Skocz do zawartości
Destiny

Najlepszy Bios dla NF7-S v2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Wampir: Nie cykaj tylko wrzucaj .. :) nowe mobo zadna strata pojdzien a gware .. :P (ja tez cykalem a dziala)

PaoloWAWA: nie ma roznicy przy S i nonS .. kolejnosc rzeczy która podales jest prawidlowa .. tylko pamietaj zeby zaopatrzyc sie w szczypce bo łapkami to tego nie wyciagniesz raczej

co do nowych biosów to ja juz nawet nie testuje ,, na rzadnym nie chodzą jakos normalnie wysokie FSB .. D10b4 FOREVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komus z uzytkownikow nowych Abitow NF7 z kolorowymi bankami pamieci ( jakies niebiskie czy fioletowe:)  udalo sie sprawnie zaladowac 

d10b4 ???

A jesli nie to ktory bios wam dziala ???

Po wgraniu tego biosa miałem 2 blue screeny i sobie darowałem. Obecnie płyta biega na 3DFire d23 i wszystko jest OK przy FSB 220 bez modów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PaoloWAWA: nie ma roznicy przy S i nonS .. kolejnosc rzeczy która podales jest prawidlowa .. tylko pamietaj zeby zaopatrzyc sie w szczypce bo łapkami to tego nie wyciagniesz raczej

bios wyciagam przy pomocy nożyka.....delikatnie i powoli......juz go kilka razy tak wyciagałem i jak do tej pory wszystko OK

Chaos powiedz czy mozna w ten sposób cos popsuć? drugą kość albo płytę?

PS. Pytam o mozliwe usterki.......bo jakos ........serce zaczyna mi szybciej bic kiedy pomysle o wyciaganiu kosc BIOSU kiedy komputer pracuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ABIT-NF7-D23-SUBZER0-4227.zip taki probowales ???

czy odrazu pakowac D23-3D-4227.zip ???

D23 SUBZERO - 4227 chodzi u mnie podobnie do 3DFire, ciężko wskazać jakąkolwiek różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios wyciagam przy pomocy nożyka.....delikatnie i powoli......juz go kilka razy tak wyciagałem i jak do tej pory wszystko OK

Chaos  powiedz czy mozna w ten sposób cos popsuć? drugą kość albo płytę?

PS. Pytam o mozliwe usterki.......bo jakos ........serce zaczyna mi szybciej bic kiedy pomysle o wyciaganiu kosc BIOSU kiedy komputer pracuje

Jeżeli ci sie udało to widac masz zdolnosci .. ale ryzykoj est duze .. lepiej sie zaopatrzyc w szczypce .. gdzies na forum nawet ktos dawal linki jka to wyglada....

jesli wyciagales go na wylaczonym kompie to pol biedy bo na wloczonym przy okazji nie mozesz zrobic zadnej zwary .. poloczyc nozek biosa szczegolnie :)

pozdro .. powodzenia

update:

znalazlem .. Paolo sam dawales linka http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=779335#779335 :roll: :idea: 8) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos  powiedz czy mozna w ten sposób cos popsuć? drugą kość albo płytę?

Jeżeli ci sie udało to widac masz zdolnosci .. ale ryzykoj est duze .. lepiej sie zaopatrzyc w szczypce .. gdzies na forum nawet ktos dawal linki jka to wyglada....

jesli wyciagales go na wylaczonym kompie to pol biedy bo na wloczonym przy okazji nie mozesz zrobic zadnej zwary .. poloczyc nozek biosa szczegolnie :)

pozdro .. powodzenia

wlasnie caly problem przy hot flashu polega na tym ze kosc trzeba wyjac przy dzialajacym kompie......zawsze wyciagalem na wylaczonym......szczerze mowiac na wlaczonym mam obawy......podobno robiac zwarcie.....przy wlaczonym......mozna spalic tylko kosc z biosem......ale czy z plytą bedzie wszystko OK....tego nigdy nie wiadomo....

UPDATE......wiem ale to bylo kiedyś....teraz takie szczypce są trudne do kupienia.......kiedyś nawet mozna bylo dostać jako dodatek do płyt EPOX i Chaintech w wersjach Deluxe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety jest rzecz na która trzeba uwazac ..

to juz nie sa zabawy ..

"sie gra sie ma"

niestety nie ma lekko :D

mysle ze w te szczypce za 30zl mozna by zainwestowac

ja na nowych plytach "przyjemnosci" robienia hotflasha nie mialem póki co

tu chodzi teraz generalnie o to zeby te kosc wyciagnac pionowo do góry .. a nie podwazajac .. to jest klucz to sukcesu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety jest rzecz na która trzeba uwazac ..

to juz nie sa zabawy ..  

"sie gra sie ma"

niestety nie ma lekko :D

mysle ze w te szczypce za 30zl mozna by zainwestowac

ja na nowych plytach "przyjemnosci" robienia hotflasha nie mialem póki co

tu chodzi teraz generalnie o to zeby te kosc wyciagnac pionowo do góry .. a nie podwazajac .. to jest klucz to sukcesu

w sumie to masz racje.......wyciagając pionowo do gory masz 100% pewnosci ze nie zrobisz zwarcia.......czyli bez szczypiec ani rusz......bo wyciagając przy wyłączonym to bez znaczenia....jak sie tą kosc wyciaga.........pozatym mając szczypce....mozna to zrobić bardziej precyzyjnie, szybciej i bardzie zgrabnie......a tak......mozna dotknąc nozykiem tak gdzie nie trzeba i poznej to juz tylko......zakup dwóch kosci i jednego ABITA......wiec na razie wstzrymam sie.....nie bede robic hot flasha.......poczekam na szczypce.......a kumplowi powiem zeby poszukal kogos z programatorem.....albo kogos kto sprzedaje i nagrywa kosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak patrze teraz na swoja kosc i mysle ze moznaby to zrobic z nozykiem owinietym tasma izolacyjna. nie wiem czy by sie udalo, bo nigdy nie mialem przyjemnoscie wyciagac tej kosci, ale chyba mogloby pomoc :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz wiem jak mozna.......najpierw

1. podwazyc z kazdej strony....tak na grugosc nozyka

2. potem uzywając dwóch nozyków, jednoczesnie podwazac z przeciwnych stron

3. trzeba to zrobic szybko i zdecydowanie.....taka samą siłą po kazdej stronie

4. wtedy moze nie bedzie zwarcia.....a kosc powinna wyjsc

Tarpan- co do tego nozyka z izolacją......pomysł nie jest zły....ale to na sam koniec...juz ostateczne podwazenie......bo na poczatku....nie wsune ostrza nozyka aby podważyć kosc........izolacja.....moze pomoc.....moze...nie bedzie zwarcia....tak jak przy dotknieciu...nózki kostki przez ostrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet gdyby udalo mi sie dobrze wyciagnac na dzialajacym kompie..........to obawiam sie ze trudniej bedzie dobrze wsadzic.............trzeba to zrobic bardzo dokladnie....tak aby wszystkie nózki ....weszły w odudowe....w tym samum czasie w te same rowki

PS im dłuzej kombinuje...tym mam wiecej obaw.....ze cała operacja sie nie uda....najchetniej pogadałbym z kims kto juz to robil.....hot flash bez szczypiec.....moze dalby jakies rady...i sposób jak zrobić to bez bolesnie dla plyty ,kosci......i wlasnych nerwów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe .. no cóż :) na razie rozmawiamy o wyciaganiu .. mysle ze wlozenie nie powinno byc tak trudne jak wyciagniecie .. troche odwagi i 100-tka wczesniej coby ręka nie drżała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet gdyby udalo mi sie dobrze wyciagnac na dzialajacym kompie..........to obawiam sie ze trudniej bedzie dobrze wsadzic.............trzeba to zrobic bardzo dokladnie....tak aby wszystkie nózki ....weszły w odudowe....w tym samum czasie w te same rowki

PS im dłuzej kombinuje...tym mam wiecej obaw.....ze cała operacja sie nie uda....najchetniej pogadałbym z kims kto juz to robil.....hot flash bez szczypiec.....moze dalby jakies rady...i sposób jak zrobić to bez bolesnie dla plyty ,kosci......i wlasnych nerwów

Stary jak mi padl bios to spytalem tylko na forum czy to bezpieczne i poszedlem do kumpla hotflashowac. Nie ma obaw, poprostu idz i zrob. Co do wlaczonego kompa to roznicy nie ma poza halasem wiatrakow i swiecacego LEDa. Wsadzenie biosa to zaden problem, poprostu polozyc i przycisnac palcem :P.

hot flash bez szczypiec

Ja do tego uzywalem dwoch igieł :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mirri po twoim poscie......zadzwonilem do kumpla aby wpadał do mnie ze swoją kością..........przyszedł...........najpierw delikatnie nozykiem delikatnie podwadziłem kosc....pozniej tak jak napisałeś uzyłem dwoch igieł kosc wyszła bez problemu.............wsadzilem złą kosc...

AWDFLASH.EXE nazwa.bin /py /sn /cd /cp /cc /r /f.........restart.....clear cmos..... ufff kamien z serca wszystko dziala...nic sie nie spaliło.......wszystko hula tak jak powinno.......wiec moje obawy o to ze to niebezpiczne byly zbędne......

PS. jeszcze raz pragne wszystkim <Chaos, mirri, Tarpan> podziekować który pomogli mi w tej decyzji i służyli swoimi radami

Gdyby komuś przytrafiła sie podobna sytacja i potzrebowałby HOT Flasha chetnie służe radami i pomocą......Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam male pytanko czy Abita NF-S 2.0 robi sie wgranie nowego biosu przez Win

tak mozesz zrobić UPDATE Biosu na dwa sposoby

Windows ....program nazywa sie... ABIT FLASH MENU

http://www.abit-usa.com/downloads/bios/flashmenu.php

DOS....program nazywa sie... AWDFLASH

program

http://fae.abit.com.tw/download/utilities/awdflash.exe

instrukcja do awdflash

http://www.abit-usa.com/downloads/bioshelp.php

Instrukcja i biosy masz tutaj

http://www.abit-usa.com/downloads/bios/bio...ies=1&model=124

PS. Jedna rada...łatwiejszy sposoób to flash pod windowsem.......pametaj o tym aby przed flashem wylaczyc wszystkie programy z paska i zasobnika.........flashuj na czysty windows........oraz juz w programie ustaw na flash z pliku a nie zeby program pobierał BIOS z internetu

ja osobiscie polecam ci flash pod dosem

robisz dyskietke systemową nagrywasz na nią plik z biosem...awdflash.exe.......botujesz.....pozniej tylko

AWDFLASH.EXE nazwa.bin /py /sn /cd /cp /cc /r /f i po sprawie....pamietaj aby uruchomic ponownie kompa....zrobić....clear cmos...i wczytac domyslne ustawienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam male pytanko czy Abita NF-S 2.0 robi sie wgranie nowego biosu przez Win

tak mozesz zrobić UPDATE Biosu na dwa sposoby

Windows ....program nazywa sie... ABIT FLASH MENU

http://www.abit-usa.com/downloads/bios/flashmenu.php

DOS....program nazywa sie... AWDFLASH

program

http://fae.abit.com.tw/download/utilities/awdflash.exe

instrukcja do awdflash

http://www.abit-usa.com/downloads/bioshelp.php

Instrukcja i biosy masz tutaj

http://www.abit-usa.com/downloads/bios/bio...ies=1&model=124

PS. Jedna rada...łatwiejszy sposoób to flash pod windowsem.......pametaj o tym aby przed flashem wylaczyc wszystkie programy z paska i zasobnika.........flashuj na czysty windows........oraz juz w programie ustaw na flash z pliku a nie zeby program pobierał BIOS z internetu

ja osobiscie polecam ci flash pod dosem

robisz dyskietke systemową nagrywasz na nią plik z biosem...awdflash.exe.......botujesz.....pozniej tylko

AWDFLASH.EXE nazwa.bin /py /sn /cd /cp /cc /r /f i po sprawie....pamietaj aby uruchomic ponownie kompa....zrobić....clear cmos...i wczytac domyslne ustawienia

dzieki za szybka odpowiedz :) no tak samo ja w Gigabajcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem hota na kompie kumpla :D ... bo mój biosik zdechł

Robisz to tak - przywiązujesz mocną nitkę do kostki wkładasz to kompa ... odpalasz

Drugą (zepsutą tak samo) obwiązujesz ...

odpalasz program do flashowania (flashmenu) i wyciągasz dobrą kostkę, wkładasz złą, flasciach!esz i gotowe ...

kostkę najwygodniej trzymać na palcu wskazującym prawej ręki a lewą trzymać nitki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wieeeeem len ze mnie i nie chce mi sie szukac...

ktory biosik flashnac (nie mam dysku sata):

Abit-NF7-D10B4-4227.zip 

Abit-NF7-D10B4-4247.zip

Skoro nie używasz ani nie posiadasz dysku SATA , wiec nie powinno robić ci roznicy ktory bios sobie wgrasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy bios do overclocking'u na plycie ABIT NF7-S 2.0 to ten, o ktorym  

mowi yotomeczek lub jego zmodyfikowana (by EQuito, user forum ABIT'a)  

wersja. Modyfikacja polegala na podmianie starszych sterownikow S-ATA,  

ktore to zaimplementowane sa w bios'ie na nowsze, tzw. S-ATA FIX. Bios  

jest pewny wiec nie masz sie czego obawiac. Wiecej informacji znajdziesz  

TUTAJ.

A jest jakas wersja tego biosu na NF7 v.2.0 bez S ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest jakas wersja tego biosu na NF7 v.2.0 bez S ?

w biosie ne liczy sie czy jest do NF7-S czy bez S cz SL ...tylko wazne jest abt bios byl dobrany do danej rev płyty.....bios do rev 2.0 wgrawac do rev 2.0 a bios do rev 1.2 tylko do 1,2 a to jaka jest literka to malo istotne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TOMCYK: potestuj sam ..

PAOLO: mozesz wyciagnac na wylaczonej .. podlozyc przez przekątne 2 sznureczki i potem wyszarpnac :)

yhyhy..pytam tylko.. jak to wygląda??bo predzej czy poozniej pewno se zapodam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...