Skocz do zawartości
Szymoon

Komputer do biura - jaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec musze okreslic konfiguracjek omputera do pracy w biurze. Ma to byc komputer nowy. Zwracam sie wiec do was z prosba o rady na temat wyboru.

Zaczynajac od monitora: Ma to byc napewno monitor LCD 15 calowy, (nawiasem mowiac, przy drugim komputerze - rowniez do pracy w biurze bedzie Sony X53B) do 2000zl. Bedzie uzytkowany przez dlugie lata, a wiec powinien byc niezawodny. Jesli znajdzie sie w tym przedziale jakis z matryca MVA to bardzo fajnie, jesli nie, to trudno. Czekam na propozycje.

Procesor: myslalem albo o duronie 1600/1800, albo jesli nie bedzie dostepny to jakis slabszy Athlon np. 2000+ na FSB266. Balerony odpadaja, pentium nie chce, szkoda pieniedzy.

Przydalby sie od razu tez jakis cichy i latwo dostepny wiatraczek do procka (nie za drogi).

Plyta glowna: nie mam pojecia, jestem nieaktualny od czasow epoxa 8KHA+ (co mam w podpisie). Tutaj szczegolnie licze na wasze rady. Ma to byc plyta niezawodna, z ktora nie bedzie zadnych problemow.

Dysk twardy: napewno 40GB napewno ATA100, pytanie jakiej firmy, napewno nie samsung i IBM, Seagate raczej tez nie... Ten dysk ma sie nie popsuc po 5 latach pracy, a juz tym bardziej po 2 latach. 2mb cache spewnoscia wystarcza.

Pamiec: bedzie 256mb jakies kingstony zapewne

naped CD: trzeba cos wybrac, oczywiscie trwalego.

karta graficzna: tez trzeba cos wybrac (przypominam komputer do biura)

Jeszcze obudowa i zasilacz, oczywiscie nei moze to byc codegen, co polecacie ?

tam myszka klawiatura to sie dobierze juz cos ze sklepu co bedzie.

No i to chyba na tyle konfiguracji, czekam na propozycje. Wszystko bede sie staral kupic w jednym sklepie, a wiec dobrze by bylo zeby czesci byly w miare popularne (ew. wiatraczka nie bede kupowal w tym sklepie no i monitora)

Acha no i najwazniejsze, dzisiaj kolo 15 pojade po oferte do sklepu, dobrze by bylo gdybym juz mogl z jakimis konkretnymi propozycjami sie do nich udac, bede wdzieczny za w miare szybki odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moze ja cos dobiore:

Procesor: Duron 1600

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8687

Mobo: ASUS A7V8x-x

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3814

Pamięci Kingston jakies

Grafa: Radek 9100

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8409

Dysk: WDC 40GB 7200 2MB

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=529

Obudowe i zasilke to może inni podpowiedzą

Za 2000zł możesz mieć LCD 17" np:

link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll:

to jakis mocny ten komp do biura :P ze nie moze byc np VIA EPIA

- z plyt proponuje cos na VIA KM266/400 (zintegrowana grafika bo grac w najnowsze gierki w biurze chyba nie planujesz) :P np ASRock K7VM2/K7VM4

- procek to styknie nawet Duron1400

- CDROM np ASUS 52x

- nie wiem co masz do dyskow Samsunga - obecnie te dyski sa nawet niezle pod wzgledem osiagow do tego 3 lata gwarancji, ciche (z N na koncu) i cena bardzo przystepna

- obudowa jakis ModeCom do ktorego poakuja zasilacz ModeCom ATX-300GT

na reszcie sie nie znam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyobraz sobie, ze do sprzedazy (nic tylko program pod dosem ma chodzic i do banku wysylac costam) to jakas firma dala balerona 2,2ghz.

Zreszta mocny, bo ma tam wszystko szybko chodzic przez najblizsze dobrych kilka lat (co najmniej 5).

Co do dyskow - nie wiem co mam do samsungow, raczej nigdy nie uchodzily za dobre.

Wiec sie jeszcze powtorze moze - wszystko ma chodzic minimum 5 lat, a wiec tak wydajnoscia, jak i niezawodnoscia ma na ten okres czasu starczyc.

Za te rady ktore juz sa - dziekuje.

Glownie mam problem z kart graficzna (raczej wole osobno niz zintegrowana) i plyta glowna. Bo z grafa to myslalem tez nad np. radkiem 7000 albo gf4mx 440.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce wydajny (jedynie procesor jest dobry - w miare, przeciez wolniejszych i tak juz nie produkuja) komputer do biura, ktory ma starcyzc na bardzo dlugo - w biurze to nie jak u gracza, co 3 lata sprzetu sie nie wymienia.

No bo powiedz mi, co w tym co chce zeby bylo, jest pomylka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyobraz sobie, ze do sprzedazy (nic tylko program pod dosem ma chodzic i do banku wysylac costam) to jakas firma dala balerona 2,2ghz.

Zreszta mocny, bo ma tam wszystko szybko chodzic przez najblizsze dobrych kilka lat (co najmniej 5).

Co do dyskow - nie wiem co mam do samsungow, raczej nigdy nie uchodzily za dobre.

Wiec sie jeszcze powtorze moze - wszystko ma chodzic minimum 5 lat, a wiec tak wydajnoscia, jak i niezawodnoscia ma na ten okres czasu starczyc.

Za te rady ktore juz sa - dziekuje.

Glownie mam problem z kart graficzna (raczej wole osobno niz zintegrowana) i plyta glowna. Bo z grafa to myslalem tez nad np. radkiem 7000 albo gf4mx 440.

Coś mi się tu nie klei, ale to twój problem. Po pierwsze sprawdź czy ten "program pod dos" będzie chodził na nowej płycie/procesorze (są problemy, różne - głównie brak obsługi urządzeń z poziomu DOS na niektórych płytach). Na moje oko, to komp jest "do grania", a reszta przy okazji ... ale mogę się mylić. Jednego jestem pewny - sugerowany przez ciebie konfig NIE wytrzyma 5 lat, podobnie zresztą jak 90% sprzedawanego obecnie sprzętu. Nie z powodu złej jakości produkcji, tylko samej technologii wykonania. Zresztą takie są założenia producentów, nie ma sensu projektowanie komputerów o większej "trwałości" jeśli ich "moralne zużycie" następuje po 2-3 latach (poza specjalnymi zastosowaniami - serwery, komputery przemysłowe itp.).

W zastosowaniach biurowych wystarczy Celeron (dowolny), albo nawet ViA Cyrix (mniejszy pobór prądu, co umożliwia złożenie kompa w małej obudowie typu ITX). Karta graficzna? Ciekawe jak zauważysz pod DOS różnicę między GF4 a wbudowaną grafiką :lol: Jedyny powód do zastosowania osobnej karty graficznej to złącze DVI, ale większość paneli LCD dostępnych na rynku i tak z niego nie korzysta (mają standartowy kabel D-Sub 15 pin).

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spimta zgubiles sie. Ja przy okazji wsopminalem o kompie ktory juz jest zamowiony, na ktorym to bedzie dzialal ten program pod dosa.

A skladam kompa drugiego, na ktorym beda dzialaly exele wordy, ajkies programy przysylane przez rozne firmy, internet, moze nawet jakis filmik ma tam pojsc (nie mam tu na mysli takich filmow komercyjnych).

A wiec, celeron, najslabszy jest tez cos kolor 2 ghz czy jakos tak, ja tutaj juz slyszalem o duronie 1400 i taki prawdopodobnie wybiore. Karta graficzna - mowilem ze nie wiem jeszcze jaka i pytam o porady, mowicie ze wbudowana ktos byl mily odac nawet plyte ASRock, ktory wydaje sie pasowac.

Wiec ja nie rozumiem tej nagonki, ze to jest super szybki komputer. Mowicie ze za szybki, a sami wolniejszego nie umiecie podac. Cyrix ? nie dziekuje. Celeron ? po co, lepiej duron.

Pamietam, ze tu duzo ludzi nie cyzta postow dokladnie i od razu wali posta, ale prosze tych ktorzy tak robili - niech juz lepiej nic nie pisza, niz jesli maja pisac sprzeczne rzeczy.

Benkowi, madridistcie dziekuje za KONKRETNE porady. A spimtowi za informacje nt zlaczy z jakich korzysta LCD, moze mnie przekonales do wbudowanej k. graf.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputer biurowy do pracy pod dosem, windowsem 98 do pracy w internecie

dysk 3,2 GB, pentium 233 MMX, 96 MB pamieci, karta sieciowa, grafa Matrox 4 MB, monitor 15", calosc sie zmiesci w 500 zlotych

Nie rozumiem czegos takiego jak komputer na 5 lat, cos takiego nie istnieje, nawet ten przeze mnie napisany mozna uzywac i 50 lat, warunkiem oczywiscie niezmienne srodowisko pracy dos,win98 jesli to ma byc komp do tego co napisane z powodzeniem wystarczy, sam korzystam z jednego z takich komputerow i normalna praca niczym sie nie rozni od nowoczesnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek no prawie jakbys byl w sklepie kiedy bylem pytac o oferte (ktora zaraz przedstawie) :) ale najpierw do mrtnt:

Mniej wiecej taki komputer mamy teraz, internet, praca w windowsie 95 (ten komputer o ktorym mowie nie pracuje w dosie w ogole), exel, word, jakies obrazki poogladac, poczte sprawdzic, uruchomic program od dystrybutora ciagnikow itp. itd. I ten komputer, jest za wolny, pracuje sie na nim niekomfortowo po prostu. JA rozumiem, kiedys to sie czekalo kilka minut az z kasety gre odczyta, ale to nie te czasy, kiedy czlowiek lubi i moze czekac. Miedzy innymi z powodu wolno dzialajacego komputera, malo korzysta sie tam z internetu i innych dupereli. A tak, wszystko tam bedzie mozna zalatwic bezproblemowo.

Ale oto konfiguracja ktora w sklepie mi zaproponowano:

Duron 1600(roznica w cenie co do 1400 do 20zl) benek powiedz cos wiecej o zworce bo pierwsze slysze... (btw ten komputer nie ma sie spalic :)

Wentylator: jakis tam manhatan, duzy radiator malo listkow(nie liczylem) jakistam wiatrak - cholera wie jak to bedzie dzialalo najwyzej wymienie.

Plyta glowna: ASRock KM400

Dysk: 40gb Caviar 7200 obr 2mb chache

pamiec: 256mb kingston (333)

obudowa: jakas mini tower L 3710 (codegen albo cos takiego) z 350W zasilaczem (nie maja w tym sklepie zadnych normalnych obudow, jak kupilem sobie obudowe w innym sklepie, a u nich reszte, to pozniej wsyzstko zwalali na zasilacz z tej obudowy - ale to inna historia)

monitor: 17 calowy LCD Hyundai L70S (2100zl) - widzialem go u nich w sklepie (porownywalem z jakis 15 calowym hivision), kontrast byl taki sobie mi sie wydaje, ale obraz wyrazny pod roznymi katami - w przeciwienstwie do hivision. Chdoziaz co dziwne wg. parametrow hivision powinien byc lepszy... czort wie co to ma znaczyc.

naped cd: lite-on

nagrywarka: rowniez lite-on - ani nie odtwarza sie duzy plyt, ani duzo sie nie bedzie nagrywac, jak sie popsuje to sie wymieni.

myszka: genius za 15 zeta

jeszcze orginalny XP home (mial byc tez orginalny word i exel ale jednak nie bedzie, 1000 zl za takie cos - w zyciu).

No jeszcze drukarka HP Laserjet 1300 (bedzie bardzo duzo drukowala).

I to tyle z konfiguracji.

Do jutra rana moge jeszcze cos zmienic (Tzn. jutro tam jade to zatwierdzic). Z monitorow w tej cenie trudno bedzie znalezc jakies 17"(pan sprzedawca cos dziwnie slabo sie staral, hmmm ciekawe;) ) ale jednak nie jestem do konca pewien czy go kupowac - prosilbym szczegolnie o opine na temat tego monitora.

No i ogolnie na temat konfiguracji i benek powiedz mi o co z ta zworka biega ?

Acha no i jeszcze sie wydalo, ze tata chce notebooka. Zaproponowano HP nx 9010 z P4 2,4ghz na pokladzie. Notebook bedize sluzyl do sprawdzania ciagnika (specjalne oprogramowanie), polaczenie z internetem bedzie rowniez, poza tym do przegladu katalogow, ewentualnie prezentacji jakichs nagran klientom. Na notebookach kompletnie sie nie znam, wiem tylko ze w zyciu bym nie kupil. Wiec jesli mozna, to prosze o opinie na temat tego podelu, a rowniez ogolnie na temat notebookow HP (rok gwarancji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalny XP Home, no nie wiem czy moze byc stosowany w biurze/firmie w ogole (wątpie)???

do czego ten komputer ma byc bo ja sie juz troche pogubilem :idea:

LCD 17" i myszka Genius 8O za 15 zlotych, nie wiem czy chcialbym taka myszke za darmo :lol: > ASRock na KM400 i pamiec Kingston 333

:?:

Naped cd i nagrywarka 8O

Do biura wystarczylby 15" LCD, myszka pozadna optyczna na usb a nie badziew za 15 zlotych, pamiec Kingston ale 512 a nie 256 ale ASrock nie bardzo bo na nim pojda max DDR333 a po co sie cofac?, po co cd skoro nagrywarka pelni te sama role?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duron 1600(roznica w cenie co do 1400 do 20zl) benek powiedz cos wiecej o zworce bo pierwsze slysze... (btw ten komputer nie ma sie spalic :)

Wentylator: jakis tam manhatan, duzy radiator malo listkow(nie liczylem) jakistam wiatrak - cholera wie jak to bedzie dzialalo najwyzej wymienie.

I to samo, po co brac durona 1600 jak dorzucisz pare groszy i wezmiesz Athlona 1800? Pisales cos o 5 latach czy mi sie tylko zdawalo? A co do coolerow Manhattan, radzilbym raczej wybrac co innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołnczam się do mrtnt, nic dodać nic ując. Komp do biura może stać i 10 lat. Przecież na nim tylko internet, word i tego typu, a nie coraz bardizej wymagające gry. Komp do biura, a do grania to 2 różne konfigi. 512ddr nawet 2100 (zalezy jaka plyte) przy XP starcza, duron, karta graficzna to jakis MX, najtansze, dysk mały 40gb ale 7.200 no i cichy (barracuda), mycha porzadna (wygodna), klawiatura tak samo z miekkimi przyciskami no i moze profilowana do pisania, LCD 17 wygodniejsza (15 to za malo), cdrw (liteon starczy) zawsze nagrywarka moze sie przydac w biurze. No i owczywiscie oryginalne oprogramowanie, zamiast Worda to OpenOffice za darmo ale jak nie pasi to niestey trza kupic worda itp. tez oryginalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i owczywiscie oryginalne oprogramowanie, zamiast Worda to OpenOffice za darmo ale jak nie pasi to niestey trza kupic worda itp. tez oryginalne.

Za darmo do domu to co innego niz za darmo do firmy i nie wiem czy mozna uzywac OpenOffice w firmie bezplatnie, byc moze ze tak ale warto sie upewnic w tej kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przylaczam sie do benka jaksi mocne te kompy skoadacie jak na biuro ..

przeice do biura to sie bierze cos na max zintegrowanego .. i proc najnizszy ... co wy chce cie w tym biurze robic na tych kompach ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i owczywiscie oryginalne oprogramowanie, zamiast Worda to OpenOffice za darmo ale jak nie pasi to niestey trza kupic worda itp. tez oryginalne.

Za darmo do domu to co innego niz za darmo do firmy i nie wiem czy mozna uzywac OpenOffice w firmie bezplatnie, byc moze ze tak ale warto sie upewnic w tej kwestii.

AFAIK można. A nawet jeśli nie to w Media Markt można zakupić Open Office (z instrukcja i pomocą techniczną) za ok 300 złotych, co wychodzi taniej niż sam Word.

edit:

A co do samej konfiguracji to polecałbym:

duron1400 (weź boxa dla gwarancji), spire whisper rock IV, 256 MB DDR 333 Kingston, Asrock k7vm4 (masz grafike, lan i dzwięk), dysk np samsung (cichy i długa gwarancja), do tego jakis cdrw, flop, buda modecoma, i jakies oemowe mysz i klawiatura od Logitecha lub Microsoftu - warto dać więcej za wygodne, bo będą ciągle używane

Jeśli boisz się zintegrowanej grafy to weź Asrock k7vt4-4x i do tego radka 7200 lub 7500, będzie super obraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalny XP Home, no nie wiem czy moze byc stosowany w biurze/firmie w ogole (wątpie)???

Tez nie wiem, ale chyba moze

do czego ten komputer ma byc bo ja sie juz troche pogubilem  :idea: 

LCD 17" i myszka Genius  8O za 15 zlotych, nie wiem czy chcialbym taka myszke za darmo  :lol:

nie rozumiem co ma lcd do myszki ? zreszta, jak myszka bedzie zla, to sie kupi nowa, to zaden problem chyba.

> ASRock na KM400 i pamiec Kingston 333

:?:

no chryste CO !!!!!!! ty tylkosie za mna powtarzeasz i wstawiasz rozne usmieszki, a nic konkretnego mowic nie potrafisz ?

Do biura wystarczylby 15" LCD, myszka pozadna optyczna na usb a nie badziew za 15 zlotych, pamiec Kingston ale 512 a nie 256 ale ASrock nie bardzo bo na nim pojda max DDR333 a po co sie cofac?, po co cd skoro nagrywarka pelni te sama role?

Moze by i wystarczyl, ale jesli za 15 calowy tez 2000 trzeba zaplacic, a jest dostepny 17 calowy za ta saa cene i wszystko wyglada na pierwszy rzut oka dobrze, to czemu nie brac ? Pytanie nastepne, po co pozadna myszka optyczna ? kulkowe to zle ? ciekawe.

Powiedz, czemu 512 pamieci, skoro to komp do biura, a nie do gier. Jak ja nie nawidze jak ktos sam sobie zaprzecza.

Co z tego ze na asrock pojda max ddr333, skoro nie ma wiekszej ptorzeby ?

Najpierw biadolisz, ze komputer do biura za dobry, a sam proponujesz jeszcze lepszy.

Co do durona i athlona, to w tym sklepie,akurat najslabszy athlon jaki maja to 2400. Zreszta 1800 to juz sie chyba w ogole nie sprzedaje, czy sie myle ?

Jestes mowiac krotko dziwny, najpierw gadasz, ze komp za dobry, a pozniej wszystko wymienic bys chcial na lepsze i drozsze.

Martiiii: fajnie ze sie dolaczasz do mrtnt i podajesz konfig lepszy niz tenco ja podalem...

Co to sie porobilo z tym forum ? iigracja samych zaprzeczajacych sobie samym ?

Chaos: a to co ja podalem, to pewnie nei jest max zintegrowane i najslabszy procek ? No nei bede bral durona 1400 tylko dlatego, zeby odebrac wam przyjemnosc z biadolenia.

Liczylem na jakies normalne opinie, widac sie przeliczylem i wszyscy wszystko biora z kosmosu. Jak ktos mi znajdzie slabszy komp o nowy, z duza roznica w cenie (byle nie via cyrix), to wtedy pogadamy.

Acha no i wszystkim polecam nauke czytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...