wachowicz Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Ktos moze zna i moze polecic jakeis naprawde dobre - DLUGO TRZYMAJACE DANE plyty DVD+/-R ? Bo mam do wypalenia troche naprawde cennych danych ktore beda mi potrzebne przez najblizsze pare(nascie) lat. i nie chce zeby mi z biegiem czasu 'wyparowaly' ... Podobno Verbatim Datalife+ sa dobre - na stronie producenta jest w cholere roznych wersji (nadruki. tid. itd.) ale w polsce jakos trudno mi je znalesc - przeszukalem pare sklepow i-netowych - ni ma. pare sklepow 'fizycznych' w kraku - tez ni ma :/ Ma ktos moze jakis pomysl ? a te Datalife+ oprocz nazwy maja tez jakas powloke ochronna fajna czy cos takiego i podobno dlugo trzymaja dane . a danych jest za duzo zeby na CD-Rkach wypalac :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 Kup jakis inny, najlepiej firmowy DVD+/-R. Jezeli bedziesz szanowal te plyte, to dane w ciagu tego okresu nie "wyparuja". Jezeli chodzi o plyty CD-R, producenci tacy jak Philips, TDK czy Mitsui Toatsu, zapewniają trwałość danych przez 100 a nawet 200 lat. Mysle, ze z DVD bedzie podobnie... Co do plyt DVD+/-R Verbatim Datalife Plus - jest ich pelno w sklepach internetowych. Sprawdz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 plytki cd data life plus niestety wieczne nie sa :/ kilka mi sie rozwalilo po okolo roku a kilka mam takich ktore dzialaja juz z 5 lat czyli jak widac zalezy od szczescia :) mysle ze z plytkami dvd jest podobnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 Ktos moze zna i moze polecic jakeis naprawde dobre - DLUGO TRZYMAJACE DANE plyty DVD+/-R ? Bo mam do wypalenia troche naprawde cennych danych ktore beda mi potrzebne przez najblizsze pare(nascie) lat. i nie chce zeby mi z biegiem czasu 'wyparowaly' ... Podobno Verbatim Datalife+ sa dobre - na stronie producenta jest w cholere roznych wersji (nadruki. tid. itd.) ale w polsce jakos trudno mi je znalesc - przeszukalem pare sklepow i-netowych - ni ma. pare sklepow 'fizycznych' w kraku - tez ni ma :/ Ma ktos moze jakis pomysl ? a te Datalife+ oprocz nazwy maja tez jakas powloke ochronna fajna czy cos takiego i podobno dlugo trzymaja dane . a danych jest za duzo zeby na CD-Rkach wypalac :-) Jeśli to naprawdę ważne dane to zrób po prostu ze 3 kopie każdej płyty. Używaj tylko 1 a reszta niech leży "w razie czego". Jeśli płyta będzie przechowywana w odpowiednim "środowisku" to raczej nie ma szans, żeby dane "wyparowały" ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 NA forum cdrinfo.pl masz opisane jakie nośniki ile trzymają czasu, czy są warte kupienia itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...