Skocz do zawartości
Pr0^^ | LoleX*

Profesjonalne myszki - rozmowy, opinie, porady

Rekomendowane odpowiedzi

Hm więc teraz należy się zastanowić, jaką w tym wszystkim rolę gra częstotliwość pracy - bo na 1000Hz mysz częściej pobiera dane o pozycji na padzie niż na 125Hz, a z tego wynika, że pomijanie kawałków pada jest mniejsze. Cóż bowiem by nam było po myszy 40000DPI skoro pobierałaby dane o pozycji raz na sekundę...

Jak myslisz? Jak to wpływa? Bo chyba ma to jakieś znaczenie, co?

I w takim razie jak określone są hitboxy w grach? Czy można trafiać w te części których nie widać na monitorze (te ułamki pikseli)? Nie mówię tu o krawędziach, ale o wnętrzu takiej głowy na przykład :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajna dyskusja :D

a z innej beczki - jak bardzo odczuwalna jest różnica miedzy mx518 a G5 w materiałach?

i jak to wyglada u IE3 w porównaniu do IE4?

Dołączona grafika'

Widac chropowatą strukturę - jest to bardzo przyjemne w dotyku :wink:

W mx518 ten plastik jest gladki jak pupa niemowlecia

Dołączona grafika

Osobicie uwazam ze nie zgubisz G5, mozna dodatkowo podac mousefixa, ktory niweluje gubienie sie na icemacie, niby powoduje znaczna poprawe.

Zgodze sie ze dla low sens ta mysz sie nie nadaje, ale statystyczny user nie odczuje zadnego dyskomfortu (szczegolnie na szmacie). Najlepiej okreslic swojego sensa dokladnie (tzn ile cm na obrot o 360 stopni). Mysle ze sensor akurat w twoim przypadku (z tego co mowisz) nie powinien tu byc czynnikiem ograniczajacym.

A Ie 3 jest wykonane w zasadzie z takich samych materialow, tzn srebrny plastik gladki i boki z szarej gumy. Roznice sa w ksztalcie i nieawaryjnosci ie3 (czego o 4 nie mozna powiedziec [przycisk i dupna rolka]).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mx518 gładka ale nie mozna powiedzieć ze źle sie trzyma? po prostu delikatnie gorzej niż G5? (g5 uzywałem więc mam odniesienie)

kusi mnie ta IE3 (legenda wokól niej chyba raczej ;) ) ale MX pewniejszy.

Te roznice sa raczje subtelne, wszystkie razem skladaja sie na wg mnie lepsza jakosc g5. Slyszalem o pewnej awaryjnosci mx518 (przyciski), chociaz tego nie moge byc pewien. Ja z racji na sensor i icemata wolalbym 518stke, ale na szmacie juz g5.

IE3 jest bardzo pewna, ta legenda nie powstala bez przyczyny. Szczegolnie dobrze bedzie sie na niej czul ktos kto lubi takie kolosy (mx5/ms).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te roznice sa raczje subtelne, wszystkie razem skladaja sie na wg mnie lepsza jakosc g5. Slyszalem o pewnej awaryjnosci mx518 (przyciski), chociaz tego nie moge byc pewien. Ja z racji na sensor i icemata wolalbym 518stke, ale na szmacie juz g5.

IE3 jest bardzo pewna, ta legenda nie powstala bez przyczyny. Szczegolnie dobrze bedzie sie na niej czul ktos kto lubi takie kolosy (mx5/ms).

no własnie ... w MS IE4 podobał mi sie materiał i NIC WIECEJ, klocek był ... i jak tu tez tak jest to ja podziekuje. moj mx310 malutki i zgrabniutki i takie lubie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, zależy co kto lubi - niektórzy kupują QcK heavy, bo jest grubszy właśnie ( 6mm ) ;|

QcK ma natomiast 1,7mm.

EDIT: Tutaj jeszcze jedna rekcka aqua2

http://www.esports.pl/?id=post&post_id=1879310518

jak dla mnie pochlebniej mowia niz o QCK... brat ma ale ktora wersje to nie wiem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, zależy co kto lubi - niektórzy kupują QcK heavy, bo jest grubszy właśnie ( 6mm ) ;|

QcK ma natomiast 1,7mm.

EDIT: Tutaj jeszcze jedna rekcka aqua2

http://www.esports.pl/?id=post&post_id=1879310518

Skąd masz info że QCK ma 1,7 mm ? - ja mierzyłem i ma równo 2 mm na stronie oficjalnej QCK też piszą 2 mm

http://www.steelseries.com/products/steelp...ard/information

( właściwie to wszystkie QCK poza heavy mają 2 mm )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur:

Po 7 miesiacach ciezkich warunkow, milionie fragow, skrollowania forum ( pewnie tez kilka milionow stron poszlo ;] ) moja mysz zaczyna mowic Ni! :arrow: Guma na rolce najwyrazniej traci przyczepnosc na plastiku i sie zaczyna slizgac... :sad: Efekt odczuwalny szczegolnie przy przewijaniu w dol... Chyba forum zabija mi myszke :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekam jeszcze troche i jesli efekt zacznie sie nasilac :arrow: Viva karta gwarancyjna xD

Co ciekawe od kilku dni widzialem inne dziwne zjawisko na scrollu - przy przewijaniu w dol na ~6 wierszy pod koniec strony skakaly o 1. Moze trudno to wytlumaczyc ale chyba wiadomo OCB? [;

Tak teraz sie zastanawiam... A moze mechanizm szlag trafia/ i stawia za duzy opor? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to po prostu A4Tech ? ;> [ co prawda np. logitech podobno też dobrze się nie sprawuje ;| ]

za to m$-y są nieśmiertelne ;] [; ;] [;

Mayo poczekaj jeszcze miesiąc ;p

Kyle

Wracając do naszej "dyskusji", to trochę nad tym pomyślałem...

...i idąc dalej tym tokiem rozumowania przy myszy o dostatecznie dużej rozdzielczości i przy dostatecznie niskiej ustawionej w grze czułości jesteśmy w stanie przemieszczać nasz "celownik" po wartościach pośrednich pikseli a nie zapalony/zgaszony .... co daje nam to w praktyce ??? ->

Spoko, ale jak dla mnie tutaj nie ma nic do rzeczy rozdzielczość myszy ( może się mylę ;p ). A to dlatego, że czy mamy włączony AA, czy mamy go wyłączonego, to i tak po tych miejscach gdzie AA wygładza krawędzie możemy przesuwać kursor - nawet jeżeli to AA nie jest włączone. Tak mi się wydaje. I DPI nie powinno mieć tutaj nic do powiedzenia, bo i tak nagle rozmiar piksela na ekranie się nie zmieni, czyż nie? Nie stanie się on mniejszy i z myszą o mniejszej rozdzielczości i ustawieniem precyzji pix by pix nagle nie stracimy możliwości trafienia w niego.

Gdzieś napisałeś, że przy włączonym AA na monitorze otrzymujemy wierniejszą reprodukcję elementu, niż wyłączonym, ale jeżeli przymierzymy w to samo miejsce z AA ( wygładzona krawędź ) i bez AA - puste miejsce w tym samym miejscu, gdzie z AA był kawałek postaci, to i tak będzie trafienie. OK, AA daje większą precyzję celowania, ale ja nie wiem co do tego ma DPI myszy - przecież te wygładzenia krawędzi ( bądź co bądź dodane ( w stosunku do obrazu bez AA, ale wiem, że tak jak mówisz, to lepsze odwzorowanie obiektu ) piksele w celu zaokrąglenia, nie ważne czy zapalone, czy na wpół zapalone ) nie będą mniejsze niż piksel i w to miejsce zawsze możemy trafi, choć tego nie widzimy.

Co na to powiesz? Może się mylę, ale tak to dla mnie wygląda...

Tylko teoretyzuję. ;>

A Ty pewnie robiłeś jakieś testy [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad podkladką.

X-ray Aqua2 czy Steelpad QcK mini? Obie w podobnej cenie (20-30zł), jestem jednak bardziej przychylny pierwszej bo nie pasuja mi do myszy czarne podkładki (mysz wyczuwa ruch na takich nawet po oderwaniu myszy od powierzchnii), no i steelpada qck mini nie moge dostac w Białymstoku poza allegro, w przeciwienstwie do X-raya :blink:

Warto wziąć Aqua2?

Edytowane przez MaZZeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zależy od podkładki, ale od myszy. Jedna tak ma inna nie (;

Jak masz A4Techa X7, to możesz spróbować tricku z zaklejeniem tego pustego miejsca poniżej soczewki.

A po co Ci podnosić mysz? :o Przecież masz chyba X-750, czyż nie?

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inf3ction

Lepiej jakbyś kupił X-750, skoro szukasz kosmicznej rozdzielczości - X-750 ma realne 2248DPI.

Widziałem tego revolteca na allegro - "sensor ADNS-6010 ma 2000DPI, za pomocą sterowników możemy zwiększyć jego rozdzielczość do 2400" :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pwlj --> juz mówiłem, mam X-718BF, przeszkadza mi to troche, ale juz powoli sie przyzwyczajam. Jednak QcK mini w zadnym sklepie w miescie znaleźć nie moge :blink: znaczy sprawdzam na stronach, bo po 100 sklepach w poszukiwaniu podkładki jeździć nie będe.

No i pytam sie czy Aqua2 jest dobra, bo akurat ta jest dostepna u mnie.

RONIN - no ja dla tego wygladu BF 2142 chciałbym ją miec :) Bo bardzo lubie ta gre :)

Ale podkreslam - chciałbym ja miec. Gdybym dostał taką mysz to byłbym szczęśliwy. Ale zeby kupic? 260zł za mysz to OGROMNA przesada :mur:

Edytowane przez MaZZeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RONIN - no ja dla tego wygladu BF 2142 chciałbym ją miec :) Bo bardzo lubie ta gre :)

Ale podkreslam - chciałbym ja miec. Gdybym dostał taką mysz to byłbym szczęśliwy. Ale zeby kupic? 260zł za mysz to OGROMNA przesada :mur:

A ja bym jej nie chciał. BF2142 to kicha jakiej mało.

Mycha jak mycha. Bajer wart dodatkowe 2 zł.

Zauważyłem że teraz bardzo wiele firm "powołuje" się na nowego BF'a. Np. Creative i pudełko od X-Fi Fatal1ty :mur:

Edytowane przez [RONIN]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli nie grasz na low sensie, na duzej szmacie, mx400 moze sie sprawdzic ( ma glosny scroll )

Mysz ta nie sprawdza sie w takich warunkach co odkrylem po zmianie podkladki z S&S ( po roku grania wytarla sie i czuc roznice slizgu ) na Everglide Titan , sens nieznacznie zmniejszony a mysz sie gubi przy szybkich ruchach.

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date=' 1 sty 2007, 14:51' post='2449410']

A ja bym jej nie chciał. BF2142 to kicha jakiej mało.

Mycha jak mycha. Bajer wart dodatkowe 2 zł.

Zauważyłem że teraz bardzo wiele firm "powołuje" się na nowego BF'a. Np. Creative i pudełko od X-Fi Fatal1ty :mur:

Hehe, a grałeś w to ze mówisz ze kicha? :)

Okej koniec offtopa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, a grałeś w to ze mówisz ze kicha? :)

Okej koniec offtopa :)

Grałem. OK. Koniec

W tej samej cenie, a nawet niższej niż mx400 jest tak jak mówiłeś krait i razer pr0. To myszy o klasę wyższe.

Tylko musisz wiedzieć, czy pasuje Ci ich kształt.

Do kształtu Razer'a można się przyzwyczaić jak do ciała sexownej dziewki B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi