Skocz do zawartości
Lewy03

Dzielenie łącza

Rekomendowane odpowiedzi

czesc mam dsl 512 na 8 typa ale palnujemy przesiadke na dsl 1 mbit i 12 osób na razie wszystko jest ok ale moje pytanie chcemy zrobic serwer bo narazie mamy reuter i moje pytanie czy jest mozliwe zrobienie czegos takiego na serwerze:

Załuzmy ze jest właczonych 12 osób wtedy kazdy dostaje 5 kB gwarantowane jesli jednak potrzebuje wieksza przepusowosc dostaje reszte z tego co zostanie załuzmy ze dsl ma transfer 128kB i jest włoczonych 12 osób wtedy 12X5kB gwarantowane to 60kB i teszta czyli 68Kb Przypada na osobe która chce cos sciagna analogicznie do tego jezeli by było 8 osób właczonych (kozystajacych z kompa i neta) 8x5kB gwarantowane to jest 40kB i reszta do sciagania jesli ktos potrzebuje to 88kB i tak dalej czy to mozliwe chodzi mi przedewszystkim o to zeby rozładowac łacze

ps szukalem na forum i takiego przykładu nie znalazłem dzis cały dzien prubóje czegos sie docvzytac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche nie po polsku napisales jak na moj gust :D zagmatwales strasznie :D

Ale moim zdaniem wyszukanie info o HTB w www.google.pl Ci pomoze :D ew. na forum tez jezeli dobrez pamiet jest tego troszke :)

powodzenia

EDIT: Zalozylem ze chcesz stawiac serwer na Linuxie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj troche forum, było tego sporo.

Jeśłi serwer będzie naq linuxie to spore prawdopodobieństwo że uda się zrobić coś mniej więcej odpowiadającego twojemu projektowi. Tylko jeśłi dasz np najwyższy priorytet na p2p to nie wiem czy każdy będzie taki happy i zadowolony że ma tylko 5 kb bo ktoś chce sobie wiecznie ssać.

Im dłużej myśłe tym mi się to zdaje trudniejsze do zrobienia :) Ale nadal uważam że możliwe. Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi