Coolguy Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 Od niedawna posiadam płytę główną EPOX RDA3+. Od początku miałem zainstalowaqną pamięć Kingstona Value 333. Mój Athlonik 1,7 na tych pamięciach chodził stabilnie przy taktowaniu 12 x 204, pamięci 6-3-3-2,5. Czasami tylko bez powodu się restartował. Zachciało mi się większej magistrali, więc kupiłem Twisterki Twinmosa PC3200 400Mhz CL2. Wsadziłem je do kompa podkręciłem na 220Mhz i zwiecha, 215 i zwiecha nawet na 210 nie chcą chodzić poprawnie na wysokich napięciach i niskich taktowaniach. Próbowałem 10 x 215 i też to samo. Gdy ustawie lepsze timingi niż 8-3-3-2(Cl) komp mi wcale nie odburza, chyba, że przy 133Mhz. Czytałem, że płyty mają problemy z niektórymi 400-kami, no ale takie!!! Mam nowy Bios z 17.10.2003 i nie wiem czy go wgrywać.Da to coś? Zasilacz chyba dobry, bo to samo mam nawet przy małym taktowaniu procesora i napięciach. Jestem gotowy zmienić płytę, ale może ram kupiłem felerny, na prawdę nie wiem. Pomóżcie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 Athlonik 1,7 na tych pamięciach chodził stabilnie przy taktowaniu 12 x 204, pamięci 6-3-3-2,5. Czasami tylko bez powodu się restartował. czyli nie za bardzo stabilnie :lol: Zasilacz chyba dobry jaki ? co do tematu to zauwazylem ze nie tylko u mnie twinmosy gryza sie z epoxem - napisalem kiedys o tym na forum i kilka osob potwierdzilo to zjawisko ... sporobuj zalatwic inne ramy i wtedy bedziesz wiedzial czy u ciebie jest ten sam konflikt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 no dobra a jako 400tki chodza dobrze? w ogole tego nie napisales przeciez nie mozna wychodzic z zalozenia ze jesli pamiec sie nie kreci to jest be... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 no dobra a jako 400tki chodza dobrze? w ogole tego nie napisales przeciez nie mozna wychodzic z zalozenia ze jesli pamiec sie nie kreci to jest be...no wlasnie o tym nie pomyslalem :) to ze sie gryza to oczywiscie mialem na mysli OC - pamiatki i mb sa calkiem dobre ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coolguy Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 Pamięci chodzą stabilnie na 400Mhz z ustawieniami 8-3-3-2(CL), no ale nie po to nazywają się Twister i nie po to dawałem tyle kasy, żeby z takich ustawień korzystać. A tyle testów się naczytałem, tyle pochlebnych opini, 425Mhz, 430Mhz z ustawieniami 6-2-2-2. I po co mi było zmieniać tą pamięć? Spróbuję jeszcze na innej płycie (mam Chaintecha 7njs NF2), niestety bez dźwięku więc leży w szafie. Zobaczę to będę wiedział ile ten Epox jest warty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 Pamięci chodzą stabilnie na 400Mhz z ustawieniami 8-3-3-2(CL), no ale nie po to nazywają się Twister i nie po to dawałem tyle kasy, żeby z takich ustawień korzystać. A tyle testów się naczytałem, tyle pochlebnych opini, 425Mhz, 430Mhz z ustawieniami 6-2-2-2. I po co mi było zmieniać tą pamięć? Spróbuję jeszcze na innej płycie (mam Chaintecha 7njs NF2), niestety bez dźwięku więc leży w szafie. Zobaczę to będę wiedział ile ten Epox jest warty. no widzisz, napisales cos takiego, nie po to kupilem 1700+ zeby chodzil jako 1700+ tylko jako 3000+ a niestety nie - takich gwarancji nie ma sa serie, serie i serie, Twistery nie Twistery zapewniaja prace 400 i jak nie pojda 402 nic na to nie mozna poradzic, plyta jest sprawna pamiec tez, a ze komus chodzily 430 to zadna gwarancja jest - moze byc tak ze Twoje u Ciebie pojda 400 a 402 nie a u kogos pojda 430 bez problemu... na to nie mozna nic poradzic - co najwyzej kupic nastepnym razem pamieci innej marki (i tez moze byc to samo), ale pretensji moim zdaniem do pamieci ani plyty miec nie mozesz a mowienie ze kupilem A zeby miec B to jest cos nie tak, zaplaciles za A i masz A... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 true true :) jednak mozna sie czasem zabezpieczyc :P wiadomo zeby nie kupowac palomino czy bartkow po 39 tyg. itd itp. jednym z takich zabezpieczen jest wlasnie moja przestroga dla ludzi to czytajacych :) - 8rda + twinmosy na m.tecach i nici z krecenia :( no ale w sumie juz nikt tej plyty nie dostanie wiec mozna spac spokojnie i bac sie jedynie o inne takie kombinacje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 - 8rda + twinmosy na m.tecach i nici z krecenia :( no ale w sumie juz nikt tej plyty nie dostanie wiec mozna spac spokojnie i bac sie jedynie o inne takie kombinacje :D ile sztuk potrzeba?? na wgk po 410pln Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 - 8rda + twinmosy na m.tecach i nici z krecenia :( no ale w sumie juz nikt tej plyty nie dostanie wiec mozna spac spokojnie i bac sie jedynie o inne takie kombinacje :D ile sztuk potrzeba?? na wgk po 410pln biore 100 sztuk, jaki upust dostane? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 nie wiem ,trzeba gadac z tymi co sprzedaja ale 100 sztuk to chyba nie maja ,predzej jakies 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...