Skocz do zawartości
M79

"Inteligentne" WC -ciekawy art na overclockers.com

Rekomendowane odpowiedzi

tzn chodzilo mi o zwykly wodomierz....

a takie elektroniczne sa zbyt rozbudowane i drogie, natomiast sam wodomierz, ktory by mozna podpiac do elektroniki to nie wiem gdzie kupic i ile kosztuje.

Ale czy to jest sens? Ogranicza przeplyw i jak sam mowisz troche pewnie kosztuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja obejzalem sobie przedchwileczka wodomiez i tam sa wskazowki ze skala 0-9 i nagoze napis 0,1 0,01 0,001 i 0,0001 czy to nie sa czasem czesci 1m3?? np 1 wskazowka jak sie obroci o 360* to przeplynol 1m3?? mozna by wtedy zapodac jakis obrotomiez i przebrazowac go na przeplywomierz :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktos wiedzial gdzie mozna kupic jakis przeplywomierz (najlepiej elektroniczny, bo taki da sie podlaczyc do jakiegos wyswietlacza) to bardzo prosze o kontakt.

Strasznie zalezy mi na takim urzadzeniu, bo obliczanie water-flow'a za pomoca roznicy cisnien tez mi sie nie widzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moznaby zrobic w ten sposob:

- smigielko takie jak w dystrybutorach paliwowych ktore by sie krecilo proporcjonalnie do przeplywu cieczy

- po obu stronach smigielka dioda LED i fotodioda albo fotorezystor

- uklad obrazujacy ilosc impulsow: smigielka krecac sie przyslanialyby i odslanialy cyklicznie droge swiatla w ukladzie dioda-fotoelement; wystarczyloby zrobic prosty uklad calkujacy z kondensatora i mierzyc napiecie na jego wyjsciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim układzie jest zainstalowany termostat

pilnuje zeby temperatura wody nie zeszla ponizej 14C

Jakby ktos wiedzial gdzie mozna kupic jakis przeplywomierz (najlepiej elektroniczny, bo taki da sie podlaczyc do jakiegos wyswietlacza) to bardzo prosze o kontakt..

ja tez taki chce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten spadek przeplywu o 20% wyglada, jak na moje oko, zbyt groznie, zeby interesowac sie tematem miernikow przeplywu. choc z drugiej strony "dystrybutorowe" smigielko moznaby jakos ladnie wmodowac w bude ...

przygod - z inteligencja 100% racji. zaplanowana z gory reakcja na bodziec to jeszcze nie inteligencja; to dokladnie jak z "inteligentnymi" budynkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sprawa.

EZ_lo > dla Twojej wiadomosci to kolanko 90 stopi podlaczone do eheime 1250 powoduje spadek przeplywu o ok. 180-200 l/h (oczywiscie przy braku innych oporow).

Niestety do WC nic innego niz przeplywomierze mechaniczne zastosowac sie nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi