mm$[mm]_ Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Dzieki za odpowiedz co do abit eq;d ale jak to bywa i zeby nie bylo za nudno mam nowy broblem a chodzi o to ze niewiadmo z kad i niewiadomo kiedy robi sie cos takiego ze monitor jest czarny i slychac jakby dysk sie wylanczal ale komp nie. Niewiem co zrobic to nie jest wina oc bo mialem tak czasem zanim wgralem d23 i zrobilem l12 moda niewie ktos o co chodzi bo mnie to wk<span style="color:red;">[ciach!]</span>ia?;d sprzecik jak w podpisie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Powiedzcie mi wkońcu jak to jest bo już chyba przeczytałem all na ten temat i nic nie wiem dalej :( Abit NF7-S 2.0 z biosem oryginalnym pokazywał mi temp procka 39*C uaktualniłem bios do D10B4-4247 i teraz mi pokazuje 51*C nawet po zastosowaniu niby tego programu do kalibracji w83627hf. Moje pytanko ile okłamuje ten bios jeżeli chodzi o temp bo to chyba nie możliwe miec 51*C na A1800+ palomino z bardzo dobrym wentylatorej zważywszy na to że na oryginalnym biosie pokazywał mi 39*C max 41 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 przy D10beta4 musisz sobie z 7-10'C odjac zeby miec jakis tam wglad na "realna" temperature Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Prosze o pomoc :) Przeczytalem juz wszystko ale nadal nie rozumiem. Mam plyte NF7-S rev2 czekam na procesor Barton 2400+ M 1,45v i zastanawiam sie jaki konkretnie bios powinienem zainstalowac? Czym sie na przyklad roznia te biosy: http://luki58.w.interia.pl/D23-3D-4227.zip http://luki58.w.interia.pl/D23-3D-4247.zip No i w ogole gdyby ktos mogl mi to wytlumaczyc. Z gory dziekuje i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 roznia se tą koncówka .. czyli wersja sterownika Sata .. :) jak bierzesz plyte z Sata to bedziesz musial sprawdzic ktory sterownik CI dziala najlepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinucha1 Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 między 14 a 20 nie zauważyłem większych różnic jeżeli chodzi o OC (temperaturki tak ;) ktory pod wzgledem temp. jest najlepszy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 jak sie srpawa ma do d23 3d fire ????jak on pokazuje tem p ???? podłaczam sie pod pytanie cinucha1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Wiecie sprawdzalem pare biosow i na kazdym kasza z temp. Z tego co pamietam to chyba biosy d10 wypadaly najlepiej - tem pokazywana zawsze byla prawie taka sam, a nie jak na innych biosach nieraz 35 stress, a nie raz 55 stress :(, ogolnie polecam olac temperature i nie wybierac biosow pod nia 8) , posprawdzajcie na jakim biosie najlepiej wszystko chodzi i go ladujcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 na d10 zawyza po 7-10 stopni :)) na nowszych mniej 2-5 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 na d10 zawyza po 7-10 stopni :)) na nowszych mniej 2-5 :) Pewnie i zawyza, ale chodzilo mi o to ze przy kazdym uruchomieniu pokazywal tyle samo :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 aa . .to z tym sie zgodze :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 proponuje zrobic ankiete z tego topika... pt " jakiego biosa uzywasz " co wy na to ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 proponuje zrobic ankiete z tego topika... pt " jakiego biosa uzywasz " co wy na to ?? Proponuje zaciesnic ankiete do 2 wyborow: - cos na d10 - 3DFire i pokrewne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Pojawiły się nowe biosy zarówno do NF7/NF7-S/NF7-M V1.0-V1.2 jak i NF7 2.0 / NF7-S 2.0 ... LINK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 hehe a ja nadal bede posuwał na d10b4 :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Mam pytanko: czy jest jakiś bios do NF7-S (2.0) który rozpoznaje mobilnego Bartka 2600XP-M ? Qumpel płacze, że mu wyświetla ''Unknown CPU ID'' :twisted: Pozdroofka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Jestem zdecydoanie za zrobieniem ankiety: Jaki masz bios w NF7(S) ? Powoli zaczynamy się w tym gubić. jedni mówią ze to lepsze, inni, ze tamto. Jednym temperatury w stresie wychodza 38* innym 50 parę. Na jednym wszystko stabilnie działa, inny sypie się jak piach. Sam czekam na Bartka-M 2500+ 1.45V i zastanawiam się jaki wrzucić BIOS na NFSa (płyta z drut-modem L12). Pytanie moje jest jednoznaczne: który bios daje najlepsze O/C a przy tym jako taką stabilność ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Też się pogubiłem- biosów jak mrófkóf. Ja wiem, że każdy model NF7 jest jedyny w swoim rodzaju- na jednym idealnie działa "ten" bios, na innym "tamten" a na kolejnym oba wywalają się a działa "inny ten" :wink: . Jedno co wiem, to że d10b4 jest chwalony przez przynajmniej dwóch userów- Chaosa i (zdaje się) Vipa. I tyle wiem. Potrzebna ankieta i basta! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 d10 b4 u mnie w sumie nie biega za stabilnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Nie chcę zakładac nowego tematu z ankietą, bo wolę nie podpadać zbytnio władzy wyższej :), ale ANKIETA MUSI BYĆ. Po prostu niech kazdy zagłosuje, napisze posta jak sie u niego wszystko zachowuje, jakie ma dodatkowe opcje w BIOSie, jak to wpływa na O/C i stabilność. Czy o takie trudne ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobGee Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 witam , od tygonia posiadam NF7S , i dziwne rzeczy z biosami. tj. na biasie D10b4, d23 3D i D23 subzero nie moge ustawić szyny więcej niż 210. zrezygnowany wgrałem (od niechcenia ) D21 turbo od tictaca , no i tu moje zdziwienie , w dualu komp postuje przy 235 , ale stabilnie chodzi przy 230. w singlu postuje przy 250 i stabilnie chodzi przy 240. moje pytanie , dlaczego "renomowane" biosy chodzą u mnie tak cienko? przecież sprzęt wytrzymuje (testy na d21) o co chodzi? i jesze jeden problem , co bym nie ustawił w taimingah pamięci ,AIDA pokazuje mi 10.4.4.2,5 a w biosie 11.2.2.2 co jest grane ? ps te osiągi oczywiście przy CPU interference (czy soś takiego ) DISABLED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Też się pogubiłem- biosów jak mrófkóf. Ja wiem, że każdy model NF7 jest jedyny w swoim rodzaju- na jednym idealnie działa "ten" bios, na innym "tamten" a na kolejnym oba wywalają się a działa "inny ten" :wink: . Jedno co wiem, to że d10b4 jest chwalony przez przynajmniej dwóch userów- Chaosa i (zdaje się) Vipa. I tyle wiem. Potrzebna ankieta i basta! dokladnie jak mowisz ... Ja mam bios od Vipa .. on mi go polecil i na nim smigam .. dorzuc do tej ekipy Hipo .. mozna powiedziec ze jestesmy wyznawcami tego biosu :) .. bo zmieniac go nie zamierzamy :) wszycy mamy wysokie FSB i na tym biosie smiga ono najlepiej VIP i Hipo leca na 250 ja na 247 ... na innych biosach ktore sprawdzalem (wszystkie standardowe abita od 19 do 23 oraz d23 3Dfire i Subzero) nie potrafily przebic wydajnoscia pamieci d10beta4 .. na d10beta i d23 3dfire oraz d23 subzero dzialaja wszystkie mnozniki z wysokimi fsb co jest niewatpiwa zaleta.. ale jak juz sam napisales wychodzi jakos tak ze kazde mobo jest inne .. i to co saprawdza sie u mnie nie sprawdzi sie np u Ciebie... ja poa kazdym tescie wracalem do d10bet4 bo poza mocno zawyzona temperatura nie widze w nim zadnej wady która by mi przeszkadzala .. a tylko na nim praktycznie idzie osiągnac FSB 250 .. witam , od tygonia posiadam NF7S , i dziwne rzeczy z biosami. tj. na biasie D10b4, d23 3D i D23 subzero nie moge ustawić szyny więcej niż 210. zrezygnowany wgrałem (od niechcenia ) D21 turbo od tictaca , no i tu moje zdziwienie , w dualu komp postuje przy 235 , ale stabilnie chodzi przy 230. w singlu postuje przy 250 i stabilnie chodzi przy 240. moje pytanie , dlaczego "renomowane" biosy chodzą u mnie tak cienko? przecież sprzęt wytrzymuje (testy na d21) o co chodzi? i jesze jeden problem , co bym nie ustawił w taimingah pamięci ,AIDA pokazuje mi 10.4.4.2,5 a w biosie 11.2.2.2 co jest grane ? ps te osiągi oczywiście przy CPU interference (czy soś takiego ) DISABLED a L12 moda masz? :) jak nie to sprobuj niby na bartonach nic nie daje ale moze jednak .. chociaz jak piszesz ze 240 wyciagasz to jest dobrze .. dowal wiecej vdimm na memorki moze .. napsiz dokladniej jaki to ram .. moze on nie daje rady i na jakim mnozniku testujesz? 9, 10 i 10.5 nie dzialaja na tych normalnych biosach z wysokimi FSBekami :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobGee Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 na D10B4 ,przeleciałem wszystkie mnożniki od 9 do 11 i przy 210 zonk teraz jede z tym D21turbo na 10x230 i wszysko jest ok. napiecie na ramach 2,9 , jak znajede gdześ potencjometr 1k to sprubuje z Vdimm. co do L12 to niemam , ale też trzeba będzie sprubować ,tak dla pewności to w moim przypadku L12 to bedzie (connect ag31 to ah32) ,dobrze zrozumiałem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 na D10B4 ,przeleciałem wszystkie mnożniki od 9 do 11 i przy 210 zonk teraz jede z tym D21turbo na 10x230 i wszysko jest ok. napiecie na ramach 2,9 , jak znajede gdześ potencjometr 1k to sprubuje z Vdimm. co do L12 to niemam , ale też trzeba będzie sprubować ,tak dla pewności to w moim przypadku L12 to bedzie (connect ag31 to ah32) ,dobrze zrozumiałem ? tak jak mowisz http://www.geocities.com/trats102002/nf7sFsbsense.html tu masz co potrzebujesz jedni twierdza ze na bartonach nic nie daje a inni ze tak .. w kazdym razie chyba nie zaszkodzi sprawdz ram memtestem albo goldmem na jakims mnozniku typu 6 .. zeby wykluczyc pamieci .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 to jak lepiej jest w koncu ustawiac def 166 czy 200 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 na t-bredach 166 a na bartonach raczej 200 nie? :) przecie juz maja 166 same z siebie .. stąd sie wlasnie wzielo przekonanie ze nie trzeba na bartonie L12 ... no ale ja nie mam bartona wiec nie potwierdze .. a napewno bym sprawdzil jakbym mial .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 witam , od tygonia posiadam NF7S , i dziwne rzeczy z biosami. tj. na biasie D10b4, d23 3D i D23 subzero nie moge ustawić szyny więcej niż 210. zrezygnowany wgrałem (od niechcenia ) D21 turbo od tictaca , no i tu moje zdziwienie , w dualu komp postuje przy 235 , ale stabilnie chodzi przy 230. ps te osiągi oczywiście przy CPU interference (czy soś takiego ) DISABLED Ponieważ także ostatnio nabyłem tą płytkę, szukając analogii wpakowałem bios D21 turbo od tictaca ... FSB 220 i NO POST za to d23 3D i D23 subzero oraz w tej chwili testowany D10b4 przy FSB 220 Prime stable więc kolejny raz się potwierdza, że każda płyta jest inna ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Potwierdzić mogę natomiast jedną rzecz, ze na niektórych nowszych płytach - w tym na mojej są kłopoty ze stabilnością po wgraniu biosa D10b4 Dziś miałem 2 blue screeny w windzie. Wróciłem do 3D Fire D23 i jest OK. Dodam tylko że przepustowość pamięci mierzona SiSoft Sandrą w obu biosach była identyczna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 a zrobiles Clear Cmos? bo ni dopiero widac roznice w wydajnosci memorek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Powiedzcie mi chlopaki... czy moze byc wina sterownika sata ( 4247 ) w biosie d23 3d fire... ze mi sie stalo cos takiego: Kupilem sobie maxtora 80gb, wgralem system... wszystko hula... dzisiaj wlaczam kompa... puszczam mp3 i zaczyna mi sie cos wieszac... proboje altctrldel odzyskac kontrole nad kompem... ale nic. Uruchamiam ponownie... a tu mi wyskakuje "blad odczytu dysku" i za chiny ludowe nie chce wgrac windowsa... Musialem naprawic instalka ten system... i teraz dziala... tylko boje sie ze bedzie sie to powtarzac. Pamietam ze u qmpla na tym nforce'owskim2 asusie... robilo mu sie cos takiego ze tracil pliki systemowe gdzies co tydzien. Jak myslicie? To przez ten kontroler? Jaki jest polecany bios do maxtora? PS: mozecie mi zarzucic linkiem do tego porownania tic tac'a z extreme systems ( zabijcie... ale nie znam linka do tego for'a ) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...