po jego opróżnieniu zapisywana jest informacja uniemożliwiająca powtórne użycie; niektóre drukarki mają pamięć np. trzech ostatnio wkładanych kartridży, etc. Warto poszukać na usenecie i vortalach tematycznych informacji o konkretnych modelach i sposobach obchodzenia zabezpieczeń, żeby nie utrudniać sobie później życia. Więcej Ci nie pomogę - tyle pamiętam z kursu :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 CZe Polecam Ci Canona - bardzo tanie atramenty BCI-24B/C (czy jakoś tak) no i świetna jakość tekstu. Co do fotografii to uważam, że drukuje znakomicie nawet na zwykłym papierze i przy ustawieniu standardowej jakości. Poza tym ma stałą głowicę. Co do Epsona to trzeba przyznać że też jest dobry ;) HP nie polecam - wyeksploatowuje się szybko (rolki od podajnika się wycierają i wtedy bierze kilka kartek naraz) i trza ją napełniać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 tanie Lexmarki napelniaja sie bardzo latwo ,co prawda nowe modele maja tylko 15ml tuszu ,ale dla uzupelniacza 250ml to i ta obojetne bo jest w butelce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 CZe Polecam Ci Canona - bardzo tanie atramenty BCI-24B/C (czy jakoś tak) no i świetna jakość tekstu. Co do fotografii to uważam, że drukuje znakomicie nawet na zwykłym papierze i przy ustawieniu standardowej jakości. Poza tym ma stałą głowicę. Co do Epsona to trzeba przyznać że też jest dobry ;) HP nie polecam - wyeksploatowuje się szybko (rolki od podajnika się wycierają i wtedy bierze kilka kartek naraz) i trza ją napełniać. Gdzie to usłyszałeś. Jakoś po 2- letnim uzytkowaniu HP nie stwierdziłem zadnego wyeksploatowania. Polecam HP. Kolega miał Canona i na początku tez mówił ze tanie tusze itp. W dośc krótkim czasie zuzyła mu sie głowica przez co wydruki zwykłego tekstu były tak kiepskiej jakosci ze szkoda pisać. Teraz zmienił na HP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Dzieki za info :> kazdy poleca co innego 8) ja kieruje sie bardziej w strone Epsona (niespotkalem sie wlasciwie ze zla opinia o nim) lub HP. Canon narazie zszedl na drugi plan. Czesc! Ja wlasnie sobie kupilem Epsona C43SX. Moj Stylus 600 po 5 latach intensywnej eksploatacji na tuszach armour i innej "krzak" umarl. Jestem pelen podziwu dla jakosci tej drukarki wiec zdecydowalem sie ponownie na zakup Epsona. Dalem za nia 250 zeta wiec jak nawet padnie za 2 lata nie bardzo sie tym przejme. A jak tanio bede drukowal to wypasik - wklad czarny armour 11zl, modecom 20zl i zadnego bawienia sie w napelnianie. Zdjecia na tym Epsonie na papierze photo wychodza bosko zreszta jak i na jego poprzedniku stylus 600. Podzielilem sie swoimi doswiadczeniami z Epsonem i zycze udanego wyboru. :) Mam dwa pytania. Jakiej pojemnosci sa te wklady ? Czy ten Epson ma glowice zintergrowana ta jak Canony ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 CZe Polecam Ci Canona - bardzo tanie atramenty BCI-24B/C (czy jakoś tak) no i świetna jakość tekstu. Co do fotografii to uważam, że drukuje znakomicie nawet na zwykłym papierze i przy ustawieniu standardowej jakości. Poza tym ma stałą głowicę. Co do Epsona to trzeba przyznać że też jest dobry ;) HP nie polecam - wyeksploatowuje się szybko (rolki od podajnika się wycierają i wtedy bierze kilka kartek naraz) i trza ją napełniać. Gdzie to usłyszałeś. Jakoś po 2- letnim uzytkowaniu HP nie stwierdziłem zadnego wyeksploatowania. Polecam HP. Kolega miał Canona i na początku tez mówił ze tanie tusze itp. W dośc krótkim czasie zuzyła mu sie głowica przez co wydruki zwykłego tekstu były tak kiepskiej jakosci ze szkoda pisać. Teraz zmienił na HP. Stoi przedemną taki dwuletni HPDJ990cxi professional series i nieraz bierze po 10 kartek - zależnie od pogody :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Epson ma normalna glowice odzielona od pojemnika z tuszem ostatnio w Eposonie Stylus 1000 mojej mamuski glowica zaczela nieladnie drukowac ,a kosztuje 200DM ,albo 100E jak kto woli + koszty przesylki + wymiana(to akurat sam bym zrobil) 500pln nie oplaca sie dac ,bo nowa kolorowa drukarka Epsona kosztuje 1300pln ,chociaz trzeba przyznac ze obsluga tej S1000 jest idealna (do tabelek ze wspolrzednymi - mozna ustawiac kartke w dowolnej pozycji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Więcej Ci nie pomogę - tyle pamiętam z kursu :P A co to za kurs gdzie uczą jak napełniać kartridge? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...