paolowawa Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Moglby mi ktos napisac albo przeslac pliki, ktore powinny znalesc sie na dyskietce do flashowania? Rozumiem, ze formatuje dyskietke z plikami systemowymi ( nie dyskietka startowa od win ) do tego wgrywam na nia bios xxxx.bin i musze na niej miec AWDFlasha tylko nie wiem za bardzo skad sciagnac odpowiedni itp. Sheep na stronie station-drivers przeczytalem, ze ten bios wymaga najnowszego awdflasha dostarczanego razem z tym biosem w zipie badz rarze. Moze dlatego nie powiodl ci sie ten flash? Tu masz wszystko http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...hp?showtopic=24 Dlatego poszukuje awdflasha. ; ) Award Flash 1) Version: 8.24F http://downloads.modlabs.net/bios/mod/AWDF...DFLASH-824F.zip 2) Version: 8.24B http://downloads.modlabs.net/bios/mod/AWDF...DFLASH-824B.zip 3) Version: 8.23K http://downloads.modlabs.net/bios/mod/AWDF...DFLASH-823k.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 a po co zaraz zakaldac ze sie nie uda :) trzeba byc dobrej mysli chociaz ponoc na tych nowych mobo nie wchodza tak dobrze biosy .. szczegolnie d10 .. no ale pech to pech .. ja mam mobo kupione w grudniu i jest all ok trzeba tylko odpalic flashmenu dac bios, chwile wstrzymac oddech i sie pomodlic ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Do posiadaczy mobilnych bartkow jakich uzywacie biosow i jaki waszym zdaniem jest najlepszy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 nowy biosik ,zrobiony przez Mr Trats z pomoc a Tictaca d24 sub-zero standardowy bios d24 z naprawionymi mnożnikami 10 : 10,5 http://home.comcast.net/~shrmytoon/d24_422...227_subzero.zip http://home.comcast.net/~shrmytoon/d24_424...247_subzero.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 małe OT : czym dokladnie testujecie sprzeta ?? ( napiszcie..jakie dokladnie ver softu ) thx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 stabilnosc proca: PRIME95 23.7.1 test memorek: Memtest 3.0 albo Goldmem 5.07 test wydajnosci pamieci Aida32 3.9 albo SiSoft Sandra 2004 cos jeszcze ci trzeba? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Mam pytanie. Czy flashował ktoś te biosy (ogólnie nieoficjalne) na poziomie WinXP ? Tak się pytam z ciekawosci, bo 3 tygodnie temu flashowałem któryś i BIOS zamarł (kostka do wymiany!!). Więc pytam i przy okazji wyciągam ostrzeżenie z tego faktu. Aha i jeszcze jedna rzecz. Bardzo prosiłbym aby ktoś kto czesto flasciach!e NF7-S założył wreszcie temat z ankietą "Jakiego masz Biosa w NF7(S)" ? Do tego najlepiej dokładna istrukcja obsługi, zauważone zmiany, jak ze stabilnoscią i O/C, max FSB... itp. To zdecydowanie pomogłoby w odnalezieniu się użytkownikom wchodzącym w ten temat. Po prostu niech każdy zagłosuje i fachowo opisze swoje uwagi na ten temat. Jest to też prośba do Moderatora, aby sugestia którą podrzucam miała wreszcie swoje odzwierciedlenie. Po prostu jak komuś coś nawali to drgi już tego błędu nie powtórzy. Ae jeszcze się wtrącę - czy można do tego tematu dorzucić ankietę ? To by w zupełnosci starczyło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 stabilnosc proca: PRIME95 23.7.1 test memorek: Memtest 3.0 albo Goldmem 5.07 test wydajnosci pamieci Aida32 3.9 albo SiSoft Sandra 2004 cos jeszcze ci trzeba? mi nic nie trzeba....chce tylko wiedziec dokladnie np wersje sandry...bo ja obecnie mam trzy na dysku.. i sie przestałem łapać... a pytam bo chce miec realne porównanie..co nie ?? ale thx Chaos :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 a ankieta powinna byc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 siedze własnie na d24 sub zero .... i tak :niestebilnie na 13.5x166 (2250) bluskriny..zwiechy...jakos tak dziwno ...fsb nieduze a tu takie kuku na oficjalnym d24 dureń 1800 chodziłse lużno na 2250@1.80V a teraz ..lipsztyk.....jakos tak dziwnie na tym biosie..mało pewno sie czuje... ( fsb nie moge dac wiekszych bo mam mnoznik zablokowany ... :(:( ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 tomcyk edytuj stare posty a nie 3 pod rzad walisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 sorki :(:( yy chciałem na pisać ze pod wpływem Ciebie własnie Chaos wrzuciłem sobie ponownie d10b4... i qrcze.. lipa straszna... nie miałem problemów na 2250mhz..a tu nawet na 2100 mi wywalało bluskriny...jeden na godzinke....komp dopiero odzyskał stabilność na domyślnych ustawieniach .. nie wiem mobo kupiona miesiac temu.. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 a jak flasciach!esz bios to robisz clear cmos i load defaults? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 nie robie load defaults clearuje tylko :( myślisz ze to jest przyczyną ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaa Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Ja robię tylko clear i jest wszystko OK :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 cofnij sie pare stron do tylu przytaczalem tam podana przez TICTAC'a metode flashów jego biosów .. ja tak zawsze robie i all jest ok .. dopiero po clear cmosie i load defaults mozna zobaczyc np roznice w ywdajnosci pamieci .. niby nic ale jednak .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 dokładnie macie racje......niby nic......a jednak.....roznica w wydajnosci pamieci jest znaczna........wiec...uwaga dla wszystkich flasciach!acych......aby wszystko było OK nalezy postepowac zgodnie z instrukcją......aby nie szukac jeszcze raz powtarzam....TIC-TACA i polską wersje Adasiego Instrukcja TIC-TACA * Abit Flash Menu * After download... install... then open it * Click update from file.... browse and click on the bios file u want to flash with * Flash The Bios * After finish flashing Turn off computer, and remove powercord * Push the power button a few times (so all capacitors in the PSU become empty) * Move Clear CMOS jumper to clear, and let it be there 5-10mins, then move it back to normal position * Start the computer, enter bios * Load Bios Optimized default, save and reboot.. Instrukcja Adasiego Tictac dał tą instrukcje ale bez niej można się obyc, ja robiłem tak: 1) Przywracałem ustawienia proca fabryczne 2) Przywracałem ustawienia pamieci fabryczne 3) Właziłęm do wina 4) Wyłączałem gg, antyvira -> wszystko co mogło wyskoczyć lub pokazać błąd. 4) Robiłem Flashmenu -> Update form file. 5) Ten tam sobie myślał i programował bios 6) Pytal sie czy resetowac, brałem oczywiscie tak. 7) Komp pokazywał post, po czym go wyłączałem. 8) Clear cmos 9) Wprowadzanie swoich ustawień To taka moja instrukcja, robiłem to z 10 razy i bez błędnie :) zgadza sie bez clear cmos działa też w miare ok ale u mnie po zrobieniu clear cmos zauważalna jest różnica wydajnosci. Wierzcie mi lub nie ale działo sie tak ze bez clear cmos memtest pokazywał błędy a po nim już nie i wszystko działało git, także cos w tym jest. Oczywiscie krótki clear, ja kompa wyłączam jak usłysze charakterystyczne piknięcie dysku. Na d23sub zero robiąc clear cmos komp sam sie wyłącza po chwili.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 no tak ..wydajnosc wydajnoscia.. (metode znam) ale zeby to powodowało bluskriny ??? i zwiechy ?? Chaos sam mowiłes ze d10 nie na wszyskich nowych nf7 dobrze biegają...wiec u mnie chyba jest potwierdzenie twoich słów.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 no i stało sie......włączam dzis kompa a tutaj komunikat...........wsadz dysk z biosem.. :( :( :( .......nie wiem czemu ale prawdopodobne wywaliło BIOS......clear cmos , odłaczenie napiecia nie pomaga 1) Recovery Disk Rev 3.0 http://downloads.modlabs.net/bios/mod/Reco...coveryDiskI.zip http://downloads.modlabs.net/bios/mod/Reco...overyDiskII.zip 2) Hot Swap Disk Rev 2.0 http://downloads.modlabs.net/bios/mod/HotFlashDisk.zip Bios recovery i Hot Swap Dis nic nie daje nie mozna go wgrac bo stacja nie widzi napedu...czyta ale sie nic nie dzieje.....na pewno wszystko dobrze podłączone <chodzi o stacje flopa>ale dzieje sie to samo....caly czas komunikat aby wsadzic dysk z biosem... probowalem chyba jusz wszystkiego Macie jakieś ciekawe.....skuteczne pomysły... :?: :?: :?: ..moze ktos ma taką dyskietke ktora zadziała na 100%.....bo tych system nie widzi....albo widzi tylko to nie pomaga.... PS. Miałem wgranego d23 3dfire konfiguracja <procek, pamieci, i inne> jak w podpisie.....potrzebuje dzialającej boot dyskietki.......nie wazne z jakim biosem bo pozniej i tak sobie wgram...jakiego modowanego......ale pewnie najlepiej aby to byl jakis oficjalny bios......jesli to nie pomoze...jutro pojade zaprogramować kosc......ale chcialbym sam sie uporać z tym problemem....hmmm oczywiscie z waszą pomocą ...............moj mail paolowawa@o2.pl ......z gory dziekuje i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 naprawa biosu:: "W przypadku BIOS-u Award skopiuj plik z zapasowym BIOS-em i program aktualizujący na dyskietkę przygotowaną uprzednio poleceniem format a: /s. Potem utwórz plik tekstowy o nazwie AUTOEXEC.BAT i umieść w nim przywołanie programu: program_aktualizacyjny nazwa_pliku ? kopii (np. awfl816.exe w6528ims.bin). Potem zapisz plik na dyskietce. Gdy zrestartujesz system z dyskietki, aktualizacja zostanie przeprowadzona automatycznie. Cała operacja nie powinna trwać więcej niż 3 minuty." Nowy bios : d24 3d lite : - based on tictac's d23 3d where romsip table was fine-tuned to d10 - classical layout, hence the lite version http://home.comcast.net/~shrmytoon/d24_3dlite_4227.zip http://home.comcast.net/~shrmytoon/d24_3dlite_4247.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirri Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 no i stało sie......włączam dzis kompa a tutaj komunikat...........wsadz dysk z biosem.. :( :( :( .......nie wiem czemu ale prawdopodobne wywaliło BIOS......clear cmos , odłaczenie napiecia nie pomaga 1) Recovery Disk Rev 3.0 http://downloads.modlabs.net/bios/mod/Reco...coveryDiskI.zip http://downloads.modlabs.net/bios/mod/Reco...overyDiskII.zip 2) Hot Swap Disk Rev 2.0 http://downloads.modlabs.net/bios/mod/HotFlashDisk.zip Bios recovery i Hot Swap Dis nic nie daje nie mozna go wgrac bo stacja nie widzi napedu...czyta ale sie nic nie dzieje.....na pewno wszystko dobrze podłączone <chodzi o stacje flopa>ale dzieje sie to samo....caly czas komunikat aby wsadzic dysk z biosem... probowalem chyba jusz wszystkiego Macie jakieś ciekawe.....skuteczne pomysły... :?: :?: :?: ..moze ktos ma taką dyskietke ktora zadziała na 100%.....bo tych system nie widzi....albo widzi tylko to nie pomaga.... PS. Miałem wgranego d23 3dfire konfiguracja <procek, pamieci, i inne> jak w podpisie.....potrzebuje dzialającej boot dyskietki.......nie wazne z jakim biosem bo pozniej i tak sobie wgram...jakiego modowanego......ale pewnie najlepiej aby to byl jakis oficjalny bios......jesli to nie pomoze...jutro pojade zaprogramować kosc......ale chcialbym sam sie uporać z tym problemem....hmmm oczywiscie z waszą pomocą ...............moj mail paolowawa@o2.pl ......z gory dziekuje i pozdrawiam Mialem to samo i musialem robic hotflasha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Zrób tak - wgraj na dyskietkę oficjalny bios, zmodyfikuj plik autoexec.bat i wpisz tam poprawną nazwę biosu, dodaj parametr /f (chyba niekonieczne) i wsjo, płyta wgra automatycznie nowy bios Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 uuuuuufffffff kamień z serca.......a serce z gardła......wszystko jusz działa.......jusz wiem czemu nie czytało tych dyskietek z bios recovery i hot flasha......chodzilo o to ze pliki systemowe byly normalnie przegrane na dysk .....a powinno to być robione albo format a: /s lub sys c: a:... kiedy do tego doszedłem wszystko jusz jest OK.......komp znowu działa :D :D :D .........teraz moją głowe zaprzątają dwa pytania.....czemu tak sie stało.....co mogło to spowodowac .....oraz czy znowu zostać przy D23 3DFire czy może wgrać D24 tesz 3DFire ???? wgrywał już to ktoś..... Tonic, mirri, marcinsz0.....wielkie dziei za okazaną pomoc marcin0 - może to przez te twoje nowe Hynixy ... .......chodza OK....poprzednio miałem tesz Hynixy ale troche starsze 326A a te są 348AP....zadnej róznicy nie odczułem.......nie moge ich za bardzo sprawdzić na wysokie FSB....bo mam zablokowanego proca< 39 tydzień> wiec max to 195 ale jak wezme je do kumpla to ci napisze.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matriks1111 Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Mam pytanie - co jest powodem tego że mój athlon nie chce wstac na 200*10 - wywala mi komunikat - CPU is UNWORKABLE - co jest nie tak - problem pojawił sie po zmianie ramów na Twinmosy Twistery 2 x 512 (dual kit) 400 Mhz CL 2.0 (mój config to: Athlon 2500+ XP -Mobile , Abit NF7-S 2.0) co mam robić na 166* 12 wstaje mi komp (ramy sa na 333 Mhz) a na 200*10 nie idzie mi komp (ramy na 400 Mhz) a wczesniej działało - ponoć niektórzy mówią że to sprawa płyty lub biosu czy to prawda ??A może chodzi o same ramy :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sneer82 Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Przecież już ci pisałem na innym forum, że to wina skopanych mnożników 10, 10.5 w oryginalnych biosach. Parę postów wyżej masz linki do nowych biosów sub-zero. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarpaN Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 jeszcze jeden bios zmodowany przy pomocy rad tictaca C.C.M.B(Chris' Custom Modified Bios) d24 I followed tictac's instructions for the romsip table etc, on how he mods the bios etc, and i have done it with version d24 i have tryed it on my nf7-s v2.0 and it seems to have worked, it posts and windows loads n eveything, it seems a bit faster than d23-3dfire aswel.. so if anyones willing to try it and tell me then go ahead.. i have hosted it here C.C.M.B(Chris' Custom Modified Bios) d24 I have long awaited version d24 because it includes a fix for those that have the usb cordless mouse problem, where it only works every other boot. So try this modded version, if you like it get back to me, most credit goes to tictac for telling everyone how to edit the bios files, but i think i done well in deciphering his (hardly english) instructions. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 nowy bios na podstawie Tictaca : d24 modded v2 http://home.comcast.net/~shrmytoon/d24_v2_4227.zip http://home.comcast.net/~shrmytoon/d24_v2_4247.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarpaN Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 ale sie ludzie rozpedzili z tymi nowymi biosami :) ktos juz testowal ktorys nowy :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 Mam pytanie kumpel sflashował sobie bios ....ale cos mu nie wyszło pdejrzewam ze idiota nagrał bios od 1.2 do rev 2.0....z hot flashe nie powinno być klopotu bo plyty mamy rev 2.0.......chyba nie ma znaczenia ze ja mam NF-7S a on NF-7 bez S nie mam nikogo znajomego kto miałby programoator a servis niestety odpada......postanowiłem mu pomóc i zastanawiam sie nad hot flashem....tylko nie wiem w ktorym momencie wyciagnąc kostke czy dobrze zrozumiałem ze najpierw odpalam <swojego kompa z dobrą kością> z dyskietki systemowej.....pozniej kiedy juz wejde do dosa...przed samym flashem delikatnie wyjmuje swoją kość i wkladam tą zepsutą......robie flash paramaterami awdflash nazwa.BIN /cc /cd /cp /py /sn /cks /r /f enter i czekam ..........czy wszystko bedzie OK ??? moze macie inną instrukcje takiego hot flasha PS. Jeszcze jedno.....czy mozna w ten sposób coś jeszcze popsuć.....chodzi mi o swoją płyte? i tą dobra kość ...czy raczej to niemożliwe? Czekam na odpowiedz .......kogoś kto juz to robił......Pozdrawiam i z góry dziekuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 Czy komus z uzytkownikow nowych Abitow NF7 z kolorowymi bankami pamieci ( jakies niebiskie czy fioletowe:) udalo sie sprawnie zaladowac d10b4 ??? A jesli nie to ktory bios wam dziala ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...