Skocz do zawartości
Destiny

Najlepszy Bios dla NF7-S v2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Wgralem wlasnie BIOS 22 D fire i jest poprostu super. Wczesniej mialem 10 d- totalna porazka. Martwi mnie jedna rzecz a mianowicie na 10d temp proca w stresie dochodzila do 55 stopni natomiast na nowym biosiku jest o ok. 5 stopni mniejsza czyli 48-49 to max. Nie wiem czy faktycznie tak jest czy jednak bios przeklamuje (proc mam teraz na 190x10).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm dziwne ale po co Ci bios d10 przy fsb ponieżej 200:?:

spadek temperatury to standard

Wczesniej fsb bylo na 200x10,5 ale kupilem teraz dodatkowe 256 ddr elixir i one mnie trzymaja wlasnie. wiecej jak 190 nie pojda.

Wiec z ta temperatura jest wszystko ok tak :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie jedno glupie pytanie czy jak mam nf7 bez s i sciagne biosa do nf7-s to bedzie wszystko ok czy bedzie sie gryzc ??

z tego co sie orientuje to chyba numer rewizji musi sie zgadzac

a to czy z S i bez to chyba nieistotne,,,,,,ale nie wiem moge sie mylić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos z Was wrzucal bios 22 3Dfire z poziomu Windy? Jesli tak to ktora wersja flashmenu do tego sie nadaje?

Do tej pory mam nieruszany bios 18 i nie chcialbym sobie nic zwalic przy flashowaniu.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos z Was wrzucal bios 22 3Dfire z poziomu Windy? Jesli tak to ktora wersja flashmenu do tego sie nadaje?

Do tej pory mam nieruszany bios 18 i nie chcialbym sobie nic zwalic przy flashowaniu.

pozdr.

Ja wrzucalem 3dfire i wszystko w najlepszym porzadku a wersje flasha mialem "flashmenu132"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam trochę biosów i chciałem je uporządkowąć. Co prawda mam je w odpowiednich katalogach ponazywane, ale nie mam 100% pewności że ten jest ten. Po czym poznać przed flashowaniem że bios jest modyfikowany a drugi orginalny Abita??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm zauwazylem dziwny objaw 3dfire

W wyniku czego wgralem betaking

A teraz opis

Po wgraniu testy i wydajnosc pamnioeci troche lepszaPifast wykonuje sie ciutke szybciej (dla 10milionow cyfr) z 51,66 do 51,63

No to zostawiamy

Ale za jakis czas okolo tygodnia robie tsety

Wydajnosc pamieci o 100 mb spada Co jest

Reset Testy to samo

pifast wykonanie 53,5 to ponad 4%spadku wydajnosci!!!!!!!!!!!!

No dobra robie reset biosu

Wlaczamw ydajnosc taka jak powinna byc OK

Ale po paru dniach (2-3??) to samo Wiec wgrywam Beta i zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wrzucalem 3dfire i wszystko w najlepszym porzadku a wersje flasha mialem "flashmenu132"

Hmm... flash poszedl bez bolu ale... myslalem ze na nowym biosie temperatury beda nieco nizsze a tu nic :( - w stresie przy podkreceniu na 11x200 MHz jest dalej ~55 C

Do tego moj Barton 2500+ (zablokowany mnoznik) jest jakis nie teges -przy 200 MHz pracuje stabilnie na standardowym napieciu 1,65 V i mozna sie pokusic o obnizenie go do 1,625 V - przy 204 MHz trzeba juz dac 1,7 V i nie jest wcale stabilnie a przy 210 MHz i 1,7 V Winda sie wiesza :(

Nie bede zakladal nowego watku wiec zapytam tutaj - czy sa jakies przeciwskazania do tego by proc pracowal na zanizonym napieciu?

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam FSB 235.. i D1.0 .. CPU Interface właczane.. na 3dFire 22 do ilu poleci FSB ba wlaczanym cpu interface ? Ile róznicy wam dala zmiana D1.0 na 3Dfire22 w 3DMarku ? bo generalnie na tym mi zalezy.. teras juz walcze o kazdy punkt.. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze by tak zrobic sonde ktory bios jest najlepszy ??

IMO dobry pomsyl.

Ostatnio wiekszosc wgrywa d22 3dfire, a niektorzy zostaja przy d10 ;]

OT:

Poisson5 - jakie masz wyniki na tych pamieciach w sandrze ? Bo chyba sprzedam moje GeILe i bym sobie kupil takie OCZ`ki .... Wiem, ze je sprzedajesz. Co zamiast tego chcesz kupic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poisson5 - jakie masz wyniki na tych pamieciach w sandrze ? Bo chyba sprzedam moje GeILe i bym sobie kupil takie OCZ`ki .... Wiem, ze je sprzedajesz. Co zamiast tego chcesz kupic ?

Memory Bandwidth Benchmark:

RAM Bandwidth Int Buffered aEMMX/aSEE 3392 MB/s

RAM Bandwidth Float Buffered aEMMX/aSEE 3107 MB/s

tu masz link do wynikow :) http://forum.pcmaniak.pl/ftopic5516.php

A mam zamiar kupic Hynixy bo chce powalczyc o FSB 250 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej,

niecala godzine temu tictac udostepnil do pobrania bios d22_Alpha_1 dla NF7-S v2.0, w ktorym ponoc udalo mu sie przywrocic mnozniki 10 i 10.5 powyzej 225FSB z CPU Int Enabled - znana bolaczke w biosach od d11 wzwyz...

jezeli ktos chcialby sie pobabwic tym biosem - tutaj je znajdziecie...

D22 Alpha 1

Features:

- SIP Table of D10 Original

- SATA Bios Version:

a) SATA 4247

http://downloads.modlabs.net/bios/pic/D22-Alpha1.zip

B) SATA 4227

http://downloads.modlabs.net/bios/pic/D22-...Alpha1-4227.zip

do roboty... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... flash poszedl bez bolu ale... myslalem ze na nowym biosie temperatury beda nieco nizsze a tu nic :( - w stresie przy podkreceniu na 11x200 MHz jest dalej ~55 C

Do tego moj Barton 2500+ (zablokowany mnoznik) jest jakis nie teges -przy 200 MHz pracuje stabilnie na standardowym napieciu 1,65 V i mozna sie pokusic o obnizenie go do 1,625 V - przy 204 MHz trzeba juz dac 1,7 V i nie jest wcale stabilnie a przy 210 MHz i 1,7 V Winda sie wiesza :(

Nie bede zakladal nowego watku wiec zapytam tutaj - czy sa jakies przeciwskazania do tego by proc pracowal na zanizonym napieciu?

pozdr.

eee tam, to jakas lipa bo u mnie na tym biosie temp spadla o ok 5 stopni w porownaniu do d10, a co do napiecia to pon 1,7V na fsb 200x10 nie mam co liczyc bo zwiszki a na 200x11 trza mu 1,85V wiec albo skrec proca i dasz mu wtedy mniejsze napiecie albo wieksze napiecie i wiecej mhz :D (55 to jeszcze nie tak duzo)

na forum ktos :wink: wlasnie obnizal napiecie az w koncu cos padlo ale juz nie pamietam co dokladnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej,

niecala godzine temu tictac udostepnil do pobrania bios d22_Alpha_1 dla NF7-S v2.0, w ktorym ponoc udalo mu sie przywrocic mnozniki 10 i 10.5 powyzej 225FSB z CPU Int Enabled - znana bolaczke w biosach od d11 wzwyz...

jezeli ktos chcialby sie pobabwic tym biosem - tutaj je znajdziecie...

D22 Alpha 1

Features:

- SIP Table of D10 Original

- SATA Bios Version:

a) SATA 4247

http://downloads.modlabs.net/bios/pic/D22-Alpha1.zip

B) SATA 4227

http://downloads.modlabs.net/bios/pic/D22-...Alpha1-4227.zip

do roboty... :D

A i owszem. Wlasnie zainstalowalem sobie ten BIOS i faktycznie 230x10.5 CPU Int Enabled. Ale ja mam takie jeszcze jedno pytanko :) Co to zmiania :lol: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko cos mi temperature wyzszą pokazuje teraz na tym biosie

U mnie pokazuje mniejsza o okolo 4*C :) Pozatym pamieci oraz procek dzialaja bardziej stabilnie. 10,5x230 full stable juz na 1,85V. Ej ja wiem ze to napewno juz bylo ale jakos nie chce mi sie przedladac ponad 100 stron tematu o NF7... A nie wiem jak zrobic aby wyszukac konkretne posty w ktorych jest to czego szukam... Co wlasciwie daje to CPU Int?? Prosze o wyrozumialosc ale naprawde do przejzenia tak duzej ilosci stron potrzebowalm bym sporo czas a niestety nie mam go za wiele w tej chwili :| bo zaczynam sie uczyc do matury i przy kompie spedzam niewiele czasu :(

ps. Marcinsz na jakim napieciu masz procka? I na jakim FSB :) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. Marcinsz na jakim napieciu masz procka? I na jakim FSB

wiesz narazie go caly czas testuje bo dopiero załozylem WC i moge szaleć

ale narazie z testów takie wyniki :

10x223Fsb --1,55V

10x230fsb -- 1,6V

12x200fsb -- 1,725V

12,5x202 ---- sprawdzam wlasnie ale prime stabilny kolo 1,8V

wszystkie napiecia real czyli Bios-0,05V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdr.

nie ma ..

moja 1800+ 1.5v moze chulac sobie jako 2100+ przy ustawionym 1.3v co realnie daje 1,28, mam wtedy 1600mhz (8x200). :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...