Skocz do zawartości
ENIGMA

Pamieci DDR: ECC, Non - ECC, Registered ECC - co to jest

Rekomendowane odpowiedzi

chcę kupić 256 MB Ramniaka PC2700 Samsunga ale to ECC mnie dowala co to jest? czy to musi być czy to nie ma znaczenia - jak to wpłyta na wydajność. Dajcie jakieś info :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

chcę kupić 256 MB Ramniaka PC2700 Samsunga ale to ECC mnie dowala co to jest? czy to musi być czy to nie ma znaczenia - jak to wpłyta na wydajność. Dajcie jakieś info :!:

pewnie jest ci to niepotrzebne, bo tylko serwerowe plyty to obsluguja (chodzi oczywiscie o ECC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

ECC - korekcja bledow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

pewnie jest ci to niepotrzebne, bo tylko serwerowe plyty to obsluguja (chodzi oczywiscie o ECC)

no nie wiedzialem... to po co w biosach np. awarda jest opcja do wlaczania ECC???

dobra na powaznie... jesli nie masz zamiaru stawiac serwera pracujacego 24/356 to wydatek zbedny... zgodze sie co do "krecenia".. doatkowy uklad (ECC) na szynie pamieci w module powoduje dodatkowe opuznienia a co za tym idzie mniejsze mozliwosci o/c ... inna kwestia jest dodatkow zajecie czasu szyny i proca na przeslanie/sprawdzenie tych 8 bitow sumy kontrolnej ECC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz obsadzić powyżej 2 banków pamieci to niby powinny

to być pamieci ECC (bo wieksza stabilnoć) a ja kiedy miałem

obsadzone 3 banki zwykłymi DDR i jako było stabilnie

więc jeżeli niebedziesz na tym kompie miał jakiego serwera

to kupuj zwykle DDR a pozatym ECC sa troche wolniejsze i

jak dobrze pamiętam srednio 2 razy droższe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...