Skocz do zawartości
Songoku

problem z podłączeniem 2 kompów do 1 kabla z neta

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak w moim kompie mam 2 karty sieciowe obie to Planet na relateku jedna karta jest podłaczona do neta a durga jest podłaczona z kartą w innym kompie wyszstkie karty mają ten sam adres ip .Dziwne jest to ze po podłaczeniu 2 karty w moim kompie do karty w kompie obok świeci mi sie tylko jedna dioda na karcie ,a powinna sie jedna świecieć a druga szysbko mrugać tak jak na karcie piewszej .NA drugim kompie wogule neta nie ma .CO powinienem zrobić ,może jakoś kabelki z skretce do wtyczki inaczej podłąsczyc ?? POMOCy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyszstkie karty mają ten sam adres ip

hmmm dziwne...a nie powinny mieć każda innego.???

Moim zdaniem kabel łączący twój komp z drugim kompem na którym nie ma netu powinien a raczej musi być skrosowany. Co do diody która nie mruga. Mruganie oznacza transmisje danych , jeżeli takowe nie zachodzi dioda powinna się cały czas świecić. Może to być spowodowane konfliktem w sieci lub też właśnie nieodpowiednim kablem. Najpierw jednak proponuje skrosować kabel. A potem jeżeli nie pomoże przypisać każdej karcie standardowe IP 192.168.0.XX i każdej inne bo jakoś sobie nie wyobrażam sprawnie działającej sieci na jednym IP.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak . Ja mam kompa w sieci i moja siora kupiła kompa ale nie chce płacić 300 zł zeby jej podłaczyli kompa do sieci więc chciałem podłączyć jej do mojego .A takie samo ip chyba musi byc .Sory za lemerskie pytanie ale co to je skrosowac kabel ,bo zapomniałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idziesz do sklepu i mowisze ze chcesz zeby ci kabel skrosowali ;]]]]

Albo masz zaciskarke to obcinasz stare koncowki i zaciskacz odpowiednio (no nie bede chyba pisal ustawienia zyl :lol: ;))

IP w zadnym wypadku nie moga byc takie same ...

WinRoute i dzielisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz systemy operazcyjne ??? na komputerze siostry ustaw automatyczne pobieranie adresu IP, oba kompy ustaw w jestej grupie roboczej, a na twoim kompie uruchom kreatora sieci i wskaz karte którą net wchodzi a itórą wychpoddzi.

Teoria :

Twoj komp jest klientem i na karcie sieciowej nr 1 ktora net wchodzi ma jakies tam IP, na drugiej karcie sieciowej bedzie mial inne IP wewnetrznej sieci 2 komputerow jaką tworzysz. W twojej wewnetrznej sieci twoj kom pedzie serwerem (bramą) A twoja siostra bedzie czlonkiem tylko twojej sieci a nie tej skąd masz internet, nie bedzie jej komp widziany przez inny komp niz twój. Twój komputer bedzie dla niej bramą do internetu.

Co do kabla skrosowanego

http://www.lanrulez.3d.pl/sieci/skretka.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi