CrazyJohn Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Od niedawna jestem posiadaczem plytki NF7-SL.Przełożyłem do niej wszystkie elementy z poprzedniej(asus a7v8x-x) między innymi kości pamięci DDR333 no name i pojawia się problem.Na standardowej magistrali 333 PRIME95 wywala mi nastepujacy komunikat: "test1,400 lucas-lehmer iterations of m19922945 using 1024kfft length. fatal error:rouning was 0.5 expected less than 0.4 hardware failure detected,consult stress.txt file." przy obnizonym fsb do 266 test przechodzi,ale kości standardowo są 333.Wgrałem ten bios,którym się tak zachwycacie D25.1 z nadzieją,że tym razem bedzie ok,niestety jest to samo.Co radzicie,rozumiem,że to kości noname,ale na poprzedniej plycie chodziły ok. W sumie testy w AIDA nie są aż takie złe,przy fsb 333 wynoszą 2415/1015 na Bartonie 2500+ nie kręconym. a sprobuj puscic asynchronicznie bartka na 266 ram na 333 jak beda bledy to wtedy ram nie 3ma parametrow i jest do pupy ;) w obecnej sytauacji na to wygalda...:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Czytalem czytalem i sie nie doczytalem albo sie tak wczytalem ze nie zauwazylem... czym sie wlasciwie rożni bios : D23 3D-FIRE 1. Sata 4247 od 2. Sata 4227 ?? wersja sterownika do SerialATA jak masz wersje NF7 bez S to obojetnie ktora jak masz z S to wtedy musisz sprawdzic na ktorej poprawnie chodzi SATA - jest sporo topicow o tym, nie pytaj o szczegoly bo sam nie wiem :) nie mam S :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NightCrawler Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Ok czyli jak nie uzywam serial ata to sie nie martwic ktora :] ... jak w przyszlosci (moze) zaczne to sie bede bawil :) thnx. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Ok czyli jak nie uzywam serial ata to sie nie martwic ktora :] ... jak w przyszlosci (moze) zaczne to sie bede bawil :) thnx. pozdrawiam looz a na przyszloc polecam szukajke, bylo o tym z parenascie razy :evil: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Wgrałem D25 D25 rev.2.0.0 01.08.2004 Cpc On 3.19 Bpl by -=Merlin=- ..jestem zadowolony ..pobiłem wreszcie FSB220 x9 na CL2. (nie mam modów napieć) AIDA 3378/1259 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aligathor Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Od niedawna jestem posiadaczem plytki NF7-SL.Przełożyłem do niej wszystkie elementy z poprzedniej(asus a7v8x-x) między innymi kości pamięci DDR333 no name i pojawia się problem.Na standardowej magistrali 333 PRIME95 wywala mi nastepujacy komunikat: "test1,400 lucas-lehmer iterations of m19922945 using 1024kfft length. fatal error:rouning was 0.5 expected less than 0.4 hardware failure detected,consult stress.txt file." przy obnizonym fsb do 266 test przechodzi,ale kości standardowo są 333.Wgrałem ten bios,którym się tak zachwycacie D25.1 z nadzieją,że tym razem bedzie ok,niestety jest to samo.Co radzicie,rozumiem,że to kości noname,ale na poprzedniej plycie chodziły ok. W sumie testy w AIDA nie są aż takie złe,przy fsb 333 wynoszą 2415/1015 na Bartonie 2500+ nie kręconym. a sprobuj puscic asynchronicznie bartka na 266 ram na 333 jak beda bledy to wtedy ram nie 3ma parametrow i jest do pupy ;) w obecnej sytauacji na to wygalda...:) napewno ram-y,proc wstaje na 400 jak nic a ramy juz przy 300 wymiękają,pytanie tylko dlaczego,bowiem z KT400 chodziły na 333?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 @Aligathor - a na KT400 zapuszczales testy? czy tylko chodzily bo windows chodzil? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 czy w oryginalnej wersji biosu D25 jest mozliwośc regulacji alarmu wysokiej temperatury ??? bo uzywam biosu Merlina D25 i znikneła tam opcja ustawienia alarmu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 czy w oryginalnej wersji biosu D25 jest mozliwośc regulacji alarmu wysokiej temperatury ??? bo uzywam biosu Merlina D25 i znikneła tam opcja ustawienia alarmu Tez zauważyłem że troche Merlin wykastrował biosa. nie ma m.in hasła na BIOS. Ale jest stabilniejszy od D23 3D-Fire. No i lepsza przepustowość RAM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aligathor Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 @Aligathor - a na KT400 zapuszczales testy? czy tylko chodzily bo windows chodzil?w sumie nie pamiętam czy puszczałem czy nie ale gry chodziły przy 333 ok a teraz nie chcą:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Ale w ogole co ma znaczyc changelog "Support new version Super IO" :?: :roll: Co to ma niby dawac i z czym to sie je :?: :roll:No właśnie może ktoś już wie osochodzi z tym Super IO ? Mam pytanie czy jak flasciach!ecie przez Flashmenu to flasciach!ecie tez Bootblock. Ja go wylaczylem, bo jezeli on padnie to kompa nie uruchomnie a tak to z dyskietki przywroce. A moze sie myle. Jak to jest.A z którego biosu na który flashowałeś? I wporządku wszystko jest ? Jeśli tak to następnym razem chyba też tak zrobię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 A ja mam male i glupie pytanie: Jakie maxymalne napiecie ta plyta pozwala ustawic na procku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 A ja mam male i glupie pytanie: Jakie maxymalne napiecie ta plyta pozwala ustawic na procku? 2,3 V, ale czasami sa problemy z napieciami powyzej 2 V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 A ja mam male i glupie pytanie: Jakie maxymalne napiecie ta plyta pozwala ustawic na procku? 2,3 V, ale czasami sa problemy z napieciami powyzej 2 V Wtedy na pomoc... APIC OFF, ale nie zawsze, a co do mobo to jedne zawyżają, inne zaniżają, loteria ;) Np. u mnie zaniża i to o sporo bo o 0.2V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 A NF7 tez ma takiew napiecia? Bo na bajerkach mi nie zalezy, a roznica w cenie to ponad 100pln. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.zip Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Witam coś mi sie @#$%@# i nawet nie moge wysłac prywatnej wiadomości :( wiec napisze to tutaj czy ktoś mógłby mi wysłać na maila ten super biosik Merlina bo linki z forum mi nie działają :? box3223@wp.pl Z góry dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 New bios rev.2.0.0C rev.2.0.0 D25 rev.2.0.0 01.08.2004 Cpc On 3.19 Bpl by -=Merlin=- http://mavers.w.interia.pl/D25%20rev.2.0.0...0-=Merlin=-.rar D25 rev.2.0.0C 01.08.2004 Cpc Off 3.19 Bpl by -=Merlin=- http://mavers.w.interia.pl/D25%20rev.2.0.0...0-=Merlin=-.rar -Timings Mod T(ras) (D25 rev.2.0.0 01.08.2004 Cpc On 3.19 Bpl by -=Merlin=-) T(ras) 11 slowly T(ras) 8 faster -3.02 bpl auf 3.19 bpl -Romsip Mod -Cpu interface 200 Mhz Optimiert Romsip -Power Management Mod (Suspend to Ram bei 250mhz Absolut kein problemm meher) -COMMAND PER CLOCK (Cpc) Disable/Enable All testet Prme95 FFTmax 4096 // FFtTmin 4096 12st ...ok 3DMark 2001 ...ok 3DMark 2003 ...ok mfg by -=Merlin=- koniec cytatu [/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.zip Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 no ja nie wiem nie moge go ściągnąć :( ...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 A czemu są oddzielne biosy do CPC on i CPC off, chodzi o wartość domyślną po flashowaniu ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 nma ktos jakis dzialajacy link do biosów merlina Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 A czemu są oddzielne biosy do CPC on i CPC off, chodzi o wartość domyślną po flashowaniu ?? CPC on - daje command rate 1T , lepsza przepustowość ram, CPC off - daje command rate 2T , słabsza przepustowość ram , polecana dla 2x512MB, daje wieksze FSB od CPC on. Nie działające linki na ABIT USA Forums do w/w biosów wrzuciłem na WWW. Można pobierać. Linki wyżej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 no tak, ale tam było napisane że pojawi się opcja w biosie, która umożliwi wł/wył CPC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Biosy są troche pokastrowane z paru opcji. Ale zadziorne w walce z FSB jak koguty :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 rzeczywiscie ten nowy biosik jest rewelacja, przynajmniej u mnie, wgralem sobie D25 rev.2.0.0 01.08.2004 Cpc On 3.19 Bpl by -=Merlin=- i tak jak wczesniej nie chcial isc w dualu 2*512 cpu enabled na wiecej niz 210 to teraz poszedl od razu na 220 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 teraz nawet FSB225 łykneło CL2 3-2-11 2,9V 512MB+256MBx2 (DUAL) DDR400@450 http://mavers.w.interia.pl/screen-CPU_INTE...5-CPC-on-03.gif Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 teraz nawet FSB225 łyknełohttp://mavers.w.interia.pl/screen-CPU_INTE...5-CPC-on-03.gifTransfer przekroczony :-( Trzeba bedzie jutro probowac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 teraz nawet FSB225 łyknełohttp://mavers.w.interia.pl/screen-CPU_INTE...5-CPC-on-03.gifTransfer przekroczony :-( Trzeba bedzie jutro probowac... Można zasysać...wrzucałem wyniki na serwer i przekroczyło limit wczoraj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Panowie dzis pozbylem sie Epox 8RDA+(spalil sie), przesiadlem sie na Abit NF7SL rev2.0, i tu mam pytanie do was: 1. Jaki mam bios wgrac do tej plyty, by osiagac jak najwyzsze fsb, jezeli mozliwe to tez i timingi, prosze o linki do stron? Nie bede na tej plycie w najblizszym czasie robil zadnych modow, bo nie wiem jak i co daja, a przedewszystkim sie troszke boje. Pozdrawiam wszystkich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Merlin Biosy z CPC on lub off musisz sam sprubowac <span style="color:red;">ORT: <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span></span> lepszy dla ciebie :) JA prubowalem juz biosow 22,23,24,25, 3dfire i Merlin bios pobija wszystkie jesli chodzi o stabilnosc i wysokie FSb przynajmniej u mnie :) Jak ktos chce to mam najnowszego Biosa na CPC off pełna nazwa D25 rev.2.0.1C 03.08.2004 Cpc Off 3.19 Bpl by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Polecam bios: D25 rev.2.0.0 01.08.2004 Cpc On 3.19 Bpl by -=Merlin=- oraz kontroler pamieci: DriverVer = 04/09/2003, 3.3.8 (daje wiekszą przepustowość) jest w sterach 2.45 i 5.03 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...