Skocz do zawartości
Sfx

Co zrobic z sobwoowerem

Rekomendowane odpowiedzi

mam zastaw glosnikow creatiw 4+1 inspire

jest bardzo mala buda do sobwowera zazwyczaj widzialem wiekrze

moge calosc przeniesc do wiekszej obudowy zrobionej przezemnie

i jak to zrobic w srodku czy jakos wyciszac ??

wie ktos jaki wzmacniacz jest zastowany w tym zestawie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

creative zazwyczaj b.dobrze oblicza pojemnośc skrzyni do mocy woofera, więc raczej nie ma to sensu...

Tylko ze nieobliczaja srednicy bass reflexu :P

Przy wykozystaniu tylko bassu przy duzej glosnosci sub wydaje nieprzyjemny swiszcacy dzwiek i podrywa firanke do gory ;)

Sfx jezeli nie masz czestotliwosci rezonansowej glosnika i jeszcze paru potrzebnych danych to niemasz co sie bawic w przenoszenie wszystkiego bo bedzie jeszcze gorzej grac niz teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze i fakt lepiej nie psuc  zepsutej rzeczy :D faktycznie ale co do basu to mam strasznie zamulasty  czasem az muze wylaczam bo we lbie zaczyna mnie bolec od niego pozdrawiam

Masz zabardzo ustawione bassy. Scisz je sobie bo to naprawde niezdrowo tak sluchac. Powinny one byc tak ustawione zebys minimalnie slyszal np. bas (taka gitara) w muzyce. Wtedy masz murowane ze glowa nie bedzie cie bolec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem czy musi być reflexem do ściany ? mój woofer samoróbka: skrzynia 50l 30cm głośnik stx'a 200watt ma reflex z przodu i brzmi pięknie... zdjęcia bym pokazał ale nie bardzo mam wrucić... ana moj server na sdi to nie dam bo mi łącze skatują ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze fakt ile o zalezy od ustawienia :) inny dzwiek obnizylem basy zmniejszylem w kx treble sub do sciany dziurwa i piknie gra jak narazienawetkurcze fakt ile o zalezy od ustawienia :) inny dzwiek obnizylem basy zmniejszylem w kx treble sub do sciany dziurwa i piknie gra jak narazienawet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze fakt ile o zalezy od ustawienia :) inny dzwiek obnizylem basy zmniejszylem w kx treble sub do sciany dziurwa  i piknie gra jak narazienawetkurcze fakt ile o zalezy od ustawienia :) inny dzwiek obnizylem basy zmniejszylem w kx treble sub do sciany dziurwa  i piknie gra jak narazienawet

Źle żeś ustawił, zamiast niskiego dźwięku masz podbicie zakresów 50-60Hz a to nie jest niski bas, tylko wysoki, odsuń od ściany na około metr suba i nie wydechem BR do ściany!, odpadają też wszelkie konty etc. - zrozum, jak ktoś siedzi w audio i robi zestawy z górnych półek to będzie wiedzieć jak to ustawić. Jeśli naprawde masz nie akustyczny pokój, to weź postaw głośnikiem (jeśli go widać) do podłogi na jakiś podkładkach gumowych lub kolcach w 4 rogach ale z zachowaniem około minimum 4 cm wolnej przestrzeni między podłogą a głośnikiem ; zakładam że każda kolumna stoi u Was na takich kolcach ewnetualnie na gąbce aby zniwelować drgania przenoszone na podłogę etc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazdy naroznik daje + pare db :-)

dokładnie tak jak mówisz, a w szczególach:

:arrow: przybliżenie kolumny do ściany czy to konstrukcja zamknięta czy BR przedni ew band-pass przedni wylot(y) +3dB wraz z uwypukleniem wysokich częstotliwości,

:arrow: przybliżenie kolumny do ściany kolumny z BR tylnim ew. band-pass tylni wylot(y), około +6dB i zrobienie częściowo zamkniętej obudowy przez małą ilość powietrza dla wylotu, charakterystyka wysokich i średnich jest zbyt mocno tłumiona przez podbicie basu,

:arrow: wszelkie narożniki etc, podbicie basu o +9dB, reszta jeszcze mniej wyraźniej słyszalna,

... a zaś później się palą głośniki (szczególnie wysokotonowe) bo trzeba przez to gwałtownie przes. charakterystykę na potencjometrze w górę. Oczywiście wszystko w duużym skrócie napisałem i dotyczyło to głównie zestawów audio ale z subami jest podobnie, bo nikt nie lubi jak warczy czy ciągnie jak ser z powodu złego ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

creative zazwyczaj b.dobrze oblicza pojemnośc skrzyni do mocy woofera, więc raczej nie ma to sensu...

Tylko ze nieobliczaja srednicy bass reflexu :P

Przy wykozystaniu tylko bassu przy duzej glosnosci sub wydaje nieprzyjemny swiszcacy dzwiek i podrywa firanke do gory ;)

Sfx jezeli nie masz czestotliwosci rezonansowej glosnika i jeszcze paru potrzebnych danych to niemasz co sie bawic w przenoszenie wszystkiego bo bedzie jeszcze gorzej grac niz teraz.

Aby wyliczyć obudowę BR i pochodne co ma tunel BR potrzebne jest znać następujące elementy: Qts (min. mniejszy od 0,41), Qms , Fs , Vas , Z , Qes i SPL (jeśli jesteś twardzielem to można to wszystko pomierzyć), jeśli Ci "pierdzi" z otworu to znak że źle go dostrojono - spróbój skrócić rurę b-r o pare centymetrów lub zastosuj o większej średnicy, ale bez przesady (generalnie nie mniejsza niż 1/3 średnicy membrany głośnika), powinno pomóc, upewnij się że jest on napewno szczelny i czy czasem to obudowa nie gra (nie rezonansuje). Problem może też powodować zbyt szybko przesterewywująca się końcówka mocy co w przypadku komputerowych wzmacniaczy pierdziawek jest częstą przyczyną (oszczędność).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem czy musi być reflexem do ściany ? mój woofer samoróbka: skrzynia 50l 30cm głośnik stx'a 200watt ma reflex z przodu i brzmi pięknie... zdjęcia bym pokazał ale nie bardzo mam wrucić... ana moj server na sdi to nie dam bo mi łącze skatują ;p

Dawaj fotki, to Ci zahostuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi