Skocz do zawartości
Destiny

Najlepszy Bios dla NF7-S v2.0

Rekomendowane odpowiedzi

tej Chaos ile tobie temp wyskakuje na tym nowym procu.....

....bo widze napiecie masz dobre ( wlasnie...1,76V real czy w biosie....bo ja musze ustawic 1,8 by chodzilo ok.....zaniza mi )

w biosie 1.8 real 1.76 :)

Witam sobol w koncu masz dobra plyte :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<span style="color:red;">[ciach!]</span>le i wgrywam d10beta4 ... bylem ostatnio 3 tygodnie bez kompa... jak teraz mi znowu plyta siadnie... to zapraszam do jaworzna na konkurs strzelania do mojego kompa ...

Macie jakies porady na droge? Jeszcze przeczytam do konca dokladnie ten topic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy mam teraz z dyskiem .. bo mam ver. biosu 4247 ... a na d10beta4 jest 4227... z tego co shorty pisal wczesniej.. problemow nie powinno byc. Jakos tak sie zbytnio przyzwyczailem do modowanych biosow... zeby wracac do normalnego... ;)

EDIT: Choc wlasciwie d23 3dfire tez ma 4227... hmmmm ... mam dylemat :roll:

EDIT2: Wgralem 3dfire 23 na 4227. Troche sie na poczatku przestraszylem... bo system nei chcial mi sie uruchomic ( kiedy ladowal sie... to bardzo czesto ten niebieski pasek sie wieszal.... ). Wrzucilem go do trybu awaryjnego... i odpalil. Czas pokaze jak sie bedzie spisywal :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;( ... najpierw mi <span style="color:red;">[ciach!]</span>lo rano na 4247.. teraz mi <span style="color:red;">[ciach!]</span>lo pod wieczor na 4227. Nie mam pojecia co robic :(

Zastanawiam sie czy wgranie oryginalnego biosu cos da.

Jak myslicie?

PS: OT: jaki progs polecacie do zrzucenia partycji C ( nie chce 1000 razy na dzien formata robie ). Zarzuccie liniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzucilem oryginalny ten twoj 24... zobaczymy jak bedzie. Wczoraj chcialem go wgrac... zgralem na stara dyskietke... i mi w polowie flashowania padlo ;( ....

Dzisiaj na HOT'a flashowalem u qmpla na epoxie 8rda+ :twisted: ...

EDIT: Wgralem tego oryginalnego 24... dysk mi tak slamazarnie chodzi ze sie w pale nie miesci ( kopiowanie na poziomie 3-4mb )... :wisielec:

Wywala mi jeszcze jakis komunikat ze nie powiodl sie zapis jakiegos tam pliku $Mfn ... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a swoja dorga to macie cos takeigo jak ja?

zainstalowalem system majac d10beta4

teraz jak wgrywam jaksi nowszy bios (probowalem najnowszy 3dfire i subzero) to znikaja mi kontorlery dyskow .. oczywiscie system dziila ale jest na nich wykrzykniczek jakby byl konflikt i na kazdym starcie szuak ich .. odistalowanie nForce drivers i zaisntalwoanie nie pomaga .. some ideas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzucilem oryginalny ten twoj 24... zobaczymy jak bedzie. Wczoraj chcialem go wgrac... zgralem na stara dyskietke... i mi w polowie flashowania padlo ;( ....

Wczoraj wgrywałem ten BIOS i miałem dokładnie to samo, padlo w polowie flashowania :(... Do wtorku nie mam kompa bo wszystkie serwisy pozamykane, a bez programatora sie nie obędzie. Troche sie boje robic hot flash - nigdy tego nie robilem i niewiem do konca co i jak. Moglby ktos zarzucic jakims tutorialem ?

Tak btw. to gdy wlaczam kompa to wyswietlaja mi sie komunikaty o BIOS ROM Recovery blabla. Probowalem mu juz dac dyskietke chyba ze wszystkim co sie da... Czy ta funkcja rescue wogole dziala u kogos ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem z plikami systemowymi i danymi, raz na 2-3 dni przy wlaczaniu kompa (naogol po dluzszym czasie gdy nie byl wlaczany) wywala mi ze mam niespojne dane chkdsk je tam naprawia i komp sie butuje. Ale czasem brakuje jakiegos systemowego pliku i juz jest syf. Tez mam dysk sata z tym ze samsunga, nf7-sl, pamieci twinmoss bios od abita 2.3 bodajze. Rownierz mam dosyc instalowania systemu raz na dwa tygodnie. Ma ktos jakis pomysl co to moze byc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wgrywałem ten BIOS i miałem dokładnie to samo, padlo w polowie flashowania :(... Do wtorku nie mam kompa bo wszystkie serwisy pozamykane, a bez programatora sie nie obędzie. Troche sie boje robic hot flash - nigdy tego nie robilem i niewiem do konca co i jak. Moglby ktos zarzucic jakims tutorialem ?

Tak btw. to gdy wlaczam kompa to wyswietlaja mi sie komunikaty o BIOS ROM Recovery blabla. Probowalem mu juz dac dyskietke chyba ze wszystkim co sie da... Czy ta funkcja rescue wogole dziala u kogos ?

Myslisz ze ja gdzies widzialem to? Nie boj sie... ja zaryzykowalem kompa qmpla... Zrobilem to na epoxie 8rda+ i luzik jest. Po prostu uruchamiasz kompa z dyskietki startowej... wchodzisz do dosu... wtedy wyciagasz oryginalny bios.. wkladasz ten co go chcesz flashowac, i flasciach!esz. Potem restart... wyciagasz i po klopocie... nie ma sie czego bac.

Widze ze problem dysku juz zaczyna obejmowac szersze grono uzytkownikow :( ... ja na razie wgralem 23 ES oraz najnowszy kontroler sillicon 10040 ( na stronie tictaca byl )... Co prawda komp mi sie laduje szybko, i bez problemowo... nie wywala mi juz bledow ( odpukac ) ... ale dysk pracuje straaaasznie wolno ( transfer nawet 1,5MB/sek :cry: ) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sheep tak mi teraz do glowy wpadlo - moze SB Ci sie przegrzewa?

Mam niebieskiego zalmana... i jest letni... Zrobie teraz restarta kompa i puszcze go na FSB 133 ( aktualnie 200... ) zobacze co bedzie :/ ...

EDIT: QPA ! JEDNA WIELKA QPA! Dyzio pracuje okropnie. Przy duzych plikach jest to okolo (transfer) 2mb... przy malych plikach i duzej ilosci tych plikow jest to okolo 500kb

:wisielec:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby mi ktos napisac albo przeslac pliki, ktore powinny znalesc sie na dyskietce do flashowania? Rozumiem, ze formatuje dyskietke z plikami systemowymi ( nie dyskietka startowa od win ) do tego wgrywam na nia bios xxxx.bin i musze na niej miec AWDFlasha tylko nie wiem za bardzo skad sciagnac odpowiedni itp.

Sheep na stronie station-drivers przeczytalem, ze ten bios wymaga najnowszego awdflasha dostarczanego razem z tym biosem w zipie badz rarze. Moze dlatego nie powiodl ci sie ten flash?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby mi ktos napisac albo przeslac pliki, ktore powinny znalesc sie na dyskietce do flashowania? Rozumiem, ze formatuje dyskietke z plikami systemowymi ( nie dyskietka startowa od win ) do tego wgrywam na nia bios xxxx.bin i musze na niej miec AWDFlasha tylko nie wiem za bardzo skad sciagnac odpowiedni itp.

Sheep na stronie station-drivers przeczytalem, ze ten bios wymaga najnowszego awdflasha dostarczanego razem z tym biosem w zipie badz rarze. Moze dlatego nie powiodl ci sie ten flash?

W kazdy sznujacym sie teraz biosie wszystko jest podane na talerzu.

Tzn. jest plik .rar z biosem i odrazu z flasherem oraz instrukcja obslugi :)

Dziecinnie prosta zabawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo ze nie sadzilem ze kiedykolwiek bede takeigo zdania to spod windy bezpieczniej jest flashowac :))

wystarczy poptarzec jak flash menu to robi ... najpierw kasuje potem wgrywa, werywikuje i dopiero potem czysc bootblock i ozwala na restart .. zrobilem jzu przynajmniej 20 flashow przy pomocy flashmenu .. ogranicza sie do wybrania sobie pliku ktory chcemy sflashowac ...

jak dla mnie progsik miodzio .. (tylko ten kosmiczny wyglad mogli by se podarowac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos moze i fajnie sie kasuje spod windy, ale ja dostaje bialej goraczki jak patrzac na rozne kolorowe okienka mysle o tym co sie robi z biosem mojej plytki, wole standardowo - dosowo - idzie rownie szybko - na dyskietke awdflash.exe, plik z biosem - ALT + F2 przy starcie i wszystko hula!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mnie te kolory tez troche zalamaly .. ale wiem ze to dobry soft .. :)

tym bardzie ze mam NTFS-a i na dysk se nie moge wrzucic biosu .. a floppa nie uzywam :D jes odloczony i nie przewidzialem dla neigo kabla jak chowalem przewody :)

mam all ladnie ulożone i nie bede se psuł :) wiec winda starcza ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba miec alternatywe jaka jest dyskietka, bo jak ten "nowy" bios nie bedzie chcial nam windowsa odpalic to jak go sflaszujemy z FlashMenu? Dlatego poszukuje awdflasha. ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...