Skocz do zawartości
Destiny

Najlepszy Bios dla NF7-S v2.0

Rekomendowane odpowiedzi

ja dzis testowalem d23 3dfire ..

1. nie podoba mi sie to nowe ulozenie w biosie (subiektywnie :) )

2. tak samo jak w subzero po daniu LOAD OPTIMAZED DEFAULTS wywala blad biosu i prosi o bios z dyskietki ale po wyl/wl zasilania wraca do normy

3. w przeciwienstwie do subzero wstaje fsb250 i wiecej .. (ale i tak nie udalo mi sie osiagnac nic wiecj niz to co mialem, natomiast nalezaloby nadmienic ze w Subzero powyzej fsb247 sie nie podnosil komp u mnie)

:!: :arrow: Przydaloby sie zeby ktos komu chodiz 250 lub wiecej sprawdzil ten biosik :)

4. roznic diametralnych w wydajnosci co do d10beta4 nie zauwayzlem w aida nawet jakby mniej bylo o jakeis 20-30mb (ale to moze byc w granicach bledu)

5. mnozniki od 9 do 10.5 dzialają :) i to sie chwali :)

tyle odemnie

co z tym d23 ES .. ktos sprawdzi czy tez ja mam wgrywac cykory jedne :P

i ktos mi powie czemu sa 3 rozne wersje?

D23 ES 1 http://downloads.modlabs.net/bios/beta/D23-ES-1.zip

D23 ES 2 http://downloads.modlabs.net/bios/beta/D23-ES-2.zip

D23 ES 3 http://downloads.modlabs.net/bios/beta/D23-ES-3.zip

update: co do pkt 2 to moze to jest wyjasnienie tego problemu:

B) Windows Method: ABIT Flash Menu

* Abit Flash Menu

* After download... install... then open it

* Click update from file.... browse and click on the bios file u want to flash with

* Flash The Bios

* After finish flashing Turn off computer, and remove powercord

* Push the power button a few times (so all capacitors in the PSU become empty)

* Move Clear CMOS jumper to clear, and let it be there 5-10mins, then move it back to normal position

* Start the computer, enter bios

* Load Bios Optimized default, save and reboot

instruckja flasha by TICTAC :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tictac dał tą instrukcje ale bez niej można się obyc, ja robiłem tak:

1) Przywracałem ustawienia proca fabryczne

2) Przywracałem ustawienia pamieci fabryczne

3) Właziłęm do wina

4) Wyłączałem gg, antyvira -> wszystko co mogło wyskoczyć lub pokazać błąd.

4) Robiłem Flashmenu -> Update form file.

5) Ten tam sobie myślał i programował bios

6) Pytal sie czy resetowac, brałem oczywiscie tak.

7) Komp pokazywał post, po czym go wyłączałem.

8) Clear cmos

9) Wprowadzanie swoich ustawień

To taka moja instrukcja, robiłem to z 10 razy i bez błędnie :)

Chaos -> Mi Sub-Zero działał o wiele lepiej niż d10 i też wstawał na 250 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adasi i jak wrażenia z tego BIOSU....jakieś znaczące roznice na plus......czy bez zmian......co sie zmieniło.........mam d23 3D Fire.......ale mam ochote na tego d23 ES.......tylko ta instrukacja mnie troche przeraża.........ale zrobie tak jak ty napisales..........duzo prościej........tylko ja nigdy nie flashowalem pod WinXP.......jaką masz wersje ABIT FlashMenu ???? 1.33? czy cos starszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz ja tam na moim mobo prawie nie widze roznic miedzy biosami. Tylko d10b4 i d23 Sub zero sie wybijają a reszta to pogarsza sprawe u mnie. Tego d23 ES juz wgrywac nie bede bo i tak mobo spzrzedałem :)

Flashmenu mam najnowsza, czyli chyba 1,33 nie pamietam a teraz nie jestem w domu wiec nie powiem. Imho im nowsza tym lepsza.

PS. Dzieki za uznanie dla instrukcji :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co racja to racja......dla kazdego mobo......kazdy bios inny......u mnie d22 i d23 3dFire.....chodzi super.......a u kumpla totalna porazka..........natomiast u mnie d22 betaking sie sypie a u niego chodzi nadzwyczaj dobrze......wiec duzo zalezy poprostu od konfigu <pamieci, proc> i mobo........Pozdro

PS. Instrukacja jest naprawde bardzo czytelna......nawet najgorszy laik.....powinien dac sobie rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co racja to racja......dla kazdego mobo......kazdy bios inny......u mnie d22 i d23 3dFire.....chodzi super.......a u kumpla totalna porazka..........natomiast u mnie d22 betaking sie sypie a u niego chodzi nadzwyczaj dobrze......wiec duzo zalezy poprostu od konfigu <pamieci, proc> i mobo........Pozdro

A ja mam wrażenie że NF7 v 2.0 są na tyle różne ... że różne biosy różnie na nich chodzą ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrywalem juz bios z 10 razy ( Flash Menu ) i chyba nie zawsze wylaczalem kompa po flashu, nie dawalem clear cmos recznie itd i wszystko dziala super. Wiec czy to konieczne ;) a moze tyko zalecane tyko po co :) Normalnie puszczalem procka na domyslnym taktowaniu itd, wylaczalem progsy w tle windows i flashowalem, zrobil sie restarcik i dzialamy dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos -> Mi Sub-Zero działał o wiele lepiej niż d10 i też wstawał na 250 :)

a mi nie postowal powyzej 247 .. i Yotomeczkowi bodajze tez ..

ale ja mma T-breda nie bartona moze cos w tym jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pinki - zgadza sie bez clear cmos działa też w miare ok ale u mnie po zrobieniu clear cmos zauważalna jest różnica wydajnosci. Wierzcie mi lub nie ale działo sie tak ze bez clear cmos memtest pokazywał błędy a po nim już nie i wszystko działało git, także cos w tym jest. Oczywiscie krótki clear, ja kompa wyłączam jak usłysze charakterystyczne piknięcie dysku. Na d23sub zero robiąc clear cmos komp sam sie wyłącza po chwili.

Chaos - mi tam wisi czy wstaje czy nie, stabilny i tak nie jest :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, jeszcze wczoraj miałem oficjalnego bios-a 16 :oops:

Zrobiłem update na d23 3dfire. I jedna rzecz mi się strasznie nie podoba - mega zawyżone temperatury. Może to mało prawdopodobne, ale temperatury różnią się o... 18 stopni 8O.

Wszyściutko jest chłodne - woda, powietrze wylatujęce ze shrouda itd. Więc to co pokazuje ten bios to na 100% zły odczyt.

Poza tym jakoś na wysokie fsb nie wchodzi :/ ale to chyba ja jestem cienki :oops: Muszę spróbować tego d10beta4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie Pinki :D

w sumie fajnie by bylo miec takie cos z poziomu biosa a wydaje mi sie ze jest to do zrobienia

na jakims zagrnicznym forum widzialem jak koles se przylutowal z tylu plyty kabelki i "na pstryczek" se zrobil L12 :) ON/OFF :>

niezly patent ..

wyglada to tak :)

Dołączona grafika

ja mam druta w sockecie i nie placze jest ok :D ..

ale jestem ciekaw czy jakbym zrobil moda na 200 to by mi polecial na te 250 .. moze sie procek konczy mi przy 248 :) .. nic to moze przelamie lenistwo i zrobie kiedys ten dodatkowy drut na 200 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezly patent ale po co wylaczac L12  :?:

tam koles mylsla ze mu cos sie ram sadzi przez l12 i potrzebowal on/offa :)

nie wiem mnie nie pytaj ogolnie

jak znasz english to poczytaj http://www.xtremesystems.org/forums/showth...3682#post423682

a co do biosow ..

bawilem sie dzis jeszcze troche biosem .. wrzucilem d23subzero i sprawdzilem metode tictaca zeby robic clear cmos po kazdym flashu biosu .. rzeczywiscie daje niezle skutki .. wtedy dopiero widac roznice w wydajnosci pamieci itp .. wiec jak sprawdzacie to nie zapomnijcie o Clear'owaniu :)

p.s: zwracam tez honor d23 Subzero tez wstaje na 250 i wiecej .. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...