Skocz do zawartości
wachowicz

Wieszyste plyty DVD+/-R - Verbatim Datalife+ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ktos moze zna i moze polecic jakeis naprawde dobre - DLUGO TRZYMAJACE DANE plyty DVD+/-R ? Bo mam do wypalenia troche naprawde cennych danych ktore beda mi potrzebne przez najblizsze pare(nascie) lat. i nie chce zeby mi z biegiem czasu 'wyparowaly' ... Podobno Verbatim Datalife+ sa dobre - na stronie producenta jest w cholere roznych wersji (nadruki. tid. itd.) ale w polsce jakos trudno mi je znalesc - przeszukalem pare sklepow i-netowych - ni ma. pare sklepow 'fizycznych' w kraku - tez ni ma :/ Ma ktos moze jakis pomysl ? a te Datalife+ oprocz nazwy maja tez jakas powloke ochronna fajna czy cos takiego i podobno dlugo trzymaja dane . a danych jest za duzo zeby na CD-Rkach wypalac :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup jakis inny, najlepiej firmowy DVD+/-R.

Jezeli bedziesz szanowal te plyte, to dane w ciagu tego okresu nie "wyparuja".

Jezeli chodzi o plyty CD-R, producenci tacy jak Philips, TDK czy Mitsui Toatsu, zapewniają trwałość danych przez 100 a nawet 200 lat. Mysle, ze z DVD bedzie podobnie...

Co do plyt DVD+/-R Verbatim Datalife Plus - jest ich pelno w sklepach internetowych. Sprawdz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos moze zna i moze polecic jakeis naprawde dobre - DLUGO TRZYMAJACE DANE plyty DVD+/-R ? Bo mam do wypalenia troche naprawde cennych danych ktore beda mi potrzebne przez najblizsze pare(nascie) lat. i nie chce zeby mi z biegiem czasu 'wyparowaly' ...  Podobno Verbatim Datalife+ sa dobre - na stronie producenta jest w cholere roznych wersji (nadruki. tid. itd.) ale w polsce jakos trudno mi je znalesc - przeszukalem pare sklepow i-netowych - ni ma. pare sklepow 'fizycznych' w kraku - tez ni ma :/ Ma ktos moze jakis pomysl ? a te Datalife+ oprocz nazwy maja tez jakas powloke ochronna fajna czy cos takiego i podobno dlugo trzymaja dane . a danych jest za duzo zeby na CD-Rkach wypalac :-)

Jeśli to naprawdę ważne dane to zrób po prostu ze 3 kopie każdej płyty. Używaj tylko 1 a reszta niech leży "w razie czego". Jeśli płyta będzie przechowywana w odpowiednim "środowisku" to raczej nie ma szans, żeby dane "wyparowały" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...