phranzee Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 # <fs> <mountpoint> <type> <opts> <dump/pass>/dev/hda1 none swap sw 0 0/dev/hda2 / ext3 noatime 0 0to poczatek mojego fstaba, przy partycjach i cdromach mam za bardzo namieszane i pewnie Ci nie ruszy ;) nic nie zmienialem, sam zmien co trzeba, skladnie juz znasz :) a tak btw - man fstab :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 phranzee...I need your help!!! (jak zwykle ;)) Startujac lina z !Live moge go jedynie uruchomic montujac glowna partycje w ramie (tak jest defaultowo), kiedy daje zeby startowal z hda3(boot: bare.i root=/dev/hda3 noinitrd ro) laduje kernela a po jakims czasie (po tym jak wlaczaja sie rozne deamony itd;.) wyskakuje blad ze nei moze zamontowac hda3 i pisze zeby wpisac haslo roota kiedy probuje je wpisac odrazu pisze rebooting ....no i sie rebootuje ;) Startujac z / w ramie nie ma sensu zmieniac fstab bo i tak sie zrestartuje po ponownym wlaczeniu...(probowalem ;)), a jak wyedytuje fstab i zamontuje wszystkle "moje" partycje to i tak nie moge odmontowac tej /dev/ram bo jest busy....a co za tym idzie nie mge przejsc na moja "normalna" partycje hda3... Czy bedac w tym trubie !live (partycja glowna w ramie) jest mozlwisoc zainstalowania jadra?? Wlasciwie to moglbym jedynie skopiowac bare.i i system.map na hda3 do /boot/vmlinuz , czy to sie uda??? A i jezcze jaderko bare.i jest spakowane gz, jakim progsem to sie rozpakowywuje? zapomnialem ;) Pozdro! mam nadzieje ze pomozesz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 z tym kopiowaniem to sie nie uda na hda3 chyba, bo przeciez skopiuje sie co najwyzej do /boot/vmlinuz ktory jest w ramie....da si eto jakos na hda3 zapisac??? Po to zeby moc wystartowac system z normlanej bootdiska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 live jest w ramie, ale zamontowana patrycja juz nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 no dobra ale jak sie na nia dostac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 no wystarczy zamontowac, reszta tak jak wyzej pisalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 no ale przeciez nawet po zamontowaniu mojej partycji glownej, przechodzac do katalogu np. /boot to widze ze to jest katalog z ramu a nie z dysku hda3... . No sprobuje jeszcze tak jak ty mowiles moze to pojdzie. thx za wszytsko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 a chroot robil ? ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 hmm....nie , a co to ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 czytalem teraz opis instalacji slackware na linux.pl , i w dziale o podziale partycji pisza o czyms takim jak "extanted"?? Czy chodzi im o ext2-3?? Przy opisie wielkosci partycji z tym systemem plikow, pisza rozszezona calosc... co to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 ARGH... extended == partycja rozszerzona. Poczytaj może jakieś podstawy komputerowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 hmm....nie , a co to ? :Dwypunktowalem ostatnio jak zrobic to jajo.... czytales to wogule ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zmieniam fstab, montuje hda3 na / . Kiedy robie #chroot /mnt/hda3 /bin/bash >>nie moze znalezc folderu czy pliku /mnt/hda3. ? >czytalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 no to zmien to na miejsce gdzie zamontowales te patrycje. nie fizyczne hda3 tylko katalog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 czyli np. /mnt/home? jezeli tak to jak glowna? /mnt/? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 grrrrrrrr :P jak montowales 'mount /dev/hdaa3 /mnt/dysk' to 'chroot /mnt/dysk /bin/bash' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 aaa , ja montowalem 'mount /dev/hda3 bez /mnt..... ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 18 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2003 witam ponownie :D mialem mala przerwe ale jesem znow: montuje wszytsko jak poradziles. hda3 montuje do /mnt/hd daje chroot.....wszytsko ok ale jak daje vim /etc/fstab to cos sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>li i pisze ze "no such sesions" czy jakos tak a pozniej juz nic nie mozna zrobic tylko restart. Znow pewnie robie jakis glupi blad...no ale tak to juz jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Phranze wiem ze tam jestes :D poswiec mi jeszcze minutke, proszee. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 jestem, jestem :) wpisz ten komunikat w google, uzyj innego edytora, wyedytuj ten plik z poziomu jakiejs dyskietkowej distro, kombinuj :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 no dobra :) pokombinuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <<TyBiAs>> Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 jestem z powrtotem, po malej przerwie znow mnie wzielo na linuxa ;] chcialem doprowadzic do pozadku do jaderko 2.6.4, a ze moj topic o tym gdzies wzielo to tutaj bede kontynuowal. No wiec po kilku problemach staneo na tym, ze podczas bootowania, kernel mi panicuje z takim czyms: VFS: Cannot open root device "303" or hda3 Please append a correct "root=" boot option Macie na to jakas rade? przejrzalem google i znalazlem kilka porad: -"Dopisz moze devfs=nomount" -"Miałem identyczny błąd, po prostu nie wkompilowałem IDE/ATA-2 DISK support (BLK_DEV_IDEDISK)" probowalem nie pomoglo....a to IDE/ATA-2 DISK juz mialem wkompilonawe, pomozcie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 władasz slacka cd1 do napedu, odpalasz i bootujesz z nastepujacakomenda: bare.i root=/dev/hda3 noinitrd czyli bootujesz istniejący system z jajem z płyty, po zabootowaniu mozesz zrobic porzadek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 andriu, ja mam jeszcze stare jadro 2.4.22 i system odpalam wlasnie z niego. W lilo zrobilem sobie 2.6.4 jako altenatywe ze tak powiem. Czyli moge sie "dostac" do systemu, tylko mi chodzi zeby zrobic pozadek wlasnie z tym jadresm 2.6 a nie wiem jak.... dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 a wkompilowales w nowe jako raiserfs'a ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 chodzi ci o to czy wkompilowalem w nowe jadro obsluge reiserfs'a? , tak wkompilowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 echh, to pokaż co masz w lilo, bo jak sie domyslam to znowu cos skopales, bedziesz sie tego wypieral i sie klocil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 append="hdg=noprobe" # LILO configuration file # generated by 'liloconfig' # # Start LILO global section boot = /dev/hda #compact # faster, but won't work on all systems. prompt timeout = 50 # End LILO global section # DOS bootable partition config begins other = /dev/hda1 label="WINDOWS_XP" table = /dev/hda # DOS bootable partition config ends # Linux bootable partition config begins image="/boot/bzImage" root="/dev/hda3" label="Linux_SLACKWARE" image="/boot/vmlinuz" root="/dev/hda3" label="Linux_old" read-only # Non-UMSDOS filesystems should be mounted read-only for checking # Linux bootable partition config ends --------------------------------------------- nie bede sie juz klucic o nic :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 a jak wydajesz komende lilo to masz jakies bledy, ostrzeżenia ? a, i napisz w jaki sposób jajo kompilowales Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kat_666 Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 /dev/hda10 swap swap defaults 0 0 /dev/hda8 /home reiserfs defaults 1 1 /dev/hda3 / reiserfs defaults 1 1 /dev/hda9 /var reiserfs defaults 1 1 Mozliwe ze tak, ale nie czepiaj sie jak nie zadziala. Pozdrowka UDPATE: Juz mocno nieaktualne :P ... Po co wogole znaki cudzyslowia w konfigu lilo :P ? ;] ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...