Skocz do zawartości
Adamus1906

jak zmienić IRQ karty sieciowej?

Rekomendowane odpowiedzi

Do czego potrzeba ci zmiany IRQ sieciowki :?: Jak brakuje ci przerwan na sieciowke w win98 to wylacz port LPT w biosie.Tak gdybam bo moze o to chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kozak

poczytałem sobie ale dalej nie wiem co mam zrobić :( 

czy mółby mi ktoś podać jakieś konkretne propozycje?

1. Co masz zrobić z czym?

2. Po co chcesz zmieniać to IRQ? Bo jeżeli masz windowsa z rodziny NT, to normalne, że sieciówka jest na tym samym IRQ. U mnie na tym samym (7 lub 11) są dwie muzyczne, sieciówka, graficzna...i w tamtym temacie (i kilku innych) było wyraźnie napisane, że to normalne. A nawet, jeśli masz win 98, to większość urządzeń może współdzielić przerwania...

Poza tym mógłbyś napisać, jaki to OS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dyskietce do sieciowki powinienes miec program diagnostyczny do zmiany ustawien i self -testu przewaznie jest dostepny tryb recznych nastawien, IRQ,DMA, itp , oraz defaultowy jumperless.

Ten program diagnostyczny nalezy przewaznie uruchamiac w trybie znakowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w BIOSIE znalazłem w coś takiego,wypisane są wszystkie IRQ i DMA i opcje są takie:

1.PCI/PnP

2.ISA/EISA

domyślnie wszystkie są na to pierwsze mam zmienić na to drugie?

sieciówke mam Surecom(najtańsza za 35zl :D )

A i znalazłem taką opcje "Assign IRQ for VGA" jest na DISABLE może zmienienie na ENABLE coś da?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

totalny bezsens!

zmieniłem w BIOSIE ustaiewnia dla IRQ 12(tego co była na nim grafa i sieciówka) z PCi/PnP na ISA/EISA,i na ekranie początkowym wyświetliło mi sie że grafa ma teraz 9 a sieciówka 10,looknąłem w menedźerze urządzeń i okazało sie że i grafa i sieciówka ma 9!

póżniej jeszcze coś tam w bisoie zrobiłem i grafa przeszła na 5, na ekranie początk. sieciówka miała mieć 10 a w men. urządzeń oba urządzenia mają 5

O CO TU CHODZI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi